Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 11 21

Briuselyje gyvenančios lietuvės: žmonės keičia vakaro planus ir lieka namuose, mieste – spengianti tyla

Briuselyje gyvenanti ir ES institucijose vertėja dirbanti Rasa Galkytė 15min.lt pasakojo nuolat sekanti įvykius ir rekomendacijas, nors iki šiol mieste jautėsi saugiai.
Lietuvė Rasa Galkytė
Lietuvė Rasa Galkytė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Iki šiol didesnės baimės nei paprastai nesijautė. Viena Europos Komisijoje dirbanti pažįstama lietuvaitė net juokavo, kad kaip tik ketino tame Molenbeko rajone ieškoti buto. Ir kad gal kaip tik tai būtų visai neblogai:

„Įsivaizduojate, kaip ten dabar bus saugu? Jie juk savų nesprogdins, be to, ten bus pilna policijos“, – pasakoja ES institucijų vertėja Rasa Galkytė. 

Tačiau ji neslepia: saugumo lygis Briuselyje buvo padidintas jau kurį laiką. Prie kai kurių ES institucijų pastatų budėdavo kariškiai.

Po Paryžiaus įvykių buvo uždaryti antrieji kai kurių institucijų pastatų įėjimai, atidaryti tik pagrindiniai.

„Po Paryžiaus įvykių buvo uždaryti antrieji kai kurių institucijų pastatų įėjimai, atidaryti tik pagrindiniai. Tačiau šiandien ES kvartale buvo ramu, kaip bet kurį kitą eilinį šeštadienį.

Nebuvo net tų kariškių, darbo dienomis budinčių prie pastatų. Bet tai suprantama, nes šeštadieniais ES institucijos nedirba“, – svarsto R.Galkytė.

Tiesa, prie ES Ministrų Tarybos pastato budėjo vienas kariškių automobilis, taip pat ir policijos pareigūnų.

„Tikėtina, kad visos pajėgos yra perkeltos ten, kur didesnės žmonių susibūrimų vietos. Patys žmonės kol kas stengiasi gyventi kiek galima įprastai. Tiesa, metro nevažiuoja, bet važiuoja autobusai, todėl žmonės keliauja jais, dviračiais arba pėsčiomis. Nors garsiai rekomenduojama viešojo transporto stočių vengti“, – kalba Rasa.

Uždaryti baseinai, koncertų salės

Žmonių budrumas palaikomas ir kitokiomis priemonėmis, pavyzdžiui, mažesnėse maisto prekių parduotuvėse per ekranus transliuojamos naujienos. Be to, uždaryti didieji prekybos centrai, baseinai, koncertų salės.

„Ir žmonės laikosi rekomendacijų. Ne viena pažįstama pakeitė vakaro planus eiti į miestą ir renkasi likti namuose. Kelios lietuvės bičiulės netgi atsisakė ateiti pas mane į svečius vakarienės“, – neslepia R.Galkytė.

Ji pripažįsta: žinant, kad ketvirtas pavojaus lygis reiškia „grėsmė yra galima ir neišvengiama“, iš tiesų darosi neramu: „Belieka tikėtis, kad tokią simbolišką dieną – praėjus savaitei po Paryžiaus baisumų – Briuselyje iškritęs pirmasis sniegas bus taikos ženklas.“

Mieste – spengianti tyla

Briuselyje jau dešimt metų gyvenanti Karolina Štelmokaitė pasakojo, jog Lietuvos žiniasklaidoje situacija Briuselyje apibūdinama baisiau nei yra. Vis dėlto, tai – pirmas kartas per dešimtmetį, kai Belgijos sostinėje iš tiesų justi reali terorizmo grėsmė.

„Tokios situacijos Briuselyje ir Belgijoje nėra buvę. Net po pernai įvykusio teroristinio akto, kada buvo nužudyti keturi žmonės žydų muziejuje, nebuvo tokios įtampos. Žmonės raginami likti namuose, maisto, drabužių parduotuvės ir prekybos centrai nedirba, metro uždarytas, renginiai atšaukti, neveikia kino teatrai. Kai kurios parduotuvės dar dirba.

Vyras ką tik grįžo iš maisto prekių parduotuvės ir pasakojo, kad visus įeinančius tikrina – to niekada nėra buvę.

Mano vyras ką tik grįžo iš maisto prekių parduotuvės ir pasakojo, kad visus įeinančius tikrina – to niekada nėra buvę, juk tai – paprasčiausia maisto parduotuvė, ne koks nors oro uostas“, – pasakojo K.Štelmokaitė.

Lietuvės šeima gyvena pačiame Briuselio centre. Paprastai ši vieta pilna žmonių ir transporto: „Dabar čia – spengianti tyla. Girdisi kiekvienas automobilis, kuris pravažiuoja. Tai labai neįprasta.“

Šeštadienio dieną į miestą išėjusi moteris pasakojo, kad į akis labiausiai krentantis dalykas – daugybė policijos ir karių, kurie saugo valstybinius pastatus, turistų lankomas vietas ir net greitojo maisto restoraną „McDonald's“.

„Šiandien Briuselyje oras nekoks, galbūt ir dėl to žmonių mažiau. Tačiau turistų grupių mačiau. Gyvenimas nėra sustojęs – vyksta vestuvės, puošiama eglutė Briuselio centre – šiandien buvo kabinami papuošimai“, – pasakojo pašnekovė.

Anot jos, vietiniai nepanikuoja, nors valdžios institucijų skelbiama informacija aktyviai dalinasi socialiniuose tinkluose ir elektroniniais laiškais.

„Briuselyje, kaip dabar sužinojome, yra radikalių islamo židinių, bet iki šiol jis išvengė didesnių teroristinių aktų (išskyrus tragediją žydų muziejuje), todėl gyventi šiame mieste buvo gana saugu. Vis dėlto po šeštadienio žinių psichologinio saugumo sumažėjo“, – sakė Briuselyje gyvenanti lietuvė.

Ji svarstė, jog rytoj situacija gali iš esmės pasikeisti: Vyriausybė, įvertinusi šeštadienio operacijų rezultatus, gali net atšaukti aukščiausią pavojaus lygį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas