Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 19

Atsisveikindamas su mero postu Remigijus Šimašius įvardijo tris jam svarbiausių pasiekimų sritis

Pradėdamas paskutinį senosios kadencijos Vilniaus miesto tarybos posėdį meras Remigijus Šimašius pristatė savo ketverių metų ataskaitą. Kadangi vos prieš kelis posėdžius jis iš tos pačios tribūnos pristatinėjo metinę savo ir tarybos ataskaitą, dabar teigė norįs nesikartoti ir įvardijo tris svarbiausius pasiekimus. O iš kolegų taryboje sulaukė ir kritikos, ir pagyrų.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Paskutinis kadenciją baigiančios Vilniaus tarybos posėdis prasidėjo nedideliais nesklandumais – savivaldybės pastate dingus elektrai, kuriam laikui buvo nutrūkusi ir tiesioginė posėdžio transliacija. Tad teko daryti nedidelę pertrauką, po kurios meras tęsė savo ataskaitos pristatymą.

Trys sritys

Pristatydamas ataskaitą R.Šimašius teigė, jog tarybos nariai gali susipažinti su visomis kasmet pristatytomis mero ir tarybos ataskaitomis. O paskutine teigė nenorįs apsunkinti.

„Kad jau įstatymas pakvietė į tribūną, norisi pasidalinti vienu kitu dalyku ir keletą akcentų sudėlioti. Norisi labiau parodyti, kaip miestas pasikeitė per ketverius metus. Ir jums leidus, tikiuosi labai nepyksit, kadangi aš meras dvi kadencijas, tai gal ir per aštuonerius metus kai kas įvyko.

Tris sritis noriu įvardinti“, – kalbėjo iš tribūnos kadencijos ataskaitą pristatęs R.Šimašius.

VIDEO: Paskutinis kadenciją baigiančios Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdis

Anot darbus baigiančio mero, tos sritys yra tokios: „Viena – skambus pavadinimas, bet noriu pasakyti, kad tai yra desovietizavimas. Tai ne tik paminklų perkėlimas, ne tik kultūrinio gyvenimo keitimas, tai yra ir visų mūsų gyvenamųjų rajonų, viešų erdvių pertvarkymas, nauji standartai. Iš tikrųjų kartais mes mistifikuojame kai kuriuos dalykus, kaip tai yra nauja, bet man norisi priminti, kokius mes dviračių takus turėjome 2015 metais. Nežinau, ar čia sovietizmas, ar ne, bet tai priminimas nuo kur ir į kur Vilnius keliauja.

Tikrai noriu labai pasidžiaugti ir miesto transportu, urbanistika, gatvių, želdynų, didžiųjų įmonių pertvarkymu taip pat. Desovietizacijos dalykai, man atrodo, labai svarbu, tikiuosi, ir daugiau tai bus.

Krizes galvojau, kuo iliustruoti, nes turėjome dvi didžiąsias šio laiko krizes, tai pandemiją ir karą Ukrainoje, bet realiai tų krizių turėjome ir daugiau. Ir gamtos kataklizmų, 2017 m. vasarą turėjome rekordinius lietus. O degančių autobusų būdavo po du per mėnesį dar 2015 metais, mes nuo to irgi nuėjome tolyn.

Trečia sritis, ką noriu išskirti, yra nuotaika mieste. Man atrodo, kad pavyko ją geresnę sukurti, negu buvo anksčiau. Man pirmą kartą toks pojūtis atėjo kalbant su Rygos meru, kuris sakė, kad jie Rygoje visko turi, bet Vilniuje nuotaika geresnė. Tikrai turime tos geros nuotaikos, įkvėpimo, jausmo, kad daug kas galima, turime judėjimo į priekį.“

Gali sau leisti būti susivėlęs

R.Šimašius dėkojo visiems – nes miestą kuria visi, tiek dirbantys savivaldybės pastate, tiek kitur darantys daug kitų dalykų.

Savo pasisakymą jis užbaigė savo nuotrauka pašiauštais plaukais naujajame Japoniškame sode: „Aš galiu sau leisti būti susivėlęs, Valdas (naujasis meras Valdas Benkunskas – red. past.) labiau susišukavęs bus bent kurį laiką.“

Po pasisakymo jis sulaukė kolegų taryboje atsiliepimų – tradiciškai kritikos iš opozicijos ir pagyrų iš saviškių.

Aš galiu sau leisti būti susivėlęs, Valdas bus labiau susišukavęs bent kurį laiką.

Tarkim, Romasis Vaitekūnas pasiūlė merui – tiek nueinančiam, tiek ateinančiam – persikelti bent mėnesiui į Pilaitę, kadangi spūstys T.Narbuto gatvėje formuojasi ir vidury dienos.

Į tai R.Šimašius atsakė, kad spūsčių nėra tik tuose miestuose, kurie nyksta, traukiasi, degraduoja. O miestuose, kurie auga, bandoma susidoroti su didėjančiu gyventojų ir jų automobilių skaičiumi.

Pervargo nuo artimųjų puolimo

Žilvinas Šilgalis paklausė, ar R.Šimašius nemanąs padaręs klaidą kandidatuodamas dar vienai kadencijai prieš ketverius metus, nes esą galėjo išvengti ir žmonai padarytos žalos, ir pats būtų nepažeidęs etikos.

„Kadangi nesu psichopatiškos natūros, visą laiką galvoju, kad galima buvo judėti geriau, klausiu savęs, ar buvo galima kažką padaryti geriau. Linkiu miestui nepamesti tos raidos. (...)

Nuo to, kad mano artimiems žmonėms tenka gauti nepagrįstų strėlių, esu pervargęs. Tenka tai nuryti, nes tai darbo dalis“, – atsakė jam R.Šimašius.

Kitame Vilniaus tarybos posėdyje balandžio 26 dieną jau prisieks nauji tarybos nariai ir naujasis meras Valdas Benkunskas.

Naujojoje taryboje neliks net kelių iki šiol dirbusių frakcijų. Į tarybą neišrinkti „darbiečiai“, nebus ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ bei „valstiečių“ atstovų. Tiesa, pastaroji frakcija visos kadencijos neišlaikė ir subyrėjo – jos atstovai išsiskirstė po kitas frakcijas.

Taryboje išliks ir bus gausiausia Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija su 19 narių. Po 9 mandatus iškovojo „Laisvė ir teisingumas“ ir Laisvės partija, 7 – Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Dvi politinės jėgos bus naujos – po pertraukos į Vilniaus tarybą grįžę socialdemokratai bei naujai patekę Nacionalinio susivienijimo atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito