Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 06 /15:38

Atsirado keli medikai, norintys pagelbėti COVID-19 židinyje Blinstrubiškių socialinės globos namuose

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį paprašė atsiliepti galimus savanorius gydytojus, kurie sutiktų kurį laiką pagelbėti darbuotojams Blinstrubiškių socialinės globos namuose. Antradienį, pasak Raseinių rajono mero Andriaus Bautronio, jau gauti kelių norinčiųjų padėti atsiliepimai. Ministras A.Veryga nurodė, kad, jo žiniomis, savanoriais pasisiūlė trys medikai.
COVID-19 punktas Radviliškyje
COVID-19 punktas Radviliškyje / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

„Kreipiuosi viešai ir prašau atsiliepti galimus savanorius gydytojus (užtektų medicinos gydytojo licenciją turinčių gydytojų), kurie sutiktų padėti ten esantiems gyventojams“, – feisbuko paskyroje pirmadienį paskelbė A.Veryga.

Pasak ministro, Raseiniuose susiklostė itin sudėtinga situacija.

„Koronavirusas (COVID-19) išplito ir Blinstrubiškių socialinės globos namuose. Čia gyvena pažeidžiamiausia gyventojų grupė. Juose susirgus ir darbuotojams, nebeliko personalo, kuris galėtų tinkamai rūpintis šių globos namų gyventojais. Savivaldybei nepavyksta rasti medikų, kurie sutiktų atvykti ir talkinti.

Jei sutiktumėte padėti ir laikinai ten padirbėti, labai laukčiau Jūsų žinutės ar komentaro man. Žinoma, galite rašyti ir tiesiogiai Raseinių merui“, – rašo jis.

Kaip BNS vėliau sakė Blinstrubiškių socialinės globos namų direktorė Rasa Šebelskienė, dar nėra aišku, ar visi šie specialistai išties galės padėti.

„Dabar vyksta derinimas. (...) Viena gydytoja man iki vakaro pažadėjo persiųsti informaciją, kokiomis dienomis ir kada ji galėtų dirbti. Taip pat ką tik teko bendrauti su slaugytoju, kuris dirba greitojoje pagalboje, tai mes dar turime suderinti su jo tiesioginiu viršininku, kad jam leistų dirbti. (...) Dar su viena gydytoja kol kas nepavyko susisiekti“, – komentavo ji.

Anot socialinės globos namų vadovės, įprastai šioje įstaigoje dirba vienas gydytojas, tačiau dabar reikėtų dar bent vieno.

„Taip pat mums trūksta dar kokių dviejų–trijų slaugytojų ir kokių penkių–šešių slaugytojų padėjėjų“, – kalbėjo R.Šebelskienė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, koronavirusas Blinstrubiškių socialinės globos namuose nustatytas 27 darbuotojams ir 40 gyventojų. Taip pat fiksuoti keturi antriniai atvejai.

R.Šebelskienės teigimu, iš viso šioje įstaigoje dirba per 100 žmonių, slaugoma apie 200 gyventojų.

„Jei procentais skaičiuotume, tai dirbti dabar gali apie 50 procentų žmonių. Kiti yra nedarbingume – serga arba yra saviizoliacijoje. (...) Yra įjungta visa administracija. Mes šiai dienai pareigybių neturime, mūsų visų vienas tikslas – rūpintis žmonėmis: kad jie būtų pavalgę, švarūs, duoti vaistai, sumatuotos temperatūros. (...) Yra sumažintas virtuvės darbuotojų skaičius, yra sumažintas skalbyklos darbuotojų skaičius. Mes dar iš esamų resursų dalį užsipildėme. “, – sakė ji.

A.Veryga teigia, kad šiuo metu dėl galimos pagalbos bendraujama su gydymo įstaigomis, tačiau visose įstaigose tikras darbymetis ir joms nėra lengva. Todėl nėra ir tiesioginių mechanizmų, kaip ten deleguoti ar skirti pagalbą.

Antradienį ministras A.tikino, kad jau sulaukė trijų pagalbą siūlančių medikų. A.Veryga išreiškė viltį, kad jie gaus apgyvendinimą ir atlygį – tikisi, kad tuo pasirūpins savivaldybė.

Savo ruožtu Raseinių rajono meras Andrius Bautronis negalėjo atsakyti, ar medikams bus atlyginta. Siūlė kreiptis į Blinstrubiškių socialinės globos namų direktorę, tačiau ji kol kas į skambučius neatsako.

A.Bautronio feisbuko nuotr./Memorialo Lietuvos partizanams Kryžkalnyje atidengimo iškilmės
A.Bautronio feisbuko nuotr./Memorialo Lietuvos partizanams Kryžkalnyje atidengimo iškilmės

Meras 15min teigė, kad jau sulaukta kelių norinčių padėti medikų žinučių.

„Kiek žinau, šiuo metu tikrai jau yra keletas gydytojų, kurie pasiryžę atvykti į Blinstrubiškius padėti. Jie yra iš Kauno ir Vilniaus“, – sakė meras.

A.Bautronis negalėjo nurodyti, kokiomis sąlygomis atvyks medikai, ar jų darbas bus apmokamas, ar savanoriškas.

Pats Raseinių rajono meras taip pat serga koronavirusu. Antradienį jis sakė jau besijaučiantis geriau, medikų pagalbos merui neprireikė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė teigė, kad šiuo metu Blinstrubiškių socialinės globos namuose serga 71 asmuo – 27 darbuotojai, 40 gyventojų, nustatyti 4 antriniai atvejai.

„Šiuo metu naujų atvejų nebuvo fiksuota“, – teigė ji.

Ji atkreipė dėmesį, kad slaugos namuose infekcijų kontrolės turėtų būti laikomasi labai griežtai, tačiau Blinstrubiškių socialinės globos namus, akivaizdu, virusas pasiekė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas