Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 14

Aukščiausiasis Teismas atmetė R.Varanavičiaus ieškinį dėl atleidimo iš Batakių mokyklos

Praėjusią savaitę Lietuvos Aukščiausiasis Teismas galutine ir neskundžiama nutartimi paliko galioti Tauragės apylinkės teismo sprendimą, kuriuo atmestas buvusio Batakių pagrindinės mokyklos direktoriaus Rimvydo Varanavičiaus ieškinys dėl atleidimo iš darbo pripažinimo neteisėtu.
Rimvydas Varanavičius
Rimvydas Varanavičius / „Tauragės kurjerio“ archyvo nuotr.

Visų instancijų teismai pripažino, kad buvęs Batakių pagrindinės mokyklos direktorius Rimvydas Varanavičius buvo atleistas teisėtai, pažymima Tauragės apylinkės teismo atstovo ryšiams su visuomene Mindaugo Radvilos paviešintame pranešime.

Bylos duomenimis, 2020 m. balandžio 22 d. Tauragės rajono savivaldybės tarybos sprendimu patvirtintas Tauragės r. Batakių pagrindinės mokyklos ir Tauragės r. Skaudvilės gimnazijos reorganizavimo sąlygų aprašas dėl Tauragės rajono savivaldybės biudžetinės įstaigos – Tauragės r. Batakių pagrindinės mokyklos reorganizavimo, prijungiant ją prie Tauragės r. Skaudvilės gimnazijos.

Tauragės rajono savivaldybės meras raštu įspėjo ieškovą, kad su juo sudaryta darbo sutartis bus nutraukta 2020 m. rugpjūčio 31 d. dėl to, kad darbuotojo atliekama darbo funkcija darbdaviui tampa pertekline bei informavo, kad Tauragės savivaldybėje yra laisva Tauragės sporto centro direktoriaus pareigybė, į kurią ieškovas gali pretenduoti konkurso būdu.

Ieškovas, nesutikdamas su atleidimu, prašė teismo pripažinti jo atleidimą neteisėtu ir panaikinti 2020 m. rugpjūčio 25 d. Tauragės rajono savivaldybės mero potvarkį, kuriuo jis atleistas iš Batakių pagrindinės mokyklos direktoriaus pareigų.

R.Varanavičius savo reikalavimus grindė tuo, kad Tauragės rajono savivaldybės taryba jį atleido du kartus, nurodydama skirtingus atleidimo pagrindus.

Be to, jis buvo atleistas esant laikinajame nedarbingume, tai yra pažeidžiant atleidimo tvarką. Buvusiam direktoriui nepasiūlyta kita darbo vieta ar darbo sąlygų pakeitimas, o Batakių pagrindinė mokykla nors ir buvo panaikinta kaip juridinis asmuo, tačiau tęsė savo veiklą kaip Tauragės r. Skaudvilės gimnazijos skyrius, kuriame yra 16 pareigybių, tarp jų – direktoriaus pavaduotojo ugdymo pareigoms, todėl nėra pagrindo daryti išvadą, kad ieškovo darbo funkcija, vykdant struktūrinius pertvarkymus, tapo perteklinė.

Tauragės apylinkės teismas, išnagrinėjęs bylą, konstatavo, kad įvykusi mokyklų reorganizacija buvo reali, po įvykusios reorganizacijos Tauragės r. Skaudvilės gimnazijos vadovas liko eiti savo pareigas, nes jo kadencija nebuvo pasibaigusi, todėl ieškovas į šias pareigas negalėjo būti perkeltas. Jis pagrįstai buvo atleistas iš pareigų paskutinę darbdavės – Tauragės r. Batakių pagrindinės mokyklos, egzistavimo dieną (2020 m. rugpjūčio 31 d.).

Teismas taip pat konstatavo, kad buvęs direktorius tinkamai buvo informuotas apie laisvas darbo vietas. Nuo įspėjimo apie atleidimą iš darbo ieškovas, teismo vertinimu, turėjo pakankamai ilgą laiką ir pats turėjo būti aktyvus, stengtis išsiaiškinti darbdavio poziciją dėl galimybės dirbti jo išsilavinimą, kompetenciją, specializacijas, sveikatos būklę ir amžių atitinkantį darbą, tačiau šia teise nepasinaudojo.

Tauragės apylinkės teismo sprendimą ieškovas skundė apeliacine tvarka Klaipėdos apygardos teismui, tačiau apeliacinės instancijos teismas sprendimą taip pat paliko nepakeistą, atmestas buvo, kaip minėta, ir kasacinis skundas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas