Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2023 03 03

B.Davidonytė ir D.Pancerovas: vyksta diskreditacijos kampanija

Populiarios knygos „Pranešėjas ir prezidentas“ autoriai Birutė Davidonytė ir Dovydas Pancerovas teigia, kad prasidėjo jų šaltinio vieša diskreditacijos kampanija.
Dovydas Pancerovas, Birutė Davidonytė
Dovydas Pancerovas, Birutė Davidonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ažvalgininkas Marius Laurinavičius paskelbė, kad D.Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygai liudijęs pranešėjas yra konservatorių deleguoto sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio patarėjas Tomas Gailius.

M.Laurinavičius, remdamasis neįvardijamais šaltiniais, jį sieja su vadinamuoju „valstybininkų“ klanu ir kelia klausimus dėl jo kompetencijos ir asmeninių nuoskaudų, esą T.Gailius siekė VSD vadovo posto.

D.Pancerovas pranešėjo tapatybę komentuoti atsisako ir tikina, kad keliami klausimai niekaip nepaneigia pranešėjo išdėstytų faktų.

Populiarioje knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“ liudijęs buvęs aukštas žvalgybos pareigūnas pasakojo, kad VSD vadovybė rinkimų kampanijos metu nepagrįstai tikrino Gitano Nausėdos štabo narius. Jis taip pat liudijo, kad VSD vadovas Darius Jauniškis yra nurodęs patikrinti jo pažįstamo asmens merginą.

D.Pancerovas savo ir B.Davidonytės poziciją penktadienį paskelbė savo paskyroje „Facebook“:

„Per šias dienas sužinojau lig tol negirdėtą žurnalistikos taisyklę – svarbiausia tikrinti ne šaltinių pateiktą informaciją, bet jų kaimynus.

VIDEO: Karšta Pancerovo ir Laurinavičiaus akistata: kokie tikrieji Pranešėjo motyvai?

O kalbant rimtai, galvoju, kad pasibaigus šiai savaitei svarbu apibendrinti mudviejų su Birute poziciją:

1) Vadinamoji Pranešėjo istorija knygoje pateikta sąžiningai. Medžiagą šiai istorijai pradėjome rinkti 2020-ųjų pavasarį. Rinkome ir tikrinome faktus, dokumentus, liudijimus, versijas. Šios istorijos faktų niekas ligi šiol nepaneigė ir, kas svarbiausia, nė nebando neigti.

2) Pastarosiomis dienomis kilęs triukšmas ir drabstymas purvais, mūsų įsitikinimu, yra bandymas diskredituoti Pranešėjo ir mudviejų reputaciją. Manau, taip bandoma nukreipti kalbą nuo knygoje pateiktų faktų ir iš jų kylančių rimtų klausimų.

3) Gauname daug naujų žinučių apie įvairias negeroves, susijusias tiek su Prezidentu, tiek su tarnybomis. Esame dėkingi už pasitikėjimą ir informaciją, tačiau pabrėžiu – galima iki begalybės traukti anoniminius šaltinius, tačiau mes nesiruošiame veltis į „tarnybų karus“, „saugumiečių karus“, „klanų demaskavimus“. Savo dėmesį koncentruojame į knygoje atskleistas problemas.

4) Nuo pirmųjų dienų jautėme kryptingas pastangas sukelti abejonių mūsų knyga. Buvo sakoma, esą tai meninė literatūra, grožinė literatūra, pasakos, užsakomoji žurnalistika. Dabar – pavojingiau nei pasakos. Esame įsitikinę, kad šiomis etiketėmis bandoma įtikinti auditoriją, esą mūsų knygos nė neverta skaityti. Esą tai nepatikima, išsigalvota, užsakyta. Manome, kad tai neteisinga ir nesąžininga.

5) Šis bandymas apdrėbti mus purvais ir nukreipti dėmesį nuo esmės yra nemalonus, tačiau prieš publikuodami knygą nusprendėme atstovėti. Ačiū mus palaikantiems žmonėms. Maloniausias palaikymas – skaitykite knygą ir patys nuspręskite, kas šioje istorijoje yra esminga ir svarbu, o kas viso labo juodas triukšmas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius