Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2017 11 23 /11:35

Aurelijus Veryga kreipėsi į STT dėl spaudimo iš konservatoriaus Antano Matulo

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) ir pranešė apie spaudimą, patirtą iš Seimo nario konservatoriaus Antano Matulo. Apie tai, kad politikas pokalbiuose protegavo savo žmoną, ministras paskelbė ketvirtadienį 15min studijoje. A.Matulas sako, kad nieko nespaudė, o ministro veiksmai – gynyba puolant.
Antanas Matulas
Antanas Matulas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Politikams reikia nustot paskalomis gyventi, juo labiau tiems politikams, kurie patys man darė spaudimą dėl savo artimų žmonių ir bandė tuos žmones... Iš tikrųjų aiškindami, kad yra kažkas neskaidraus, manipuliuodami proteguoja savo artimus žmones“, – 15min ketvirtadienį sakė A.Veryga.

Jis patvirtino omenyje turintis konservatoriaus, parlamentaro A.Matulo žmoną, kuri dirba Sveikatos apsaugos ministerijoje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Iš tikrųjų tokie pokalbiai realiai vyko, ir šitas politikas man bandė daryti spaudimą įvairiausiais būdais. Kaip man vertinti jo visokius pasisakymus? Aš manau, kad tai ir reikėtų vertinti tame fone – jis tiesiog piktas, jis turi asmeninių nuoskaudų ir jis yra suinteresuotas skleisti pačias įvairiausias paskalas apie ministeriją“, – kalbėjo ministras.

A.Veryga teigė, kad buvo nuvykęs į STT ir pranešė apie pokalbius su A.Matulu.

A.Matulas: tikrai nespaudžiau

Ketvirtadienį konservatorius A.Matulas 15min teigė nespaudęs ministro.

„Kažkokia gynybos taktika puolant“, – A.Verygos pareiškimą įvertino jis.

A.Matulo teigimu, ministerijos Tarptautinio bendradarbiavimo skyriuje dirbanti Sandra Matulienė prieš pusantro mėnesio parašė pareiškimą išeiti iš darbo, tačiau SAM esą su ja atsisveikinti neskuba. Seimo nario teigimu, sutuoktinė nusprendė išeiti, nes jaučia spaudimą, neapykantą jai.

Paklaustas apie pokalbius su ministru, konservatorius teigė, kad su A.Veryga yra kadencijos pradžioje kalbėjęs apie sveikatos politiką, susitikimų buvo du, jie vyko tiek A.Matulo, tiek A.Verygos iniciatyva. 15min paklaustas, kada paskutinį kartą kalbėjo su ministru, A.Matulas pasakyti negalėjo, tik sakė, kad seniai.

„Apie tuos dalykus nesame šnekėję, nesu toks primityvus ir naivus. Atrodo tai labai kažkaip jau keistai ir naiviai. Reakcija į faktus. Kokie čia gali būti puolimai ministerijos arba ministro, jeigu tiesiog faktai lenda, ir žmonės, kurie yra atleisti iš darbo, išėję patys iš darbo ir patyrę totalinį spaudimą iš patarėjo ir galimai jo paties, ir neša tą medžiagą man, tiesiog faktus rodo, tai laikyti tai šantažu, būtų gal brutalu. Aš manau, kad žmogus, negalėdamas paneigti tų faktų bando šantažuoti mano šeimos narius“, – teigė Seimo narys.

S.Matulienė prašo SAM nurašyti skolą

Ministerijos atstovai jau anksčiau yra sakę, kad parlamentaro sutuoktinė yra paprašiusi anuliuoti jos 1960 eurų skolą SAM, susidariusią po jos darbo Briuselyje.

Anksčiau SAM atstovai viešai yra užsiminę, kad kritikuodamas ministeriją A.Matulas gali siekti, kad jo žmonai būtų skirtos aukštesnės pareigos.

Buvusi sveikatos apsaugos atašė Briuselyje S.Matulienė 2013 m. paprašė ministerijos jai išmokėti beveik 2000 eurų kaip užstatą už gyvenamąjį būstą, kuris yra laikomas skola SAM, kurią ji turėjo grąžinti iki pernai metų spalio pabaigos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Matulas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Matulas

Tačiau S.Matulienė yra dar pernai ministrui parašiusi, kad negali grąžinti šio užstato, nes nuomotojas nepateikė bankui dokumento dėl užstato grąžinimo.

Ji rašte ministrui teigia bandžiusi su nuomotoju susisiekti, tačiau jis, jos nuomone, nepagrįstai reikalauja susimokėti 1 tūkst. eurų.

Ji ministerijai nurodė negalinti uždaryti banko sąskaitos, todėl kasmet turės mokėti po 35 eurus metinį sąskaitos aptarnavimo mokestį, be to, išsiuntė tris registruotus laiškus, kurie kainavo apie 30 eurų.

„Maloniai prašau apmokėti jūsų susidariusias mano išlaidas dėl užstato grąžinimo ir nurašyti užstatą, kurio negaliu atsiimti“, – rašo rašyme ji.

SAM kol kas nėra nusprendusi, ką daryti šioje situacijoje.

A.Matulas apie žmonos skolą: terorizuojamas žmogus

Ketvirtadienį A.Matulas 15min teigė, kad ministerijos tokias skolas nurašo, tik jo žmonai esą kažkodėl padaryta išimtis.

„Visos ministerijos, kiek man žinoma, atašė apmoka, jeigu būna nuskaitytas (užstatas – aut.), jeigu yra kažkoks nusidėvėjimas, kažkas nusitrynė. O šiuo atveju jai buvo pareikštos pretenzijos, kad sienos apipelijo“, – teigė Seimo narys.

A.Matulo teigimu, dabar agentūra žada grąžinti 1,5 tūkst. vertės užstatą, tad skola greičiausiai liks tik 500 eurų. „Ji dėl to ir delsia sumokėti tą skirtumą, nes nėra galutinio atsakymo (...) Tai čia tų problemų tikrai nebus, jeigu ta agentūra sakys, kad nieko negrąžina, arba grąžina visą, tai nieko... Ar dėl 500 ar tūkstančio... Tikrai nebus problemų. bet išimtis daroma jai vienai, tai yra dar vienas įrodymas, kad terorizuojamas žmogus“, – sakė ji.

A.Matulas įrašė pokalbį su viceministre

Trečiadienį dienraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė Seimo nario Antano Matulo slapta įrašytą pokalbį su A.Motiejūniene-Bilotiene. Šiame pokalbyje viceministrė Seimo nariui pasakojo apie Valstybinės ligonių kasos (VLK) direktoriaus konkursą, kurio atrankos komisijai ji vadovavo. Ji teigė, kad esą buvo spausta ministro patarėjo Dano Bakšos, kad būtų pasirinktas tam tikras kandidatas.

Tą pačią dieną SAM paskelbė, kad tiek viceministrė, tiek ministro patarėjas palieka pareigas.

VIDEO: Aurelijus Veryga: tie pokalbiai – viceministrės sąžinės reikalas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius