Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Baltarusijos aktyvistai: vaikai šalyje yra politizuojami

Baltarusijos žmogaus teisių gynėjai teigia, kad Aliaksandro Lukašenkos režimas politizuoja vaikus, šalyje veikia penkios stovyklos, į kurias vežami vaikai iš Ukrainos.
Asociatyvi nuotrauka / KACPER PEMPEL / REUTERS
Asociatyvi nuotrauka / KACPER PEMPEL / REUTERS

„Tai, kas vyksta Baltarusijos švietimo sistemoje, mes matome du tikslus. Pirmiausia, tai – ideologinis komponentas, psichologinis komponentas, kur vaikams skiepijama ideologija, taip pat karinis patriotinis auklėjimas“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją Seime sakė žmogaus teisių gynėja, psichologė, buvusi Gardino vaikų hospiso direktorė Volha Vialichka. 

Jos teigimu, po 2020-ųjų rugpjūtį Baltarusijoje kilusių masinių protestų dauguma vaikų buvo politizuoti.

Konferencijos rengėjų teigimu, remiantis šių metų sausio duomenimis, Baltarusijoje įkalinti aštuoni politiniai kaliniai, kurie už grotų sulaukė 18 metų arba dar yra nepilnamečiai. Visi jie sulaikymo metu buvo nepilnamečiai ir vėliau nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis.

Teisininkė, Baltarusijos Helsinkio komiteto narė Kateryna Deykalo pažymėjo, jog Baltarusijos režimas naudoja kelias ideologines kryptys veikdamas vaikus. Jos teigimu, vaikai į geopolitinę situaciją verčiami žiūrėti antivakarietiškai, formuojamas teigiamas požiūris į Rusijos karą Ukrainoje.

Baltarusijos opozicijos grupės „Nacionalinis antikrizinis valdymas“ Arciomas Bruchanas teigė, kad nuo 2022-ųjų iki praėjusių metų gegužės iš Ukrainos pargobta apie 2 tūkst. vaikų nuo 6 iki 18 metų, o tai daryta bendradarbiaujant su Baltarusijos valdžios institucijomis.

Jo teigimu, Baltarusijoje identifikuotos penkios stovyklos, į kurias vežami vaikai iš Ukrainos.

Lietuvos generalinė prokuratūra yra pradėjusi tyrimą dėl galimai nusikalstamo Ukrainos vaikų perkėlimo į Baltarusiją.

Nuo Rusijos pradėto plataus masto karo pradžios iš Ukrainos neteisėtai išvežta tūkstančiai vaikų, dauguma – iš okupuotų pietinių ir rytinių Ukrainos regionų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius