Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 23

Baltijos kelio minėjimas Londone: „Be jo nebūtų emigrantų“

Jau 26-erius metus iš eilės lietuviai, latviai ir estai prisiminė Baltijos kelią, kuriame gyva už rankų susikibusių žmonių grandine sujungtos trys Baltijos šalys. Šia proga pačioje Londono širdyje susibūrė ir emigrantai.
Baltijos kelio minėjimas Londone
Baltijos kelio minėjimas Londone / Gylės Photoart

Kaip ir kasmet, Didžiosios Britanijos sostinės centre vykusiame renginyje iškeltos visų šalių vėliavos bei sugiedoti himnai. Simbolinę Baltijos kelio reikšmę prisimena ir Londone gyvenantys tautiečiai. Minėjime dalyvavusi Akvilė tvirtino, kad be šio prieš daugiau nei dvi dešimtis įvykusio susivienijimo, Baltijos šalys galėjo neturėti laisvės.

„Tada žmonės simboliškai Baltijos šalis atitvėrė nuo Sovietų Sąjungos, išreiškė savo valią ir laisvės troškimą. Kas žino, jei tai nebūtų įvykę, ar dabar mes čia stovėtume. Ar būtume laisvi? Tikiu, kad lietuviai, latviai ir estai, ypač gyvenantys užsienyje, privalo švęsti šią dieną. Šiandien mes turime laisvę gyventi – kur norime“, – 15min.lt sakė pašnekovė.

Minėjimo dalyviams išdalinti geltoni kaspinėliai, smerkiantys Rusijos teismo sprendimą įkalinti Estijos pareigūną Estoną Kohverą. 

Minėjime dalyvavusi Lietuvos ambasadorė Jungtinėje Karalystėje Asta Skaisgirytė pripažino, kad nors prie centrinės Londono arkos susirinko ne tiek daug žmonių, kaip norėtųsi, tačiau minėjimas pavyko: „Žmonių tikrai nelabai daug, tačiau atostogų sezonas, tad turbūt tai normalu. Tačiau susirinko pakankamai daug lietuvių, kad gerai skambėtų mūsų himnas“.

Jungtinės Karalystės lietuviai, latviai bei estai šią progą švenčia jau daugiau nei 15 metų, kartu pažymint ir Molotovo-Ribentropo paktą. Šiemet prie šių dviejų įvykių prisidėjo ir solidarumo akcija. Minėjimo dalyviams išdalinti geltoni kaspinėliai, smerkiantys Rusijos teismo sprendimą įkalinti Estijos pareigūną Estoną Kohverą. Pareigūnas buvo neteisėtai pagrobtas Estijos teritorijoje pernai rugsėjį, laikytas Rusijos kalėjime ir šiemet nuteistas 15 metų nelaisvės.

Minėjime dalyvavo Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės, įvairių organizacijų bei sąjungų atstovai. Taip pat pasirodė Latvijos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Andris Teikmanis. Estijos ambasadorius atsiuntė savo atstovus, mat pats buvo išvykęs į Taliną.

Tikiu, kad lietuviai, latviai ir estai, ypač gyvenantys užsienyje, privalo švęsti šią dieną.

Latvijos ambasadorius džiaugėsi, kad Londone vyksta Baltijos kelio minėjimas ir tvirtino, jog latviai šią dieną kasmet švenčia visame pasaulyje. „Pačioje Latvijoje vyksta daugybė renginių, kuriuose tautiečiai aktyviai dalyvauja, tačiau ir išvykę latviai švenčia. Juk prieš tuos 26-erius metus įvyko pirmieji žingsniai mūsų laisvės link“, – kalbėjo A. Teikmanis.

Ambasadorė A. Skaisgirytė puse lūpų prasitarė, jog Baltijos kelio jubiliejaus proga Londone planuojama surengti didesnę šventę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas