Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 09 05

Biržų gaujų gijos veda į Rolando Pakso partiją „Tvarka ir teisingumas“

„Situacija Biržuose man labai panaši į Panevėžį, kai jį valdė „tulpiniai“, – praėjusią savaitę aplankęs apie gaujų terorą prakalbusį Biržų ūkininką Romualdą Misevičių pareiškė partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas, europarlamentaras Rolandas Paksas. Tardamas šiuos žodžius R.Paksas agitavo ūkininką kovoti ne su bet kuo, o su savo paties partijos nariu Mantu Bartuškevičiumi, kurį R.Misevičius laiko vienu iš Biržų nusikalstamos gaujos vadeivų.
Mantas Bartuškevičius
Mantas Bartuškevičius / Facebook.com nuotr.

31 m. M.Bartuškevičius – Biržų sporto mokyklos futbolo treneris ir vienos iš kaimo turizmo sodybų Biržų rajone savininkas. 2011 m. savivaldybių rinkimuose jis tik per plauką netapo Biržų rajono tarybos nariu pagal „Tvarkos ir teisingumo” partijos sąrašą – iš priešpaskutinės 15 vietos sąraše reitinguodami „tvarkdarių“ rinkėjai jį kilstelėjo į trečią poziciją. Rinkimams laimėti pritrūko vos 25 balsų.

Įtarimai dėl organizuoto nusikalstamumo ir narkotikų

Tačiau iškart po savivaldybių rinkimų M.Bartuškevičiaus ryšiai su „Tvarkos ir teisingumo” partija ėmė trūkinėti. Partija sustabdė jo narystę, nes futbolo treneris tapo įtariamuoju net keliose bylose. Jis sulaukė policijos dėmesio dėl dalyvavimo organizuoto nusikalstamumo grupuotėje, vėliau – dėl narkotikų vartojimo. Abu kartus Biržų apylinkės teismas futbolo treneriui iškeltas bylas nutraukė.

Po dviejų nutrauktų bylų Biržų rajono laikraščiui „Šiaurės rytai“ M.Bartuškevičius pergalingai pareiškė, kad trečią kartą policija jo liesti nebeturėtų. „Du kartus dėl pareigūnų veiksmų teko gintis teismuose. Trečią kartą siūlau manęs geriau neliesti...“, – policijai per spaudą tuomet patarė biržietis.

Partijos „Tvarka ir teisingumas” Biržų skyriaus vadovybei šis kolegos pareiškimas nepatiko. Kolegos narystę sustabdžiusi partija jos neatnaujino net ir M.Bartuškevičiui sulaukus išteisinimo. Oficialiai teigiama, kad narystė nebuvo atnaujinta dėl to, kad futbolo treneris nesumokėjo partijos nario mokesčio.

M.Bartuškevičius: už R.Paksą man gėda

Tuo tarpu pats M.Bartuškevičius įsitikinęs, kad iki praėjusios savaitės jis buvo visateisis „Tvarkos ir teisingumo“ partijos narys. Todėl, anot pašnekovo, partijos pirmininkas R.Paksas pasielgė bjauriai nuvykęs guosti ūkininko R.Misevičiaus, o paties M.Bartuškevičiaus nė neišklausęs.

„R.Paksas atvažiavęs čia vaikosi kelių balsių, o kai aš jam pats skambinau ir prašiau išklausyti mūsų pusę, tai nieko. Ilgai svarsčiau, ar išeiti iš partijos, bet po šito ir dar, kai sužinojau, kad Dainius Miliukas yra buvęs mūsų partijos deleguotu stebėtoju rinkimuose, tai kategoriškai atsisakau būti tokioje partijoje ir gėda man už tokius politikus, kurie vienpusiškai nori tik balso, o problemos nežiūri“, – kalbėdamas su 15min.lt piktinosi M.Bartuškevičius.

R.Paksas atvažiavęs čia vaikosi kelių balselių, o kai aš jam pats skambinau ir prašiau išklausyti mūsų pusę, tai nieko, – pyksta M.Bartuškevičius.

Iškart po „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininko susitikimo su R.Misevičiumi M.Bartuškevičius partijai įteikė prašymą būti išbraukiamas iš jos narių sąrašo. Tai patvirtino ir „Tvarkos ir teisingumo“ Biržų skyriaus pirmininko pavaduotoja Laima Braizdžiūnienė. Pasak jos, dėl M.Bartuškevičiaus sprendimo išeiti skyrius nė kiek neliūdi.

„Jo pareiškimas bus tenkinamas, kai tik susirinks skyriaus taryba. Mes manome, kad žmogus turi savo garbę apginti, įrodyti teisiškai, o jam to nepadarius, atsisveikiname visiems laikams. Mes negalime pasakyti, kad labai gerai žinome jo asmeninį gyvenimą, o tokie dalykai, kuriais jis viešai kaltinamas, nesuderinami su partijos veikla“, – teigė L.Braizdžiūnienė.

Ji pripažino, kad į Biržus atvykti ir gaujų teroru besiskundžiantį vietos ūkininką aplankyti nutarusio partijos pirmininko R.Pakso neįspėjo, kad nusikalstama veikla R.Misevičius kaltina „Tvarkos ir teisingumo“ partijos narį.

Skyriaus pirmininkas treniravo įtariamąjį

Ryšių su „Tvarka ir teisingumu“ turi ir prisipažinęs gatvėje nušovęs septyniolikmetį D.Miliukas. Jo tėvas Dainius Miliukas yra ilgametis šios partijos narys.

2011 m. savivaldybių rinkimuose Biržų Atžalyno rinkimų apylinkėje „Tvarka ir teisingumas“ įtariamojo tėvą D.Miliuką paskyrė stebėtoju. Šios partijos Biržų skyriaus pirmininkas Petras Jukonis pripažįsta, kad pats artimai pažįsta ir įtariamąjį, ir jo tėvą.

Kai D.Miliukas dar gyveno Biržuose, „Tvarkos ir teisingumo“ Biržų skyriaus pirmininkas P.Jukonis įtariamąjį žmogžudyste mokė dziudo.

„Aš jį pažinojau nuo mažens, nes mes su jo tėvu – draugai. Aš jį treniravau iki dvidešimties metų, o paskui jis baigė sporto mokyklą ir išvažiavo iš Biržų. Jo tėvas iki šiol mūsų partijos narys“, – pripažino P.Jukonis.

Ūkininką kaltina šmeižtu

Tuo tarpu ūkininko R.Misevičiaus Biržų „bandos vadeiva“ pavadintas M.Bartuškevičius tikina D.Miliuką žinąs tik iš matymo. Jis griežtai neigia viešumoje sklandančias spėliones esą jis ir D.Miliukas kažko nepasidaliję.

Tuo tarpu su ūkininku R.Misevičiumi, kuris jį kaltina vadovaujant Biržus terorizuojančiai gaujai, M.Bartuškevičius turi ko nepasidalinti. Pasak jo, konfliktas tarp judviejų prieš kelerius metus kilo dėl kaimo turizmo sodybų verslo.

„Kai tik pasistačiau kaimo turizmo sodybą, jis man pradėjo grasinti, sakė „nebandyk mano klientų pervilioti, aš su tavim susidorosiu“. Tai buvo ir mano mamai pasakyta. Dabar apšmeižė, kad čia neva „tulpinių“ sodyba. Atvažiuoja pas mus iš rajono savivaldybės, pobūviai būna ne pas jį, o pas mus, visi patenkinti, tai kaip jaustis po tokių pasakymų svečiams?“ – apie konfliktą pasakojo M.Bartuškevičius.

Kai tik pasistačiau kaimo turizmo sodybą, jis man pradėjo grasinti, sakė „nebandyk mano klientų pervilioti, aš su tavim susidorosiu“. Dabar apšmeižė, kad čia neva „tulpinių“ sodyba.

Pasak jo, ūkininkas R.Misevičius, esą siekdamas sužlugdyti konkurentų kaimo turizmo sodybas, paprasčiausiai pasinaudojo Biržuose įvykusia tragedija, kai gatvėje buvo nušautas septyniolikmetis, ir ėmė pasakoti nebūtus dalykus apie siaučiančias gaujas. M.Bartuškevičius nutarė su tuo nesitaikstyti ir kreiptis į teismą dėl šmeižto.

„Jau yra paduoti skundai dėl šmeižto, nes po jo pasisakymo mano sodybos atsisako klientai. Keturios vestuvės atsisakė. Negalima šitaip. Aš esu vaikų treneris, o jis dabar sako, kad aš torpedas auginu, tai kaip man dirbti? Jis sako, kad aš brakonierius, o teismas mane dėl to yra išteisinęs. Keturis kartus jis mane skundė, liudininkams poveikį darė. Galiu susprogti iš pykčio, kaip šitaip galima šmeižti?“ – emocijas liejo M.Bartuškevičius.

Telkia nepatenkintus R.Misevičiumi

Pasak jo, ūkininkas R.Misevičius visus gamtosaugininkus, policiją, teismus ir politikus kaltina korupcija tik dėl to, kad niekas nepatiki jo skundais ir nutraukia keliamas bylas. M.Bartuškevičius mano, kad teisėsauga Biržuose dirba idealiai, o kalbos apie nevaldomas gaujas – netiesa.

Man keturis kartus išdaužė visus automobilio langus, kartą – namų langus, sudegino sodybą. Bet negi aš galiu pasakyti, kad M.Bartuškevičius? Aš nepasakiau to, bet kažkas sudaužė, – praeities prisiminti nebenori A.Kriaučiūnas.

„Biržų pusė išvažiavę, čia 30-50 jaunų žmonių tik likę. Pusės jų vaikus treniruoju, kita pusė švenčia vestuves mano sodyboje. Taigi čia Biržai, mažas miestas, kokios čia gaujos gali būti?“ – neigė R.Misevičiaus teiginius futbolo treneris.

Pasak jo, tai pats ūkininkas, o ne kokios nors gaujos, užsiima tuo, kuo bando sutepti kitus – žemina darbuotojus, vagia, daužo langus.

„Nesidrabstau tokiais purvais, kaip jis. Aš surinkau kokius šešis žmones, pas jį dirbusius, tarp jų ir moteris, kurias mušė. Dar yra kombainų sugadinimai, langų daužymai, vagystės – čia yra realūs pareiškimai jo kaimynų. Visas kaimas skundžiasi jo terorizuojamas ir apie tai kalbės viešai“, – gyrėsi sulaukęs palaikymo M.Bartuškevičius.

Sporto mokyklos vadovas nebenori prisiminti praeities

Tačiau ne visi biržiečiai stoja į futbolo trenerio pusę. Štai Biržų sporto mokyklos, kurioje dirba M.Bartuškevičius, vadovas Algirdas Kriaučiūnas prieš keletą metų taip pat buvo dažnas policijos komisariato lankytojas. Tuomet jis skundėsi, kad po to, kai įsitraukė į kaimo turizmo verslą, prasidėjo nuolatinis jo persekiojimas.

Dabar, praėjus keleriems metams, A.Kriaučiūnas prisiminti praeities nenori ir nebesako, kad teroru tuomet įtarė sporto mokyklos darbuotoją M.Bartuškevičių.

„Aš nežinau, kas mane puolė. Man keturis kartus išdaužė visus automobilio langus, kartą – namų langus, sudegino sodybą. Bet negi aš galiu pasakyti, kad M.Bartuškevičius? Aš nepasakiau to, bet kažkas sudaužė“, – nenoriai apie praeitį kalbėjo A.Kriaučiūnas.

Jis sutinka su R.Misevičiaus teiginiais, kad Biržuose iki šiol nesaugu, tačiau nebenori tiesiai įvardinti siaučiančių gaujų narių pavardžių.

„Aš pirmas toks buvau, o ne ūkininkas, kuris kentėjo. Yra visi mano pareiškimai parašyti policijoje. Bylos buvo užvestos ir nutrauktos. Kas tai darė, aš iki šiol nežinau. Aš nenoriu tiesiai sakyti. Aš tiek kentėjau, kad aš nieko nebenoriu ir nieko nesakysiu. Užtenka man čia. Prieš mane buvo nuteikti ir laikraščiai, ir rajono valdžia. Aš dabar nebenoriu nieko. (…) Ten tegul kariauja jis (R.Misevičius – red. past.), aš jau prisikariavau. Tiek nukentėjau, kad užteks man“, – 15min.lt sakė A.Kriaučiūnas.

Mane nuteisė teismas už tą žodį „banditai“, kad aš taip pavadinau. Aš sumokėjau pinigus. Mane nuskriaudė, – guodėsi A.Kriaučiūnas.

Jo kartu su bendradarbiu sporto mokykloje, dziudo treneriu ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijos Biržų skyriaus pirmininku Petru Jukoniu atstatyta Boriso Dauguviečio sodyba supleškėjo 2011 m. Buvo įtartas tyčinis padegimas, tačiau kaltininkai iki šiol nerasti.

Tuo tarpu pats A.Kriaučiūnas už tai, kad viešai pasidalijo įtarimais apie galimus skriaudikus, buvo nuteistas.

„Mane nuteisė teismas už tą žodį „banditai“, kad aš taip pavadinau. Aš sumokėjau pinigus. Mane nuskriaudė. Man su visais advokatais ta byla kainavo apie 10 tūkst. Aš nei vienos pavardės dabar neminiu ir nesakau, nes nebenoriu“, – baimės vėl sulaukti užgauliojimų neslėpė A.Kriaučiūnas.

Pasak jo, tylėti biržiečiams tenka dėl to, kad nusikaltėlių gaujas remia vietos politikai, teisėsaugininkai ir vietos žiniasklaida.

„Ne vien policija juos remia. Kodėl laikraščiai nieko nesako, kodėl palaiko juos? Pažiūrėkite, kaip palaiko. Narkotikai, kontrabanda – laikraščiai įkurti tam. Galiu tiesiai pasakyti, kad vienas laikraštis jų yra. Visų šitų kontrabandininkų. Tik negaliu sakyti kuris, nes vėl mane užpuls. Visi tai žino, bet visi tyli“, – apmaudo neslėpdamas kalbėjo A.Kriaučiūnas.

S.Skvernelis: politinių ryšių neieškome

Generalinis policijos komisaras Saulius Skvernelis pripažįsta, kad liudyti apie Biržų nusikaltėlius daug kas bijo. Pasak jo, žmonės daug kalba, tačiau į pareigūnus kreipiasi retai.

Tiesa, tuo pačiu policijos vadovas atkakliai tikina, kad šiame mieste nusikalstamumas nėra ypatingai didelis ir kalbėti apie siaučiančias gaujas nederėtų.

S.Skvernelis, 15min.lt trečiadienį paklaustas, ar policija žino, kad ūkininko R.Misevičiaus gaujos vadeiva laikomas futbolo treneris M.Bartuškevičius priklauso „Tvarkai ir teisingumui“ bei su šia partija siekė Biržų rajono savivaldybės tarybos nario mandato, nustebo.

Pasak komisaro, policijos nedomina nusikaltėlių partinė priklausomybė ir politinė veikla.

Apie tai, kad M.Bartuškevičius priklauso jo partijai, teigė nežinojęs ir tyrimą dėl Biržų policijos veiklos kuruojančios Vidaus reikalų ministerijos vadovas, „tvarkietis“ Dailis Barakauskas.

Biržų policijos veikla buvo susidomėta po to, kai Biržuose gatvėje buvo nušautas septyniolikmetis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas