Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Baltosios pirštinės“ apie balsavimą specialiuose punktuose bei namuose: komisijos nariai kartais net pažymi biuletenį už rinkėją

​​​​​​​Nors išankstinis balsavimas antrame Seimo rinkimų ture praėjo gana ramiai, balsavimuose namuose bei specialiuose punktuose fiksuojama gausiai įvairių pažeidimų. Šiuose rinkimuose apie galimus pažeidimus ar netinkamą rinkimų komisijų darbą itin aktyviai praneša ne tik nepriklausomi „Baltųjų pirštinių“ stebėtojai, bet ir piliečiai. Per išankstinio balsavimo dienas organizacija sulaukė kelių dešimčių rinkėjų skambučių, skelbia „Baltosios pirštinės“.
Išankstinis balsavimas
Rinkimai / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Pasak „Baltųjų pirštinių“, žmonės skambina su istorijomis, kai jų vyresnio amžiaus artimieji sulaukia rinkimų komisijų, nors nepareiškė noro balsuoti. "Anot „Baltųjų pirštinių“, komisijos daro spaudimą balsuoti už konkretų kandidatą, neužtikrina balsavimo slaptumo, o kartais net pažymi biuletenį už rinkėją.

„Mums skambina vyresnių rinkėjų vaikai, anūkai ir pasakoja, kad pas mamą buvo atvykusi rinkimų komisija, ji biuletenio sakė net nemačiusi, viską užpildė ir pažymėjo komisijos nariai. Paskambinusi susirūpinusi pilietė sakė, kad jos mama su savimi net neturi dokumento, tad balsuoti tikrai negalėjo. Panašių istorijų, kai senyvo amžiaus rinkėjai savo vaikams ar anūkams sako net neatsimeną, kad pas juos buvo atvykusi komisija, tačiau turi išankstinio balsavimo voko priėmimo kvitą, arba komisijos kitais būdais pažeidžia balsavimo slaptumą ar už rinkėjus pažymi biuletenius, sulaukiame po keletą per dieną“, – pasakoja nepriklausomos rinkimų stebėjimo organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovas Valdemar Baran.

Tokias istorijas yra gana sunku įrodyti, tačiau organizacijos teisininkai renka visus galimus įrodymus ir esant pakankamam pagrindimui kreipiasi į VRK. Bet net ir tais atvejais, kai pažeidimo įrodyti nepavyksta, tokie piliečių pranešimai yra puiki indikacija, į kurias rinkimų apylinkes organizacijai reikia atkreipti didesnį dėmesį, kur esant galimybei siųsti stebėtojus.

Šeštadienį paskutiniai rinkėjai dar balsuoja namuose, čia lankysis ir „Baltųjų pirštinių“ stebėtojai. Tačiau į kiekvienus namus stebėtojai atvykti negali, todėl organizacija ragina piliečius pasidomėti, kaip balsuoti sekasi vyresniems artimiesiems, esant galimybei aplankyti juos ir pasirūpinti, kad šie turėtų galimybę laisvai išreikšti savo valią.

O jau sekmadienį, pagrindinę balsavimo dieną, „Baltųjų pirštinių“ stebėtojai nuo ankstyvo ryto keliaus stebėti rinkimų – nuo apylinkių paruošimo ir atidarymo 7 val. ryte, iki balsų skaičiavimo po to, kai 20 val. apylinkės užvers duris rinkėjams. Visą sekmadienį rinkimus stebės ir mobilūs stebėtojų ekipažai, kurie galės operatyviau reaguoti į pranešimus apie galimus pažeidimus, apsilankyti rizikingesnėse ar toliau nuo miestų nutolusiose apylinkėse. „Rinkimų dieną raginame ir rinkėjus išlikti budriais, o pastebėjus galimus pažeidimus pranešti „Baltosioms pirštinėms“ interneto svetainėje arba telefonu +370 633 13177“, – kviečia V. Baran.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai