Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Baltosios pirštinės“ kviečia pilietišką visuomenę padėti užtikrinti skaidrius rinkimus

Partijų ir kandidatų rinkiminėms kampanijoms įsibėgėjant, nepriklausoma rinkimų stebėjimo organizacija „Baltosios pirštinės“ kviečia visus pilietiškus žmones prisidėti prie skaidrių rinkimų užtikrinimo – pranešti apie galimus rinkimų pažeidimus bei tapti savanoriais stebėtojais. Pažeidimus gali pastebėti kiekvienas – jie daromi ir iki rinkimų dienos, rinkiminės agitacijos laikotarpiu. Todėl „Baltosios pirštinės“ ragina aktyviai stebėti viešąją erdvę, o pastebėjus galimus pažeidimus juos fiksuoti ir pranešti.
Rinkimai
Rinkimai / BNS nuotr.

„Aktyvėjant rinkiminei kampanijai jau sulaukiame pranešimų apie netinkamai pažymėtą ar platinamą politinę reklamą. Tokių pranešimų sulaukiame prieš kiekvienus rinkimus vos prasidėjus agitaciniam laikotarpiui, o rinkimų dienai artėjant, jų skaičius auga. Prasidėjus išankstiniam balsavimui, pasirodo ir pranešimų apie galimus rinkimų organizavimo trūkumus bei nelegalias veiklas. Labai vertiname piliečių pastangas užtikrinti rinkimų skaidrumą ir kviečiame prisijungti prie nepriklausomų stebėtojų komandos. Taip galėsite drąsiau ir profesionaliau stebėti rinkimus bei prisidėti prie pilietinės visuomenės stiprinimo.“ – teigia „Baltųjų pirštinių“ vadovas Valdemar Baran.

Nepriklausomais rinkimų stebėtojais gali tapti pilnamečiai asmenys, nepriklausantys nė vienai partijai, nedirbantys politinio pasitikėjimo postuose, neužsiimantys agitacija ir atitinkantys kitus rinkimų kodekso reikalavimus. Stebėtojų registracija vyksta tinklalapyje baltosiospirstines.lt. Stebėti rinkimus apsisprendusių žmonių „Baltosios pirštinės“ neįpareigoja rinkimų stebėti konkrečiu laiku ar konkrečioje vietoje – tą laisvai pasirenka pats stebėtojas. Savanoriai yra apmokomi, į ką atkreipti dėmesį rinkimų metu ir kaip elgtis pastebėjus konkrečius pažeidimus, stebėtojams išduodami Vyriausiosios rinkimų komisijos patvirtinti pažymėjimai. Rinkimų stebėtojai turi teisę stebėti ne tik balsavimą rinkimų dieną, bet ir išankstinį balsavimą savivaldybėse, specialiuose punktuose bei namuose, taip pat – balsų skaičiavimo procedūrą.

„Baltosios pirštinės“ rinkimus stebės visoje Lietuvoje. Stebėjimas prasidės jau spalio 8 d., kai prie balsadėžių savivaldybėse galės ateiti iš anksto balsuojantys žmonės. Kaip ir kiekvienuose rinkimuose, organizacija kelia sau tikslą aplankyti kuo daugiau rinkimų apylinkių. Šį tikslą įgyvendinti padeda mobilios komandos, kurios keliauja per savivaldybes ir tikrina rinkimų proceso vykdymą skirtingu laiku skirtinguose etapuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas