Praėjusią savaitę Valstybinė maisto veterinarijos tarnyba nustatė viršytą leistiną dioksinų kiekį Lenkijoje pagamintuose konservuose „Menkių kepenėlės savo sultyse“ ir Lietuvoje pagamintuose konservuose „Natūralios menkių kepenėlės“. Pasak Klaipėdos miesto maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos skyriaus vedėjos Dalios Kaveckienės, konservuose žmogui nuodingų medžiagų kiekis leistiną normą viršijo daugiau nei du kartus.
Vėliau atlikti tyrimai su šviežia menke atskleidė, jog kepenyse dioksinų kiekis buvo dar didesnis. D.Kaveckienės teigimu, tiek šviežios žuvys, tiek ir konservai buvo nedelsiant sunaikinti ir ant vartotojų stalo nepateko. Dioksinai – tai organiniai junginiai, pasižymintys itin dideliu nuodingumu, kancarogeniškumu ir mutageniškumu.
Tarnybos direktorius Virginijus Gailius nedelsiant paskelbė įsakymą dėl menkių kepenų panaudojimo maistui draudimo, kuris įsigalios paskelbtas Valstybės žiniose, pasak V.Gailiaus, rytoj. „Jau daug metų tiriamos menkių kepenys dėl dioksinų pavojaus. Porą metų normos nebuvo viršijamos, bet balansuota ant ribos. Pati mėsa – sveika, ją galima pirkti. Aš pats menkės mėgėjas – esu gyvas ir sveikas“, – panikos nekėlė V.Gailius.
Gyvsidabris normų neviršija
Be minėtų dioksinų, tiriamos ir sunkiųjų metalų koncentracijos Baltijos jūroje sugaunamose žuvyse. Kaip teigė Valstybinės maisto veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyr. gydytoja Janina Kondrotienė, gyvsidabriu ar kitais sunkiaisiais metalais užterštų žuvininkystės produktų pernai nustatyta nebuvo. Nepaisant to, šio žmogui pavojingo cheminio elemento aptinkama vandens valymo procesų metu.
Pernai bendrovės „Klaipėdos vanduo“ specialistai į valymo įrenginius patenkančiose nuotekose kartą užfiksavo maksimalią gyvsidabrio koncentraciją. Tačiau šis metalas po vandens valymo esą nusėda dumble ir į išvalytą vandenį beveik nepatenka. Taršą šiuo elementu Klaipėdoje potencialiai skleidžia apie 140 įmonių, kurias, pasak specialistų, sukontroliuoti ir patikrinti aptikus gyvsidabrio nuotekose – sunku.