Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Baltijos šalių premjerai aptarė NATO atgrasymo stiprinimą, sankcijų Rusijai griežtinimą

Baltijos šalių premjerai savaitgalį Klaipėdoje ir Palangoje vykusiame neformaliame susitikime aptarė NATO atgrasymo stiprinimą, sankcijų Rusijai griežtinimą.
Laimos Penek/LRV nuotr.
Laimos Penek/LRV nuotr.

Susitikime, kuriame dalyvavo premjerė Ingrida Šimonytė, Latvijos ministrė pirmininkė Evika Silina ir Estijos vyriausybės vadovas Kristenas Michalas, dėmesys taip pat skirtas priešakinės gynybos rytiniame flange stiprinimui, dirbant kartu su Vokietija, Kanada ir Jungtine Karalyste kaip priešakinių pajėgų grupių vadovėmis Baltijos šalyse.

„Džiaugiuosi, kad su kolegomis galėjome pasidalinti įžvalgomis, kaip visiems kartu stiprinti gynybą, atgrasymą, sparčiau siekti energetinės nepriklausomybės, padėti Ukrainai laimėti alinantį karą, kurti Europos Sąjungos ateitį ir vieningai veikti kitose mūsų valstybėms svarbiose srityse. Neformalūs pokalbiai virsta realiais darbais, stiprina vienybę ir padeda eiti bendru keliu“, – Vyriausybės komunikacijos departamento pranešime cituojama I. Šimonytė.

Anot premjerės, Baltijos šalys turėtų skatinti visas Europos Sąjungos valstybes didinti išlaidas gynybai, griežtinti sankcijas Rusijai ir jai talkinančioms šalims, toliau remti Ukrainą bei telkti palaikymą dėl Ukrainos ir Moldovos euroatlantinės integracijos spartinimo.

Susitikime taip pat aptartas bendradarbiavimas susisiekimo ir energetikos srityse, sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais, „Via Baltica“ ir „Rail Baltica“ projektų eiga, kritinės infrastruktūros apsaugos stiprinimas bei poreikis didinti karinio mobilumo biudžetą.

Baltijos šalių premjerai susitikimo metu lankėsi pirmajame Lietuvoje ir Baltijos šalyse suskystintųjų gamtinių dujų terminale „Independence“, susipažino su Pakrančių apsaugos tarnybos pasieniečių Kopgalio stebėjimo centro veikla, viešėjo Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centre, Jūrų muziejuje, Ventės rage ir kituose Lietuvos pajūrio lankytinuose objektuose.

Pastarąjį kartą Baltijos šalių premjerai posėdžiavo gegužę Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas