Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 08

Baltijos šalys: Sakartvelo „užsienio agentų“ projektas kelia abejonių dėl demokratijos

Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministrai trečiadienį pareiškė, kad Sakartvele svarstomas „užsienio agentų“ įstatymo projektas kelia „rimtų klausimų“ dėl šalies demokratijos perspektyvų.
Lietuva, Latvija, Estija
Lietuva, Latvija, Estija / 123RF.com nuotr.

„Raginame Sakartvelo parlamentą atsakingai įvertinti tikruosius savo šalies interesus ir susilaikyti nuo sprendimų, kurie kenkia Sakartvelo žmonių siekiui gyventi demokratinėje šalyje, judančioje europinės ir euroatlantinės integracijos keliu“, – sakoma pareiškime.

Dėl šio įstatymo projekto šalyje prasidėjo protestai, per kuriuos policija panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas.

Reaguodami į šiuos įvykius, Baltijos šalių ministrai taip pat paragino Sakartvelo vyriausybę gerbti žmonių teisę taikiai protestuoti.

Minėtas įstatymo projektas, opozicijos vertinimu, panašus į esamą Rusijoje. Jis reikalauja, kad žiniasklaidos priemonės ir nevyriausybinės organizacijos, gaunančios daugiau kaip 20 proc. finansavimo iš užsienio šaltinių, būtų registruojamos kaip „užsienio įtakos agentai“.

Tarptautinės organizacijos išreiškė susirūpinimą dėl įstatymo projekto, sakydamos, kad jis prieštarauja Sakartvelo demokratijos plėtrai.

Pastaraisiais metais Sakartvelo valdžios institucijos sulaukia vis didesnės tarptautinės kritikos dėl numanomo atsilikimo nuo demokratijos, o tai smarkiai pakenkė Tbilisio ryšiams su Briuseliu.

2012 metais Rusija priėmė įstatymą, kuris leidžia valdžios institucijoms imtis veiksmų prieš nevyriausybines organizacijas, žiniasklaidos priemones ir kitus asmenis, pripažintus „užsienio agentais“.

ES įspėjo Sakartvelą, kad priėmęs šį įstatymą jis pakenks savo galimybėms kada nors įstoti į bloką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas