Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 16 /17:38

SAM rekomenduoja prie parduotuvių ir paslaugų teikimo vietų tikrinti visų klientų temperatūrą

Vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė ketvirtadienį paskelbė, jog nuo šiol rekomenduojama tikrinti visų asmenų, įeinančių į parduotuves ar paslaugų teikimo vietas, temperatūrą. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad dėl karantino režimo švelninimo bus sprendžiama kas dvi savaites. Pasak ministro, nors ryto duomenimis Nemenčinėje nustatytas 21 koronaviruso atvejis, neabejojama, kad virusas čia išplito plačiai.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pristatydamas naujausią informaciją, susijusią su koronavirusu, Veryga sakė, jog šiuo metu 14 ligonių gydomi reanimacijoje, 9 reikalingas dirbtinis plaučių ventiliavimas. 31 pacientas guli ne reanimacijoje, bet su deguonies terapija.

Iš viso ligoninėse gydomi 133 koronavirusu sergantys pacientai.

Jei pamatysime, kad liga plinta, auga atvejų skaičius, turėsime tas priemones persvarstyti.

Vyresnių žmonių prašo neiti į parduotuves

Kalbėdamas apie nuo ketvirtadienio galiojantį lengvesnį karantino režimą A.Veryga sakė, kad laisvė yra taip pat ir įpareigojimas – verslas turi suprasti, kad taisyklių, susijusių su darbuotojų bei klientų apsauga, privaloma laikytis.

„Jei pamatysime, kad liga plinta, auga atvejų skaičius, turėsime tas priemones persvarstyti. Būtų labai gerai, kad to nereikėtų daryti“, – kalbėjo jis.

Maždaug kas dvi savaites bus apsisprendžiama, ar saugu judėti į priekį

A.Veryga paragino vyresnio amžiaus žmones ir asmenis su lėtinėmis ligomis neiti į parduotuves, geriau paprašyti pagalbos savanorių.

Vyriausybei trečiadienį leidus veikti ne maisto prekių parduotuvėms su atskiru įėjimu iš lauko, darbą pamažu atnaujina ne tik mažos parduotuvės, bet ir didžiosios, tokios kaip „Senukai“ bei „Ermitažas“, atsiveria ir dėvėtų drabužių parduotuvės.

A.Veryga teigė, jog matant, kad veikiant maisto prekių parduotuvėms situacija suvaldyta, buvo nuspręsta leisti veikti ir kitoms parduotuvėms.

„Maždaug kas dvi savaites bus apsisprendžiama, ar saugu judėti į priekį“, – kalbėdamas apie būsimą karantino režimo švelninimą, sakė jis.

Ar vasarą bus galima vykti į užsienį? Trečiadienį premjeras saulius Skvernelis pareiškė manantis, kad šiemet greičiausiai teks planuotis keliones Lietuvoje.

A.Veryga įsitikinęs, kad tai svarstyti dar anksti – situacija aiškesnė taps antroje gegužės pusėje, tada jau bus matoma, ar kitos šalys atveria sienas.

A.Verygos duomenimis, alkoholio pardavimai per karantiną drastiškai sumažėjo, todėl jis nesupranta, iš kur kalbos, kad žmonėms užsidarius namuose klesti buitinis alkoholizmas.

„Pamatysime po keleto mėnesių, kai turėsime tikslesnius duomenis“, – sakė jis.

Į parduotuvę – ne daugiau kaip dviejų žmonių grupės

Vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė ketvirtadienį pabrėžė, kad parduotuvėse žmonės turi stovėti ne arčiau kaip per metrą nuo vienas kito, pardavėjai privalo dėvėti apsaugos priemones ir nuo pirkėjų privalo būti atskirti pertvaromis bei stovėti ne arčiau kaip per du metrus.

Į parduotuves galima atvykti ne daugiau kaip dviejų žmonių grupėmis.

Pasak jos, rekomenduojama matuoti visų pirkėjų temperatūrą prie įėjimo į prekybos ar paslaugų teikimo vietas.

„Yra rekomenduota matuoti visų paslaugų gavėjų ar pirkėjų temperatūrą. Nustačius didesnę nei 37,3 laipsniai, rekomenduojama neįleisti“, – kalbėjo ji.

Jei klientams šie reikalavimai rekomendaciniai, tai prekybos vietų darbuotojams ir paslaugų teikėjams temperatūra privalo būti matuojama nuolat.

Epidemiologė sakė, kad vyresni kaip 60 metų asmenys į parduotuves neturėtų eiti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Loreta Ašoklienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Loreta Ašoklienė

L.Ašoklienė pabrėžė, kad klientų negali aptarnauti sergantys darbuotojai.

Rizikos grupės asmenys apskritai prekybos ir paslaugų teikimo vietose, anot jos, dirbti neturėtų.

Ar parduotuvėse saugu matuotis rūbus ar batus?

L.Ašoklienė sakė, kad nėra įrodymų, jog būtų galima apsikrėsti matuojantis rūbus ar avalynę.

Į biurus pirmiausiai grįš jaunesni asmenys

Kalbėdama apie biurus, ji teigė, kad ir toliau rekomenduojama stengtis organizuoti darbą iš namų.

Kada biuruose dirbantys žmonės galės grįžti į darbo vietas?

A.Veryga sako, kad kol kas nėra pakeistos rekomendacijos rinktis nuotolinį darbo būdą.

„Bet ateityje galės būti keliaujama prie didesnių kontaktų grupėms, kurios nėra rizikos grupės – jaunesnio amžiaus žmonėms. Bet tai nebus taikoma žmonėms, kurie rizikoje“, – teigė ministras.

Mano, kad užkratas Nemenčinėje išplito plačiai

Kalbėdamas apie situaciją Nemenčinėje, kuri nuo ketvirtadienio yra uždaryta Vyriausybės sprendimu, A.Veryga patikino, jog ten situacija sudėtingesnė nei Ukmergėje ar Marijampolėje, kur liga išplito gydymo įstaigose, o ne plačiau.

„Turime 21 nustatytą atvejį (Nemenčinėje – aut.), testai toliau bus imami, 101 atvejis buvo nustatytas kaip kontaktinis asmuo. Situacija tikrai yra sudėtinga. Ją komplikavo tai, kad žmonės, turėję būti izoliacijoje, buvo pastebėti vaikščiojantys miestelyje. Dėl to buvo imtasi išskirtinių priemonių“, – pabrėžė jis.

A.Veryga sakė, kad tai – ryto skaičiai, gali būti, kad šiuo metu sergančiųjų Nemenčinėje aptikta ir daugiau.

„Manome, kad užkratas galėjo plačiai išplisti. Dabar reikia maksimaliai testuoti bendruomenę, užtikrinti, kad ten būtų laikomasi karantino“, – sakė jis.

Ministras pabrėžė, kad epidemiologai vėliau pasakys, kas padarė klaidų, kad užkratas išplito.

Greituosius testus toliau vertins ekspertai

SAM ketvirtadienį paskelbė, kad greitieji testai, ekspertų vertinimu, negali būti naudojami ligai nustatyti, jie tinka tik persirgimui koronavirusu įvertinti.

„Kai turėsime ekspertinį vertinimą, kiek tie testai jautrūs, galėsime pradėti vertinti, kiek visuomenėje yra persirgta“, – spaudos konferencijoje kalbėjo A.Veryga.

Ministro teigimu, Lietuva yra įsigijusi apie pusę milijono tokių testų.

„Kad netinkami ligos diagnostikai, nereiškia, kad jie išvis netinkami, bus išmesti ar nenaudojami“, – pabrėžė jis.

Ar bus stengiamasi kuo daugiau visuomenės ištirti tam, kad būtų žinoma, kiek visuomenės galėjo persirgti virusu?

Ministras sakė, kad stengiamasi testuoti kuo daugiau, yra pasiektas rekordinis tyrimų skaičius – per paskutinę parą daugiau kaip 3800 mėginių. Tačiau jis kalbėjo ne apie greituosius, o laboratorijose atliekamus molekulinius testus.

„Jau dabar testuojame tokias grupes, kurios nežinome, kad galėjo turėtų kontaktą, tam tikrų įstaigų darbuotojus. Tam tikra prasme jau testuojame atsitiktinius asmenis, kurie neturėjo jokio kontakto“, – paklaustas, ar neketinama imti testuoti atsitiktinius asmenis, sakė A.Veryga.

Priedų medikams skyrimo tvarka dar neparengta

Ar medikai už kovą jau gavo priedus?

A.Veryga sako kol kas neturintis susistemintos informacijos.

Pasak ministro, kol kas priedus prie atlyginimų medikams savo nuožiūra skiria įstaigų, kuriose jie dirba, administracijos.

„Turime patvirtinę darbo grupę, ji turi parengti tas diskutuotas tris grupes, kam koks procentas būtų naudojamas“, – sakė jis.

A.Veryga G.Surpliui priekaištų neturi

Premjero patarėjas Giedrius Surplys ketvirtadienį spaudos konferencijoje nurodė, kad Lietuvoje trečiadienį nustatyti nauji 28 koronaviruso atvejai, o ne 37. 15min patikrino šį teiginį ir aptiko, kad tai – ne tiesa. Tai nebuvo pirmas kartas, kai jis paskelbė neteisingą informaciją.

Ar ministrą tenkina G.Surplio darbas?

„Noriu paprašyti ir paraginti būti supratingiems. Matyt ir aš padarau kažkokių klaidų, suklysti yra žmogiški dalykai, tai nėra piktybiniai, tai nėra savavališka komunikacija ar piktybinis veiksmas. Neturiu priekaištų Giedriui, kuriam sunku susigaudyti skaičių džiunglėse“, – kalbėjo ministras.

A.Veryga sakė, kad jam pačiam prieš porą savaičių buvo atliktas COVID-19 testas ir jo, kaip ir kitų ministrų testų atsakymas buvo neigiamas.

Pradėjo veikti emocinės pagalbos telefonas

A.Veryga sakė, kad nuo ketvirtadienio pradeda veikti bendras nemokamas emocinės paramos linijos telefonas 1809.

„Nemaža dalis Lietuvos gyventojų susiduria su emociniais iššūkiais, kartais dėl to, kad tenka būti namuose, šeimoms kartais tenka pabūti daugiau kartu ir tai gali būti iššūkis“, – kalbėjo A.Veryga.

Lietuvos emocinės paramos tarnybų asociacijos vykdantysis direktorius Tomas Baranovas teigė, kad paskambinus šiuo numeriu bus galima pasirinkti, kokios pagalbos reikia. Veiks jaunimo, senjorų, moterų pagalbos linijos.

„Vilties linijos“ suaugusiems, „Pagalbos moterims linijos“ ir „Jaunimo linijos“ specialistai konsultuoja visą parą septynias dienas per savaitę, „Vaikų linijos“ – nuo 11 iki 23 val. kasdien, „Sidabrinės linijos“ – nuo 8 iki 20 val. kasdien.

„Dauguma šių linijų veikia daugiau kaip 20 metų (...) Mūsų misija – kritiniu metu suteikti anoniminę emocinę paramą, sumažinti žmogaus emocinį skausmą“, – sakė jis.

T.Baranovas pabrėžė, kad konsultuoja specialiai apmokyti savanoriai.

Lietuvoje per parą patvirtinti dar 37 koronaviruso atvejai. Iš viso infekcija šalyje susirgo 1128 žmonės, ketvirtadienio rytą pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Koronaviruso infekcija Lietuvoje nusinešė 30 žmonių gyvybes, 178 žmonės pasveiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas