Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 08

Baltarusių opozicija prašo Lietuvos stabdyti tranzitą: „Belaruskalij“ finansuoja represijas

Baltarusijos opozicija trečiadienį paragino Lietuvą sustabdyti baltarusiškų trąšų tranzitą, nes šiais pinigais yra finansuojamos Aliaksandro Lukašenkos režimo represijos prieš šalies žmones. Toks raginimas iš Vilniuje veikiančių baltarusių aktyvistų nuskambėjo tęsiantis diskusijoms, ar Lietuva gali leisti toliau naudoti savo geležinkelius ir uostą trąšų gamintojos „Belaruskalij“ produkcijai eksportuoti, nepaisant įsigaliojusių JAV sankcijų.
Baltarusių protestas pasienyje
Sviatlana Cichanouskaja / Gabrielės Navickaitės nuotr.

Prieš keturis mėnesius paskelbtos Jungtinių Valstijų Iždo departamento sankcijos „Belaruskalij“ įsigaliojo trečiadienį 7 val. ryto. Bent kol kas tranzitui per Lietuvą jos poveikio nepadarė – praėjus vos kelioms valandoms šios bendrovės kroviniai geležinkeliais atvyko iš Baltarusijos į Lietuvą.

Į Seimą skubiai buvo iškviesti „Lietuvos geležinkelių“ vadovai. Jie atskleidė lapkritį priėmę iš „Belaruskalij“ avansinius mokėjimus, todėl bent gruodį tranzitas tęsis, o vėliau tai priklausys nuo bankų ir valstybės institucijų pozicijos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Stasylų geležinkelio pasienio kontrolės punkte tikrinami „Belaruskalij“ vagonai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Stasylų geležinkelio pasienio kontrolės punkte tikrinami „Belaruskalij“ vagonai

Valdžios atstovai teigia svarstantys teisinius kelius stabdyti tranzitą, klausimą numatoma aptarti specialioje vyriausybinėje komisijoje.

Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos patarėjas Franakas Viačorka interviu 15min paragino „Lietuvos geležinkelius“ persvarstyti bendradarbiavimą su Baltarusijos režimu, kol nebus surengti nauji rinkimai – jo teigimu, „banditai“ A.Lukašenkos aplinkoje naudojasi ES atsargumu ir biurokratija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas