Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Be elektros nuo sekmadienio vakaro gyvenantis Seimo narys L.Kukuraitis: „72 valandų pratybos“

Trečiadienio rytą ESO pranešė, kad be elektros tebėra apie 60 tūkst. vartotojų Lietuvoje. Prasčiausia situacija yra Vilniaus regione. Apie tai, kaip sekasi gyventi nuo sekmadienio vakaro be elektros, įspūdžiais socialiniuose tinkluose pasidalijo ir Seimo narys Linas Kukuraitis, teigdamas, kad „jeigu pas ką guli nenaudojamas elektros generatorius, tai būtinai jau dabar suraskite, kam jį atiduoti“.
Linas Kukuraitis
Linas Kukuraitis / 15min ir asmeninio archyvo nuotr.

Audra nurimo dar pirmadienio vakarą, tačiau jos pasekmės vis dar juntamos. Ypač skaudžiai tiems, kurie tebegyvena be elektros, vandens, dažnai – ir telefono bei interneto ryšio.

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) atstovė Rasa Juodkienė trečiadienio rytą BNS sakė, kad elektros neturi apie 60 tūkst. žmonių, nors esą tikslių skaičių pasakyti nelabai galima – jie turėtų aiškėti dienos metu.

„Manom, kad per šiandien ir rytoj didžioji dalis bus pašalinta, nebent liks vėliau kažkokie labai sudėtingi ir ypatingi atvejai. Šiandien vakare jau turėtumėm turėti kardinaliai kitokį vaizdą“, – pabrėžė R. Juodkienė.

Anot jos, Klaipėdoje ir Alytuje išspręstos jau beveik visos problemos.

„Situacija nesikeičia – geriausia yra Klaipėdoje ir Alytuje, ten jau praktiškai viską išsprendėme, problemos ir sutrikimai pašalinti, liko tik pavieniai atvejai, labai sudėtingi. Prasčiausia situacija yra Vilniaus regione“, – sakė ESO atstovė.

Pavadino pratybomis

Vilniaus rajono Riešėje gyvenantis Seimo narys, buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis feisbuke pasidalijo, kaip sekasi jo šeimai gyventi šiomis dienomis, kai elektros nėra nuo sekmadienio vakaro ar nakties į pirmadienį.

„72 val. pratybos.

Po audros kartu su šimtais trūkstančių gyventojų jau 2 paros be elektros. Name, kuriame vanduo, tualetai ir viskas priklauso nuo jos. Kaip ir daugeliui be elektros dar labai stringa skambučių ir interneto ryšys“, – rašė antradienio vakarą parlamentaras, teigdamas, kad šios „pratybos“ teko jiems šešiems – jiems su žmona ir trimis vaikais bei jo mamai.

Seimo narys pasidalino įspūdžiais, kas „veikia“ ir kas „neveikia“ šiuo atveju. Esą štai beveik išvakarėse atnaujintas vanduo 20 litrų talpoje labai pasitarnavo ir taupant jo vis dar maistui užtenka.

Taip pat – sausas, „nuo šaldytuvo ir viryklės nepriklausomas maistas: sumuštiniai, konservai, konservuotos daržovės, netgi sausi pusryčiai, kai reikia suvartoti pieną, kad tas šylančiame šaldytuve nesugestų“.

Ne mažiau svarbus ir pilni power-bankai ir nešiojamų kompiuterių akumuliatoriai, ko šįkart jų namuose nebuvo, tad gelbsti krovimas automobilyje. Bet esą tai pamoka ateičiai – „nuo šiol viskas bus pakrauta pilnai“.

Įvertino vaikų baseino naudą

„Turistinė dujinė viryklė. Retai ją naudojame žygiuose, paprastai laužus kuriame, bet namuose tokiais atvejais pilnai gelbėja. Kaip gerai yra itališka kava, kai atrodo, kad kartu su elektra esi viską praradęs!

Man tai labai malonus atradimas – VAIKŲ BASEINAS, kaip rezervuaras būtinajam vandeniui. Visiškai atsitiktinai buvome išleidę chloruotą vandenį ir audros lietus pripildė to, ko kaip tik reikia tualetams, indų plovimui ir kt. Tad vandens turime pakankamai nusiprausimui, tualetams nupilti ir indams išplauti“, – dar viena nauda dalijosi L.Kukuraitis.

Lino Kukuraičio nuotr./Vaikų baseinas Lino Kukuraičio kieme
Lino Kukuraičio nuotr./Vaikų baseinas Lino Kukuraičio kieme

O štai prie tų „neveikiančių“ dalykų parlamentaras mini ne tik visus apėmusį nerimą, kada tai baigsis, bet ir gendančias žiemai šaldiklyje paruoštas atsargas.

Pabaigoje jis pasidalijo keletu, kaip teigė, „bendrųjų pastabų“. Tokių kaip kad šios „pratybos“, kai šalia esančiame Vilniuje elektra yra, ten viskas veikia, yra lengvesnės, nei būtų tuomet, jeigu ir „miestas būtų išjungtas“.

Jeigu pas ką guli elektros generatorius, tai būtinai jau dabar suraskite, kam jį atiduoti.

Tačiau esą tai toks atvejis, kai labai norėtųsi, kad tie, kurie elektrą turi, nepamirštų giminaičių, pažįstamų, kurie vargsta be jos.

„Reikia vandens, elektros (power-bankai, akumuliatoriai, generatoriai), dujų balionų, maisto bei pagalbos prižiūrint (ar kuriam laikui perimant) vaikus ar priežiūros reikalingus asmenis.

Jeigu pas ką guli nenaudojamas elektros generatorius, tai būtinai jau dabar suraskite, kam jį atiduoti“, – rašė Seimo narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas