Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 11 24

Bronislovas Matelis teikia siūlymus, kaip suvaldyti Kęstutį Pūką ir į jį panašius Seimo narius

Seimo nariui Bronislovui Mateliui, panašu, įsiėdė nuo vasaros iki pat dabar posėdžių nelankantis Kęstutis Pūkas. Parlamentaras užregistravo Seimo statuto pataisas, kurios, esant tam tikroms aplinkybėms, suteiktų galimybę iš frakcijos pašalintą ir Mišrioje parlamentarų grupėje atsidūrusį parlamentarą grąžinti ten, iš kur jis atėjo. Iš darbo Seimo vengiančių parlamentarų B.Matelis siūlo atimti ne tik visą algą, lėšas parlamentinei veiklai, bet ir padėjėjų etatus.
Bronislovas Matelis
Bronislovas Matelis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kai Seimo narys dėl kokių nors priežasčių pašalinamas ar pats palieka parlamentinę frakciją, jis iškart atsiduria Mišrios Seimo narių grupės gretose.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Pūkas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Pūkas

Joje po išėjimo iš „valstiečių“ dirbantis B.Matelis įregistravo statuto pataisas, pagal kurias Mišri Seimo narių grupė turėtų teisę nepriimti arba pašalinti jau priimtus Seimo narius, jeigu jie ankstesnę frakciją paliko dėl jiems Seime inicijuojamos apkaltos, ikiteisminio tyrimo arba kitų su Seimo statutu ir politiko etikos kodeksu nesuderinamų veiksmų ir dėl nepateisinamų priežasčių vengia tinkamai atlikti Seimo nario pareigas.

Šiuos kriterijus dabar atitinka du Mišrios Seimo narių grupės parlamentarai: M.Bastys, kuriam Seime inicijuota apkalta dėl neskaidrių ryšių su Rusijos verslininkais ir žurnalistais, bei seksualiniu priekabiavimu kaltinamas K.Pūkas, kurio likimą dabar sprendžia Konstitucinis Teismas.

Tačiau Mišrios Seimo narių grupės seniūnas B.Matelis 15min penktadienį sakė, kad su M.Basčiu šios pataisos nieko bendro neturi – jis lanko posėdžius, teikia pasiūlymus, dirba, tad priekaištų jam nėra.

Tačiau jis neneigė, kad rengdamas šią pataisą pagalvodavo apie K.Pūką.

Jei būtų priimtas B.Matelio siūlymas, iš Mišrios parlamentarų grupės pašalintas arba ten nepriimtas parlamentaras tokiu atveju automatiškai grįžtų į prieš tai buvusią frakciją.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Mindaugas Bastys
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Mindaugas Bastys

„Jeigu pastaroji pakartotinai jį pašalina iš frakcijos, jis turi teisę prašytis priimamas į kitą kurią frakciją arba jungiasi į kitas laikinąsias Seimo narių grupes“, – rašoma projekte.

Šiuo metu, be B.Matelio, M.Basčio ir K.Pūko, Mišrioje Seimo narių grupėje dirba Aušra Maldeikienė, Gintaras Steponavičius ir dėl alkoholio vartojimo besigydantis Linas Balsys.

„Frakcijos išvengia atsakomybės už politiką, kurį užaugino“

B.Matelis penktadienį sakė, kad nėra normalu, kad iš frakcijos pašalintas, arba priverstas išeiti parlamentaras automatiškai tampa Mišrios Seimo narių grupės narys, neklausus, ar jo draugijos kas nors pageidauja.

„Meta visus, kurie turi problemų: susilaukė įtarimų, apkaltos proceso. Aš keliu klausimą – tai palaukit, broliai mieli, jeigu jūs rinkimų metu finansavote jo rinkimų kampaniją, priėmėt į partiją, į frakciją, tai labai yra normalu, kad turėtumėte prisiimti tą atsakomybę ir toliau (...) ir tegu jie auklėja jį“, – įsitikinęs Seimo narys.

Jo manymu, leidžiant lengvai atsikratyti bendražygio, frakcijos išvengia atsakomybės už politiką, kurį pačios užaugino.

Siūlo atimti algą, pinigus parlamentinei veiklai ir padėjėjus

B.Matelis yra užregistravęs kitą statuto pakeitimą, kuris numato, kad jeigu Seimo narys daugiau nei savaitę nedalyvauja Seimo, komitetų, komisijų posėdžiuose be pateisinamos priežasties ir jeigu neinformavo Seimo vadovų apie tokio elgesio priežastį, jeigu turi nedarbingumo pažymėjimą, tačiau akivaizdžiai vengia gydytis, valdyba gali priimti sprendimą nemokėti parlamentarui visos algos, nemokėti lėšų parlamentinei veiklai bei panaikinti sekretorių-padėjėjų etatus.

Prieš tai neigiamą išvadą dėl Seimo nario turėtų priimti parlamentinė Etikos ir procedūrų komisija.

Anot B.Matelio, šį pasiūlymą įkvėpė Neringa Venckienė, kuri tiesiog pabėgo ir nebelankė posėdžių. Parlamentarą piktina, kad niekas nieko tokiam tautos išrinktajam negali padaryti.

Panašiai, anot B.Matelio, elgėsi ir K.Pūkas. „Klausia Seimo pirmininko dėl K.Pūko, jis žurnalistams sako: aš nieko negaliu padaryti. Tada ėmiausi priemonių, kad būtų galima kažką padaryti“, – sakė jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Linas Balsys
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Linas Balsys

B.Matelis priminė, kaip K.Pūkas, kuris į darbą nėjo, nes turėjo nedarbingumą, laikraščio „Suvalkietis“ žurnalistų buvo užfiksuotas diriguojantis savo tėvų sodybos renovavimo darbams. Pasak jo, kadangi parlamentarams keliami aukštesni reikalavimai, tokia nuotrauka būtų įrodymas, kad parlamentaras nesilaiko ligos režimo ir nesigydo. Tada Seime būtų galima atimti visą algą (dabar numatyta galimybė atimti trečdalį algos – aut.), padėjėjus ir išlaidas parlamentinei veiklai. Tai turėtų būti atlikta per savaitę.

„Kažką reikia daryti su tais, kurie nelanko posėdžių (...) Dar nežinome, kaip pasibaigs situacija su Linu Balsiu. O jeigu jis nesiims jokių priemonių gydytis? Tada Seimas nebeturi jokių įrankių, ką su juo daryti“, – pabrėžė jis.

Kai L.Balsys Seime į žurnalistų alkotesterį pripūtė 1,82 promilės ir išvyko namo, B.Matelis buvo žmogus, palaikęs ryšį su parlamentaru. Penktadienį 15min jis sakė su L.Balsiu jau kuris laikas nebendraujantis. L.Balsio šeima pranešė, kad jis turi nedarbingumo pažymėjimą ir gydosi ligoninėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas