Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Audra Vilniaus nepagailėjo: žuvo moteris, išvartyti medžiai, uždaryti darželiai, sutrikęs autobusų eismas

Stipriausia šios vasaros audra neaplenkė ir Vilniaus. Sostinėje galingi vėjo šuorai prilaužė daugybę medžių, kurie virto ant mašinų, namų. Miesto tarnybos kol kas skaičiuoja patirtus nuostolius, tačiau skuba ir pasigirti, kad ne viskas buvo taip blogai, kaip galėjo būti.

Antradienį Vilniaus meras Valdas Benkunskas pasidalijo naujausia informacija, kas nutiko sostinėje per audrą.

„Galingos ir ilgiau nei parą trukusios audros padariniai vis dar šalinami. Vilniuje padarytas didelis tarnybų darbas valdant sudėtingiausias situacijas:

  • Užfiksuota beveik 500 pranešimų apie išverstus medžius, apie 20 dėl užtvindymų. Su išvartomis efektyviai tvarkosi 10 UAB „Grindos“ ekipažų, padeda 17 UAB „Stebulės“ komandų. 6 ekipažai tvarko lietaus nuotekų latakų sistemas.
  • Dėl nuverstų medžių ir šviesoforų vakar kai kuriose vietose laikinai buvo sutrikęs transporto eismas. Iš viso dėl nutrūkusių elektros laidų bei gedimų tinkle, audros metu neveikė 17-os sankryžų šviesoforai. Šiuo metu atstatyti liko 4-ių sankryžų šviesoforus. Viešasis transportas be trukdžių juda gatvėmis, išskyrus 87 maršruto autobusus, kurie dėl apsemto Senojo Ukmergės kelio (po viaduku) trumpina maršrutą prieš „1-osios Bukiškės“ st.
  • Dėl sutrikusio elektros tiekimo neveikė lopšeliai-darželiai „Bajorėlis“ ir „Žuvėdra“. Tikimės, kad netrukus švietimo įstaigos veiks kaip įprasta.
  • Elektros energijos sutrikimai sutrikdė ir kelių sostinės vandens siurblinių veiklą, be geriamojo vandens vakar buvo likę 4 tūkst. gyventojų, šiuo metu vandens neturi apie 1,7 tūkst. gyventojų. Vandens tiekimo sutrikimai iki šiol tvarkomi Salininkuose, taip pat dalyje Gulbinų (150 klientų) ir Giedrakalnio (134 klientai) zonoje. Pagrindinėse nuotekų surinkimo stotyse elektros energija buvo atkurta pasitelkiant generatorius.
  • Didelį nerimą sukėlė nauja nuošliauža Gedimino kalne. Kalną prižiūrintis Lietuvos nacionalinis muziejus informavo, kad nuošliaužos vietą jau pradėjo tvarkyti jų rangovai, o pati nuošliauža yra paviršinio grunto, todėl toliau plėstis neturėtų.

Ir liūdniausia. Deja, šios gamtos stichijos metu nepavyko išvengti tragiškos nelaimės. Nutrūkusi žmogaus gyvybė yra didžiausia netektis. Nuoširdi užuojauta artimiesiems“, – rašė meras.

Daugiausia nuostolių dėl medžių

„Grinda“ antradienio rytą paskelbė, kad tęsia audros likvidavimo darbus.

„Vakar daugiausia nuostolių Vilniuje buvo susiję su stipraus vėjo išlaužytais medžiais:

  • Užfiksuota daugiau nei 400 incidentų (neskaičiuojant atvejų, kai pakartotinai vykome į tą pačią vietą).
  • Audros padarinius darbo metu (iki 18 val.) likvidavo 10 ekipažų, nuo 18 iki 22 val. – 7 ekipažai.
  • Šiandien nuo 5 val. ryto dirba 8 ekipažai, jiems perduota apie 90 incidentų.
  • Per parą išsprendėme daugiau nei 250 incidentų.
  • Pagrindinis „Grindos“ prioritetas – pašalinti eismui mieste trukdančias kliūtis; ant mašinų užkritusius medžius šalina ne Grinda, o ugniagesiai-gelbėtojai su tam pritaikyta įranga. Nuo gatvių, šaligatvių patrauktas išlaužas toliau tvarko „Stebulė“.
  • Daugiausia incidentų fiksuota šiaurinėje Vilniaus dalyje – Baltupiai, Jeruzalė, Balsiai, Gulbinai ir Gulbinėliai, Pagubė ir Bireliai, Antakalnis, Rokantiškės, Saulėtekis...

Beje, būta ir stipraus lietaus“, – rašoma bendrovės feisbuke.

Žirmūnų paplūdimyje įrengtas įmonės kritulmatis per parą užfiksavo ~59,93 mm kritulių: „Mums patiems smalsu, ką būtų parodęs Žaliųjų ežerų gelbėjimo stotyje įrengtas kritulmatis – bet dėl nutraukto elektros tiekimo šios informacijos, deja, neturime.“

Paplūdimiuose irgi esama nuostolių – stiprus lietus paplovė jų smėlį, tad kai kur gali reikėti smėlio papildymo.

Kartu su lietumi į nuotekynus plūdo ir vėjo nuplėšti lapai bei smulkesnės šakos, kad gerokai apsunkino lietaus nuotekų surinkimą.

„Su gatvių užtvindymo prevencija dirbo dar 6 „Grindos“ ekipažai.

Kai kur paplautas kelkraščių gruntas ir miesto augalus saugantis mulčas“, – teigia „Grinda“.

Kartu pažymima, kad per pastaruosius kelerius metus atlikti lietaus nuotekų infrastruktūros tvarkymo darbai nenuėjo veltui, kad esą su didžiuliais nuotekų srautais puikiai susitvarkė tiek Geležinio Vilko g. žemumos (ties sankryža su Žalgirio g. ir po Konstitucijos žiedu), tiek T.Narbuto g. žemuma.

Teigiama, kad puikiai dirbo ir Šeškinės lietaus parko kaupykla bei Karoliniškių valymo įrenginių kaupykla, su padidintu nuotekų srautu susitvarkė ir tunelio bei viadukų siurblinės.

Viešasis transportas ir audros metu Vilniuje važiavo gana stabiliai, nors vėlavimai ir fiksuoti. Buvo trikdžių dėl nuvirtusių medžių, kur negalėjo pravažiuoti autobusai, tačiau eismas, JUDU duomenimis, buvo visur atnaujintas.

Taip pat dėl nutrūkusių elektros laidų bei gedimų tinkle kai kur neveikė šviesoforai. Kai kurie iš jų vis dar neveikė ir antradienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas