Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 25

Bręsta dar vienas streikas – bruzda siūloma pertvarka nepatenkinti įkalinimo įstaigų medikai

Įkalinimo įstaigų medicinos darbuotojų profesinė sąjungos „Solidarumas“ taryba pranešė įsteigusi streiko komitetą. Medikai šiemet tikisi didesnių algų, tuo metu teisingumo ministras Elvinas Jankevičius sako, kad tai įmanoma tik įvykdžius pertvarką – atleidus dalį medikų, tačiau tam nuteistųjų gydytojai priešinasi.
Pravieniškių pataisos namuose atidaryti du nauji korpusai
Pravieniškių pataisos namuose atidaryti du nauji korpusai / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Anot profsąjungos pranešimo, su teisininku Vitaliumi Jarmantovičiumi buvo aptarti teisiniai veiksmus streikui paskelbti.

„Nes aiškėja, kad daugiau „optimizuoti“ jau ir taip „nuoptimizuotos“ sveikatos priežiūros priežiūros kalėjimuose sistemos neįmanoma. Teisingumo ministerija siūlo dar daugiau atleisti darbuotojų, nors pagal galiojančias normas jų jau dabar trūksta, ir siūlo likusius dar apkrauti darbu, nors jau dabar jie nebespėja apsidirbti“, – motyvus, kodėl ketinama streikuoti, dėstė profesinė sąjunga.

Vida Press nuotr./Medikė
Vida Press nuotr./Medikė

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ generalinis sekretorius Ričardas Garuolis 15min penktadienį sakė, kad toks sprendimas buvo priimtas apsvarsčius Teisingumo ministerijos pateiktus pasiūlymus optimizuoti įkalinimo įstaigų medikų darbą.

„Prieita liūdnos išvados, kad kažko labiau optimizuoti neįmanoma, nes jau dabar pažeidžiant reglamentus trūksta medikų daugelyje įstaigų“, – sakė jis.

Anot pašnekovo, jei dalis medikų būtų atleista, o jų krūvis padalintas likusiems, algos padidinimas džiaugsmo nesuteiktų dėl dar labiau išaugusio krūvio.

Jis atkreipė dėmesį, kad įkalinimo įstaigų medikų darbas yra specifinis, pavyzdžiui, jiems daug laiko užima atsakyti į skundus, kuriuos vieną po kito rašo įkalintieji.

Anot jo, kokios formos galėtų būti streikas, dar nenuspręsta.

Teisingumo ministro nuomonės apie ketinimus, anot R.Garuolio, profsąjunga dar nežino, nes tik antroje penktadienio pusėje ketinama ministerijai pateikti atsakymus į siūlymus.

Pasak profsąjungos atstovo, planuojama, kad derybos vyks iki sausio 31 dienos.

„Negalime pasakyti nieko blogo nei apie teisingumo ministrą, nei apie jo pavaduotoją Ernestą Jurkūną, tikrai socialinis dialogas vyksta, tikrai jie bando ieškoti būdų, bando įsiklausyti, bet kai nėra pinigų – tu gali verstis per galvą, bet neišspręsi tų problemų, reikia papildomo finansavimo“, – sakė jis.

Pašnekovo teigimu, įkalinimo įstaigose dirba apie 300 medikų.

„Medikai gali išeiti, susirasti kitą darbą. Tačiau pačią sistemą reikia gelbėti – nėra medikų, visa sistema griūva, juk kaliniai turi gauti sveikatos paslaugas“, – tvirtino jis.

Siūlo atsisakyti kai kurių paslaugų

Teisingumo ministras E.Jankevičius penktadienį 15min sakė, jog šia tema daug bendraujama su profsąjungos atstovais.

„Jie prašo padidinti algas jau šiais metais“, – sakė ministras.

Anot jo, kylant medikų algoms, įkalinimo įstaigų medikų atlyginimai nekilo, nes jie mokami ne iš PSDF biudžeto.

„Gydytojai, kurie dirba įkalinimo įstaigose, jie jaučiasi šiek tiek nuskriausti, nes jiems algos nedidėjo (...) Mano nuomone, algos turėtų būti vienodos visose įstaigose gydymo sistemoje, ir net sakyčiau, kad jeigu darbo sąlygos yra sunkesnės – o dažnai kalėjimuose taip ir būna, kad jos prastesnės, tie medikai turėtų uždirbti šiek tiek daugiau. Mums tas noras jų yra suprantamas“, – sakė ministras.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius

Jis pabrėžė, kad ministerija nori padidinti įkalinimo įstaigų medikų algas, bet biudžetas šiems metams yra patvirtintas, todėl ministerija nori atlikti reorganizaciją, kurios metu būtų atsisakyta kai kurių paslaugų.

Pertvarkos metu sutaupytas lėšas, anot jo, galima būtų skirti medikų algų padidinimui.

„Tas, kaip suprantu, jiems irgi nepatinka“, – sakė ministras.

E.Jankevičiaus pabrėžė, kad derantis su medikais bus pasiūlyta alternatyvų. Be reorganizacijos, atleidžiant dalį darbuotojų, anot jo, yra dar viena galimybė – pakeisti įstatymus numatant, kad įkalinimo įstaigų medikų algos mokamos iš PSDF biudžeto – tai ketinama aptarti su sveikatos ministru Aurelijumi Veryga.

„Medikai galėtų priklausyti ligoninėms, bet turėti darbo vietą įkalinimo įstaigose“, – sakė jis.

E.Jankevičiaus teigimu, bus tikrinama, ar įkalinimo įstaigų medikai nedirba per du ar tris darbus.

Ministras medikams pats ieškos kito darbo?

E.Jankevičius penktadienį teigė, jog streiku grasinantiems medikams yra pasirengęs pažadėti, kad jeigu bus pritarta pertvarkai, bus atleidžiami tik tie darbuotojai, dėl kurių jis asmeniškai susitartų Respublikinėmis ligoninėmis, kad jos priimtų į darbą.

„Jeigu ligoninės nepriimtų į darbą, mes tų žmonių ir neatleidinėtume“, – sakė jis.

„Jeigu jie nenori pertvarkos, mes galime jos nedaryti, bet tokiu atveju algos šiais metais nedidės“, – tvirtino ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas