Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bangoms išmetus „Jūros valkatą“ pakoreguota Kuršių marių regatos programa

Sekmadienio pavakarę sustiprėjęs ir visą naktį siautęs vėjas pakoregavo Kuršių marių regatos organizatorių planus. Skelbiama, kad antrasis etapas perkeltas į antradienį. Sekmadienio popietę nepasisekė kauniečių jachtai „Jūrų valkata“, kuri stipraus vėjo buvo išmesta į krantą ties Giruliais.
Baltijos jūra į krantą išmetė jachtą
Baltijos jūra į krantą išmetė jachtą / BĮ Klaipėdos paplūdimiai nuotr.

Kaip rašoma pranešime spaudai, Klaipėdos vardo etapas prasidėjo kiek stipresnio nei vidutinio vėjo sąlygomis, kuris vėliau, distancijai jau einant į pabaigą ir jachtoms judant link finišo, stiprėjo, ėmė pilti stipri liūtis. Nors didesnėmis jachtomis buriuojančios ir daug jūrinės praktikos turinčios įgulos su iššūkiais susidorojo be didesnių problemų, kai kuriems dalyviams išvengti skaudžių incidentų nepavyko.

Eduardo Bareikos nuotr./Kuršių marių regata
Eduardo Bareikos nuotr./Kuršių marių regata

„Mes su komanda jau buvome grįžę į krantą, sėdėjome, šildėmės, o trackeryje matėme, kad viena jachta pliaže. Manėme, kad tai – sekimo klaida, o pasirodė, kad ta jachta iš tiesų buvo išmesta į krantą. Dabar žinom, kad įgula saugi, be traumų, tas svarbiausia. Džiaugiamės, kad taip nenutiko ir mums, nes situacijų jūroje buvo įvairių“, – po finišo dalinosi jachtos „Levante“ komandos narys Benas Martišauskis.

Į krantą buvo išmesta jachta „Jūrų valkata“. Būdama pakankamai lengva jachta, stipresnio vėjo sąlygomis ji buvo paguldyta ant šono ir negalėdama atsisverti į vertikalią padėtį tapo nevaldoma, jūra ėmė ją nešti kranto link ir galiausiai išmetė į paplūdimį. Komandos nariai visi dėvėjo gelbėjimosi liemenes ir žinojo, kaip elgtis tokiose situacijose, dėl to nenukentėjo.

Asmeninio albumo nuotr/„Jūrų valkata“ su įgula
Asmeninio albumo nuotr/„Jūrų valkata“ su įgula

Tokį incidentą, kai jachta paguldoma šonu buriuotojai vadina „bročingu“ ir tai – gana dažnas nutikimas pučiant bent kiek stipresniam vėjui, tačiau dažniausiai įgulos svorio ir tinkamų veiksmų pagalba laivą pavyksta atstatyti į jo normalią padėtį. Tokį „bročingą“ patyrė ir „Levante“ komanda.

„Mes matėme, kaip ne vieną mūsų konkurentą vėjas paguldė, tad ėmėm galvoti, kad gal reikia nusileisti pavėjinę burę – vėjas jai jau per stiprus, tačiau nespėjom to padaryti ir paguldė ir mus. Gulėjom gana ilgai, visi keturiese bandėm viską, teko pjaustyt ir virves, bet galiausiai pavyko susirinkti tą genakerį (pavėjinė burė), pavyko jį nusileisti“, – pasakoja B. Martišauskis.

Eduardo Bareikos nuotr./Lūžęs jachtos stiebas
Eduardo Bareikos nuotr./Lūžęs jachtos stiebas

Dar vienai dalyvių jachtai „Tegu“ (kpt. Jurgis Janulionis) tokio paties incidento – „bročingo“ – metu lūžo stiebas. Pasak kapitono, tokią baigtį lėmė viena nedidelė, bet reikšminga smulkmena – ne vietoje užsimaizgęs mazgas.

„Svarbiausia, kad nieko nenutiko įgulai, visi sveiki, jokio net įbrėžimo nėra. O jachtai lūžo stiebas, nes mus „užbročino“. Nusprendėm atleisti halzinį kampą, paleisti burę ir ją nusileisti. Tačiau buvo užsimezgęs mazgas ant virvės, kuria ta burė paleidinėjama ir sustabdė to genakerio kampo atleidimą“, – pasakojo J. Janulionis.

Nepavykus atleisti burės, jėgos buvo per didelės, kad stiebas jas atlaikytų ir dėl to lūžo.

„Mes reagavome gana ramiai, viskas vyko darbinėj nuotaikoj. Turbūt tokiais atvejais svarbiausia saugotis, kad nebūtų traumų, nebūtų žmogiškų nuostolių“, – dalinasi J. Janulionis.

Ši komanda planuoja skubėti jachtą sutaisyti ir galbūt, jei pavyks, netgi startuoti likusiuose „Kuršių marių regatos“ etapuose.

Buriuotojai: jūra nėra žaidimas

Pasak regatos techninės komisijos, kaip ir prieš visas varžybas visi dalyviai buvo patikrinti, ar jų jachtos ir pasirengimas atitinka būtinuosius techninius reikalavimus, ar pasiruošę plaukti į jūrą.

„Kuršių marių regatoje“ dalyviai dėl regatos taurių varžosi trijose įskaitose – Didžiųjų jachtų įskaitoje, Sportinių jachtų įskaitoje bei Kruizinių jachtų įskaitoje.

„Įgulos, kurios daugiausiai dalyvauja jūrinėse regatose buvo 100 procentų pasiruošę, neturėjo jokių minusų. Kitos, turinčios mažiau patirties, kažkokių neatitikimų turėjo, tačiau iki starto jie visi buvo ištaisyti. Žinoma, kai šviečia saulė ir yra gražus oras, tokie patikrinimai gali atrodyti nereikšmingi, tačiau štai tokie etapai parodo praktiškai, kodėl tai yra svarbu. Kodėl svarbios liemenės, gelbėjimosi ratai ir kiti dalykai. Jūra nėra žaidimas“, – dalinasi techninės komisijos narė Simona Minelgė.

Eduardo Bareikos nuotr./Kuršių marių regata
Eduardo Bareikos nuotr./Kuršių marių regata

Dalis komandų, įvertindamos savo pasiruošimą ir jachtų galimybes nuo šio etapo nusiėmė ir jūrą neplaukė. Šią opcija visuomet turi visos komandos – būtent kapitonas atsakingas už tai, ar jo įgula pasiruošusi lenktyniniu režimu buriuoti atitinkamomis sąlygomis.

Antrasis „Kuršių marių regatos“ etapas, turėjęs vykti šiandien, pirmadienį, taip pat Baltijos jūroje, dėl dar labiau sustiprėjusio vėjo nukeltas į antradienį ir įvyks Nidoje.

Po pirmojo „Kuršių marių regatos“ etapo kovoje dėl Didžiųjų jachtų įskaitos taurės pirmauja jachtos „Rhino“ (kpt. Saulius Pajarskas) komanda, antroje vietoje – „Keturi vėjai“ (kpt. Karolis Janulionis), trečioje – „Nida III“ (kpt. Arūnas Burkšas).

Sportinių jachtų įskaitoje pirmauja „Zig Zag Xiaomi tv3“ (kpt. Aivaras Mieliauskas), antroje vietoje – „Pandora“ (kpt. Algirdas Žižys), trečioje – „Alfeta“ (Evaldas Vaičiulis).

Kruizinių jachtų įskaitoje pirmauja „La Calma“ (kpt. Marius Klišaitis), antroje vietoje – „Nerija“ (kpt. Romas Jurevičius), trečioje – „Vajana Magic“ (kpt. Gintautas Andriuškevičius).

Dalyvių laukai dar keturi etapai, kurie visi jau vyks Kuršių mariose.

„Kuršių marių regata“ yra didžiausias ir giliausias tradicijas turintis buriuotojiškas renginys Lietuvoje, vykstantis jau nuo 1954-ųjų. Šiemet regata švenčia 70-metį. Regata Smiltynėje vyks liepos 27-29 dienomis, Nidoje – liepos 30-rugpjūčio 3 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas