Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2021 05 23

Baltarusijos aktyvistas: režimas ima grobti lėktuvus, kitas taikinys gali būti Cichanouskaja

Baltarusijos opozicija sako, kad Aliaksandro Lukašenkos režimas sekmadienį peržengė dar vieną raudoną liniją, persekiodamas opoziciją – imitavę incidentą, pareigūnai nutupdė iš Atėnų į Vilnių skridusį lėktuvą, kad suimtų jame buvusį žurnalistą Romaną Protasevičių. Vilniuje gyvenančios opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos artimas bendražygis Franakas Viačorka interviu 15min perspėjo, kad nuo šiol niekas nebegali būti saugus skrisdamas virš Baltarusijos, kitas režimo taikinys gali būti pati S.Cichanouskaja. Opozicija ragina tarptautinę bendruomenę įvesti Minskui naujas sankcijas ir svarstyti skrydžių virš Baltarusijos draudimą.
Sviatlana Cichanouskaja
Sviatlana Cichanouskaja / Luko Balandžio / 15min nuotr.

F.Viačorkos teigimu, Baltarusijoje nutupdytas lėktuvas iš Graikijos į Lietuvą skrido tuo pačiu maršrutu, kokiu prieš savaitę skrido S.Cichanouskaja.

Pasak F.Viačorkos, operacijoje nutupdant „Ryanair“ lėktuvą buvo pasitelktas ir naikintuvas, o režimo atstovai imitavo tariamą lėktuvo užminavimą.

„Buvo imituotas užminavimas, Minsko oro uoste buvo sutelkta daug ugniagesių, bet jie nerado jokio grėsmės. Peršasi vienintelė išvada – tikslas buvo R.Protasevičius. Jam gresia mirties bausmė.

Asmeninio archyvo nuotr./Franakas Viačorka
Asmeninio archyvo nuotr./Franakas Viačorka

Tai taip pat buvo pratybos būsimoms represijoms prieš aktyvistus, kurie skrenda virš Baltarusijos. Kita gali būti S.Cichanouskaja ar bet kas kitas“, – interviu 15min sekmadienį sakė F.Viačorka.

Jo teigimu, S.Cichanouskajos štabas jau susisiekė su „Ryanair“ biuru Dubline ir tikisi, kad tarptautinė bendruomenė įves naujas sankcijas režimui dėl tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo.

F.Viačorkos nuomone, taip pat galėtų būti svarstomas skrydžių stabdymas virš Baltarusijos, nes dabar „bet kuris skrydis gali būti užgrobtas tokiu pat būdu kaip įvyko šiandien“.

„Niekas negali jaustis saugus dabar skrisdamas virš Baltarusijos“, – teigė jis.

„Būtina griežta tarptautinė reakcija. Taip buvo peržengtos visos raudonosios linijos. Tai šokiruoja“, – pridūrė F.Viačorka.

Lėktuvu skridusį R.Protasevičių sulaikė Baltarusijos teisėsauga.

Svaitlanos Cichanouskajos štabo nuotr./Romanas Protasevičius
Svaitlanos Cichanouskajos štabo nuotr./Romanas Protasevičius

R.Protasevičius yra Baltarusijos žurnalistas, fotografas, tinklaraštininkas ir aktyvistas. Eidamas „Nexta“ kanalo redaktoriaus pareigas jis koordinavo 2020 metų prezidento rinkimų kampanijos nušvietimą ir po to kilusius protestus.

Režimui lojali teisėsauga jo atžvilgiu pradėjo kelis tyrimus, o KGB paskelbė jo paiešką dėl tariamos „teroristinės veiklos“.

Baltarusijoje pastaraisiais metais vyko neregėto masto masiniai protestai dėl rugpjūčio 9 dieną įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju oficialiai paskelbtas A.Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994-ųjų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Minskui ėmusis griežtų represijų, daug opozicijos aktyvistų pasitraukė į Vilnių. Iš Lietuvos sostinės savo veiklą vykdo ir rinkimuose kandidatavusi S.Cichanouskaja, kuri, opozicijos nuomone, yra tikroji rinkimų laimėtoja.

Būtina griežta tarptautinė reakcija. Taip buvo peržengtos visos raudonosios linijos. Tai šokiruoja.

Politologas Vytis Jurkonis teigia, kad Minskas šįkart dar kartą parodė, jog yra pasirengęs peržengti visas tarptautines taisykles.

„Situacija dėl „Ryanair“ skrydžio nutupdymo Minske atrodo tarsi naujas Baltarusijos režimo lygis, kuomet politiškai motyvuoto persekiojimo vardan oficialus Minskas yra pasiruošęs pažeisti visas tarptautines normas, kelti naikintuvus, tupdyti privačios kompanijos lėktuvą. Tai atrodo protu nesuvokiama, bet, deja, susidaro būtent toks įspūdis“ ,- 15min sakė V.Jurkonis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vytis Jurkonis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vytis Jurkonis

„Šioje situacijoje blogeriui R.Protasevičiui gali grėsti net mirties bausmė. Daugybė „Ryainair“ keleivių tapo įkaitų dramos liudininkais, o taip pat ir Baltarusijos režimo įkaitais mažiausiai kelioms valandoms“, - teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius