Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Baltosios pirštinės“: rinkėjai praneša apie nepageidaujamus agitacinius laiškus ir SMS žinutes

Iki Seimo rinkimų likus vos daugiau nei savaitei nepriklausoma rinkimų stebėjimo organizacija gauna vis daugiau piliečių pranešimų apie pastebimus galimus agitacijos pažeidimus. Dauguma gautų pranešimų susiję su nepažymėta agitacija socialiniuose tinkluose, netinkamai pažymėtais reklaminiais lankstinukais, rašoma „Baltosios pirštinės“ pranešime spaudai.
Baltosios pirštinės
Baltosios pirštinės / „Baltosios pirštinės“ nuotr.

Viešojoje erdvėje jau pasirodė pranešimų apie vieno kandidato aktyviai siunčiamus agitacinius elektroninius laiškus gyventojams. „Baltosios pirštinės“ taip pat sulaukė 15 piliečių pranešimų apie iš kandidatų gaunamus elektroninius laiškus ir SMS žinutes. Su organizacija susisiekę rinkėjai sakė, kad savo kontaktais su konkrečiais kandidatais ar jų štabais nesidalino, nesiregistravo gauti jų naujienlaiškius.

„Baltosios pirštinės“ gauta informacija dalinasi su VRK ir vertina, ar tokia praktika negalėtų būti laikoma ne tik agitacijos, bet ir bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR) pažeidimas. „Rinkėjai mus informavo apie du kandidatus, iš kurių sulaukta nepageidaujamos agitacijos el. paštu ir SMS žinutėmis.

Tokie raginimai gali būti ne tik agitacijos pažeidimas, bet ir nesuderinami su duomenų apsaugos reglamentu – žmonės, nedavę aktyvaus sutikimo naudoti jų kontaktinius duomenis politinių naujienlaiškių gavimui, neturėtų sulaukti nepageidaujamų laiškų ar SMS žinučių, raginančių palaikyti konkretų kandidatą“, – pasakoja organizacijos vadovas Valdemar Baran.

Organizacija „Baltosios pirštinės“ ragina piliečius ir toliau būti budriems ir pranešti apie pastebimus agitacijos pažeidimus, rinkimų komisijų darbo klaidas ar kitus su rinkimais susijusius galimus nusižengimus puslapyje, pridedant kuo detalesnę informaciją ir turimus įrodymus (nuotraukas, video, ekrano nuotraukas).

Susidomėjusius ir galinčius prie rinkimų stebėjimo prisidėti aktyviau „Baltosios pirštinės“ vis dar kviečia prisijungti prie nepriklausomų rinkimų stebėtojų. Puslapyje užsiregistravę pilnamečiai piliečiai turės galimybę gauti stebėtojo pažymėjimą, kuris leis stebėti visus balsavimo etapus nuo išankstinio balsavimo jau kitą antradienį iki balsų skaičiavimo užrakinus rinkimų apylinkių duris sekmadienio vakarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas