Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Augintiniai iš Rusijos ir Baltarusijos vis dar plūsta į Lietuvą: tikimasi, kad ES griežtinimai šį judėjimą sumažins

Nuo šių metų rugsėjo 16 d. visiems ketinantiems įsivežti gyvūnus augintinius iš Rusijos ir Baltarusijos į Europos Sąjungą (ES) teks susidurti su griežtesniais reikalavimais. Įsivežti tokius augintinius bus galima tik atlikus papildomus augintinių sveikatos tyrimus, įskaitant privalomą pasiutligės antikūnų titro nustatymą, rašoma Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešime spaudai.
Šuo
Šuo / 123RF.com nuotr.

Šis procedūrų sugriežtinimas – ES atsakas į fiksuotus dažnus bandymus pervežti gyvūnus su netinkamai atliktomis ir negaliojančiomis pasiutligės vakcinomis, netinkamais dokumentais, netinkamu augintinių identifikavimu.

Lietuvoje jau nuo šių metų birželio 3 d. galioja draudimas per Lietuvos pasienio kontrolės punktus importuoti į Lietuvą augintinius iš Rusijos ir Baltarusijos tiek komerciniais, tiek nekomerciniais tikslais, tačiau Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) fiksuoja, kad piliečiai, taip pat ir įmonės bei organizacijos, augintinius gabenasi per kitus ES pasienio kontrolės punktus. Tikimasi, kad sugriežtinimas, įsigaliojęs visoje ES, sumažins augintinių srautus iš šių padidintos rizikos šalių.

,,Sunku patikėti, kad ES piliečiai gabenasi gyvūnus ir taip vis dar prisideda prie šalių, kurios kelia grėsmę pasauliui, ekonomikos augimo. Šie draudimai ir griežtinimai įvedami ne šiaip sau, o siekiant kiek įmanoma labiau apriboti pasiūlą iš Rusijos ir Baltarusijos. Pasitikrinkite atsakingai ką ir iš kur įsigyjate, ypač jei tai naujas šeimos narys – augintinis“, – kalbėjo VMVT vadovė Audronė Mikalauskienė.

2024 m. sausio – rugpjūčio mėnesiais komerciniais tikslais į Lietuvą pateko 393 augintiniai. Birželį, jau įsigaliojus draudimui – 269 augintiniai, kurie buvo įvežti per kitas ES šalis. Lyginant tą patį laikotarpį, pernai į Lietuvą atgabenta mažiau – 308 augintiniai.

,,Po Lietuvoje įvesto draudimo, per kitas šalis buvo įvežta beveik pusė praėjusių metų atgabentų gyvūnų kiekio. Manytina, kad skubama pasinaudoti galimybe atsigabenti kuo daugiau jaunų gyvūnų per kitas ES šalis. Vadinasi – paklausa niekur nedingo. Žmonės perka gyvūnus iš šalių, kurias siekiama apriboti dėl pavojaus kėlimo ES esančių gyvūnų sveikatai. Rusija ir Baltarusija išbraukiama iš veiksmingai įgyvendinančių pasiutligės reikalavimus šalių sąrašo.

Dažnai gyvūnai iš šių šalių atkeliauja netinkamomis sąlygomis, sertifikatai išduodami nesilaikant teisės aktų keliamų reikalavimų, neaiškus ir šių šalių veisėjų kontroliavimas. Praėjusiais metais dėl netinkamų ES reikalavimų įgyvendinimo atgal į kilmės šalį buvo grąžinti 42 gyvūnai. Atmerkite akis, įsitikinkite gyvūno veisėjo ir jo pardavėjo sąžiningumu, legalumu, gyvūno sveikatos įrodymais“, – priminė Kristina Dainovskytė-Šustikė, VMVT Pasienio kontrolės departamento patarėja.

Kaip ragina K.Dainovskytė-Šustikė, gyvūnas tai naujas šeimos narys bei įsipareigojimas daugeliui metų, todėl žmonės turi labai atsakingai rinktis veisėjus iš kurių perka augintinį. Gyvūnų vežimas iš tokių šalių gali rodyti žmonių norą įsigyti pigesnį augintinį nepaisant galimų grėsmių, tokių kaip abejotinas vakcinavimas ir netinkamas sertifikavimas.

VMVT primena, kad katės, šunys ir šeškai, atvežti iš ES valstybių narių ar kitų trečiųjų šalių, turi būti įregistruoti Gyvūnų augintinių registre per 20 darbo dienų nuo jų įvežimo į Lietuvą.

Papildomą informaciją rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas