Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 14

Aviacijos šventė Kaune: legendinės „Lituanicos“ skrydis ir lietaus nepabūgusi minia

Liepos 14-15 d. S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome vyksta jau tradicine tapusi šventė, džiuginanti visus aviacijos mėgėjus. Šį kartą ji skirta paminėti Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 85-metį ir Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį. Abi renginio dienas susirinkusiųjų laukia gausybė pramogų: parodomieji skrydžiai, lėktuvų ekspozicija, atrakcionai, mugės ir koncertinė programa.
Kaune startavo aviacijos šventė
Kaune startavo aviacijos šventė / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Nors ir pasitvirtino orų prognozės – kauniečiai sulaukė apniukusios bei lietingos dienos, tai visiškai neišgąsdino ištikimiausių aviacijos mylėtojų. Gausus būrys skėčiais bei apsiaustais nuo lietaus pasidabinusių žmonių jau nuo pat šventės pradžios plūdo į aerodromą. Prieš prasidedant renginio atidarymo ceremonijai, prie memorialo buvo pagerbti žuvusieji aviatoriai.

Skrydžio metu nuo lėktuvų dūmų padangė nusidažė Lietuvos vėliavos spalvomis.

Šventės pradžioje renginio vedėjas dalyviams trumpai priminė ir mūsų šalies istorijos įvykius, kuriems ir buvo skirta ši aviacijos šventė.

„1918-ieji metai vasario 16-oji diena. Atkuriama Lietuvos valstybė. Šis labai svarbus istorinis įvykis, kurio šimtmetį mes šiemet švenčiame, paskatino atsiverti daugybei galimybių, kad Lietuvos vardas vėl skambėtų ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Per visą šalies gyvavimo laikotarpį lietuviai atliko daugybę pačių įvairiausių žygdarbių, ne išimtis ir lakūnų S.Dariaus ir S.Girėno didvyriškas skrydis per Atlanto vandenyną, kurio 85-erių metų sukaktį šiandien čia ir minime.

Dar gerokai prieš skrydį pilotai skelbė, jog tiek sėkmingas skrydis, tiek ir galima katastrofa sustiprins Lietuvos sūnų dvasią, įkvėpdamas juos naujiems žygiams. Didvyriškas skrydis baigėsi tragiškai, tačiau mes didžiuojamės tuo, ką nuveikė S.Darius ir S.Girėnas, tikime, kad jų įkvėpti lietuviai atliks dar ne vieną žygdarbį“, – tokiais žodžiais šventę pradėjo vedėjas.

Pasveikinti susirinkusiųjų atvyko ir S.Dariaus bei S.Girėno aerodromo direktorius Vytas Skučas, Lietuvos aeroklubo prezidentas Mindaugas Sinkevičius bei Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romualdas Rabačius.

V.Skučas teigė, kad nepaisant prastų orų, bus stengiamasi įgyvendinti numatytą renginio programą.

„Sveikinu visus susirinkusius, pačius didžiausius ne tik aviacijos, bet ir Lietuvos patriotus su šita svarbia proga kiekvienam lietuviui. Oras pakoregavo mūsų programą, bet tikrai nepakoreguos mūsų norų ir planų“, – su publika sveikinosi aerodromo direktorius.

M.Sinkevičius, savo ruožtu, džiaugėsi, kad Kaune galime stebėti tokius renginius: „Labai smagu, kad turime tokią tradiciją, kad Kaunas neužleidžia pozicijų ir yra pats svarbiausias miestas civilinei aviacijai.“

Aeroklubo prezidentui pritarė ir R.Rabačius, kuris ragino didžiuotis savo miestu.

„Kaunas kaip visada turi išskirtinių dalykų. Vienas iš jų – mūsų aerodromas, kitur Lietuvoje tokio nėra. Džiaukimės tuo, ką turime, džiaukimės šiandienos švente, stebėkim skrydžius ir didžiuokimės, kad gyvenam Kaune ir mums čia labai gerai“, – skatino R.Rabačius.

Iš karto po sveikinimo kalbų renginio dalyviai jau kėlė galvas į viršų – čia į dangų pakilo lėktuvo „Lituanica“ kopijos skrydis. Kelis kartus pro minią praskridę pilotai leido pasigrožėti nekasdieniu reginiu.

Vienu iš pagrindinių šventės akcentu tapo lakūnų Rolando Pakso, Algimanto Žentelio ir Roberto Noreikos parodomasis skrydis „Sparnas prie sparno“. Skrydžio metu nuo lėktuvų dūmų padangė nusidažė Lietuvos vėliavos spalvomis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kaune startavo aviacijos šventė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kaune startavo aviacijos šventė

Renginio svečių laukė ir kiti įspūdingi parodomieji akrobatiniai skrydžiai: savo įgūdžius skrydžių meistrai demonstravo pilotuodami ultralengvuosius, savadarbius lėktuvus, skraidykles, parasparnius ir net sraigtasparnius. Danguje raižydami vienas už kitą įmantresnius viražus, pilotai nepaliko abejingų: skrydžiai buvo palydimi nuostabos kupinais žvilgsniais.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kaune startavo aviacijos šventė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kaune startavo aviacijos šventė

Žiūrovams nuobodžiauti neleido ir koncertinė programa – pasirodymais džiugino „Black Biceps“ ir „Poliarizuoti stiklai“. Vakare savo pasirodymus surengs ir roko grupės „Thundertale“ bei „Rebelheart“, o koncerto metu vyks oro balionų „šokis danguje“.

Aviacijos šventė tęsis ir sekmadienį. Žiūrovams pasirodys reaktyvinių lėktuvų L39 akrobatinė grupė „Baltic Bees“, parodomąją programą surengs priešgaisrinė gelbėjimosi tarnyba, leidžiant oro sąlygoms, norintieji galės išbandyti apžvalginius skrydžius. Koncertuos grupė „Laimingu būti lengva“, visą dieną veiks lėktuvų ekspozicija, pramogų zonos, oro tunelio įrenginys, kuriame galima pajusti laisvojo kritimo pagreitį ir patirti tai, ką jaučia parašiutininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas