Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 04 25 /16:07

Bronius Markauskas iš pareigų traukiasi pats

Problemų dėl ne savo dirbtos žemės turintis žemės ūkio ministras Bronius Markauskas iš pareigų nusprendė pasitraukti pats. Premjeras Saulius Skvernelis teigė ministro sprendimą gerbiantis ir jį palaikantis. Tuo metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis BNS trečiadienį dėl šio sprendimo labai apgailestavo.
Bronius Markauskas
Bronius Markauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vyriausybės rūmuose premjeras žurnalistams trečiadienį pabrėžė, kad ministras nieko nepavogė, kaip esą buvo bandoma teigti, ir nieko nepasisavino.

„Ministrui yra keliami gerokai aukštesni reikalavimai, negu eiliniam ūkininkui. Ir tos sisteminės problemos, kurios buvo užprogramuotos ankstesniais sprendimais dėl ES tiesioginių išmokų taisyklių, administravimo, tikrinimo taisyklių, tos problemos, kurias turi ne viena dešimtis šalies ūkininkų dėl panašių situacijų, yra ūkininkų klausimai, tačiau ministras šiuo atveju – jam keliami reikalavimai aukštesni ir negali būti jokios abejonės dėl ministro kaip politiko, ministerijos vadovo veikla, taip ir pačios Vyriausybės veikla“, – teigė jis.

Po šių žodžių S.Skvernelis pridūrė, kad B.Markauskas nusprendė atsistatydinti pats, tokį sprendimą jis esą priėmė apsvarstęs visas aplinkybes.

„Ministro sprendimą gerbiu, jį palaikau ir manau, kad tas darbas, kurį ministras padarė šiose pozicijose tikrai svarus“, – sakė premjeras.

Vyriausybės vadovas sakė, kad keletą darbų ministras dar nuveiks, o jis teikimą dėl atsistatydinimo prezidentei Daliai Grybauskaitei įteiks kitą savaitę, nes išvyksta į komandiruotę.

Nuo kada B.Markauskas liks tik Seimo nariu, S.Skvernelis svarstyti nesiėmė, bet pats sakė siūlysiantis, kad B.Markauskas ministru nebebūtų nuo birželio 1 dienos.

Tačiau konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis feisbuke pareiškė, kad jei ministras iš tiesų poste dar bus daugiau kaip mėnesį, bus tęsiamas parašų rinkimas interpeliacijai. „Tai – pasityčiojimas“, – pridūrė jis.

R.Karbauskis: labai apgailestauju

LVŽS vadovas R.Karbauskis aiškino apgailestaujantis, kad iš posto traukiasi žemės ūkio reikalų ministras Bronius Markauskas.

„Labai apgailestauju, kad taip yra, nes palaikymas žemdirbių bendruomenės yra absoliutus“, – trečiadienį ministro pasitraukimą BNS komentavo R. Karbauskis.

Jis sakė, jog B. Markauskas tikriausiai traukiasi dėl spaudimo šeimai, garbaus amžiaus mamai, o objektyvių priežasčių jam palikti pareigas nėra.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Ministras patiria labai didžiulį spaudimą ne pats asmeniškai, o jo šeima, kiek aš esu šnekėjęs su ministru, tai vos pakeliama, praktiškai nepakeliama. (...) Tie metodai, kada važiuoja žurnalistai filmuoti aklos mamos, su ja interviu ima, suprantate, kad tai nežmoniška“, – kalbėjo „valstiečių“vadovas.

S.Skvernelis: frakcija turi matyti visumą

Paklaustas, kokios tikisi frakcijos reakcijos, S.Skvernelis sakė, kad B.Markauskas ir toliau turi jos palaikymą.

„Tačiau frakcija taip pat turi matyti visą visumą, ir jeigu mes norime, o mes kartu su ministru norime, kad žemės ūkio sektoriuje vyktų pokyčiai, kad reformos nestovėtų, nebūtų stabdomos dirbtinai, nebūtų kertamas pasitikėjimas pačia institucija – tą suprasdami turėtų gerbti ministro apsisprendimą kaip ir aš gerbiu jo apsisprendimą. Ir manau, kad šioje situacijoje jis yra geriausias kalbant apie stabilumą tiek Vyriausybėje, tiek valstybėje“, – kalbėjo premjeras.

Jis nenorėjo sutikti, kad sprendimas dėl B.Markausko yra pavėluotas.

Anot premjero, sprendimas yra būtent toks, koks ir turi būti: „Ministras paminėjo, kad pasitraukus anksčiau, būtų likę neatsakyti klausimai ir klijuojamos etiketės dėl įstatymų pažeidimų, kur kaltinimai pakankamai rimti buvo keliami dėl sukčiavimo, ES lėšų grobstymo. Tai būtų lyg pripažinimas.“

S.Skvernelis teigė sprendimo nepriėmęs praėjusią savaitę, nes reikėjo laiko įvertinti visas aplinkybes. Premjeras laukė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) sprendimo dėl ikiteisminio tyrimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Bronius Markauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Bronius Markauskas

„Noriu pabrėžti, kad teisinėje valstybėje asmens kaltumą dėl teisinių procesų ir teisinių aplinkybių priima teisėsaugos institucijos ir galutinai teismas. Noriu pabrėžti, kad žemės ūkio ministras nėra niekuo kaltinamas teisėsaugos institucijų“, – sakė premjeras. Jis pridūrė, kad ministrui negresia nei administracinė, nei baudžiamoji atsakomybė.

Dėl B.Markausko mamos deklaravimo taisyklių pažeidimo sprendžia Nacionalinė mokėjimo agentūra, ji sprendimą žada priimti iki gegužės 3 dienos.

B.Markauskas: buvo paliesta jautriausia sritis

„Po apmąstymų aš pats priėmiau tokį sprendimą, kad būtų man geriau trauktis“, – žurnalistams teigė ministras.

Jis sakė, kad trauktis nusprendė dėl trijų priežasčių – buvo paliesta jautriausia sritis: jo šeima ir artimieji – tam jis nebuvo pasiruošęs, antras dalykas – sudėtinga dirbti tokioje situacijoje po prezidentės nepasitikėjimo.

„Ir toliau būčiau labai atidžiai stebimas ir pradėti procesai“, – sakė jis.

Trečias dalykas, anot B.Markausko, reikėjo sulaukti teisėsaugos institucijų vertinimo ir jam buvo svarbu, kad nebuvo aptikta rimtų pažeidimų.

„Ir tokių kaltinimų žemės užgrobimu, užvaldymu, lėšų grobstymo – šiandien paaiškėjo, kad tikrai to nėra, tai man buvo žymiai lengviau priimti tokį sprendimą“, – sakė jis.

Įsisiūbavus skandalui dėl svetimų žemių naudojimo B.Markauskas buvo paskelbęs, kad jo mama atsisako ūkio – prieš keletą dienų iš jo išvežti pirmieji parduodami gyvuliai.

Apie tai paklaustas B.Markauskas sakė, kad visa ši istorija, jo žodžiais, buvo spyris į užpakalį: „Visi žinot, kur mūsų ūkis šeimos, kad tai yra Klaipėdos priemiestyje ir mes seniai svarstėme apie tai, kad tokiomis sąlygomis ūkininkauti tikrai sudėtinga. Tai buvo tik priežastis ir šiuo atveju tikrai nesiečiau su mano kaip ministro apsisprendimu atleisti mane iš pareigų.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigiamai įvertino B.Markausko sprendimą trauktis iš žemės ūkio ministro pareigų. Jis prognozuoja, kad ilgai netruks rasti jam pamainą.

„Vertinu kaip rimto žmogaus poelgį. Jis priėjo tokią ribą, kada nutarė ir nusprendė, ir labai gerai padarė. Manau, kad jį galima tik pagirti už ryžtą“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė parlamento vadovas, jo pasisakymą cituoja BNS.

Kita vertus, jis pripažino, kad B. Markausko pasitraukimas – šiek tiek pavėluotas.

„Taip, per vėlai. Gal reikėjo tokį žingsnį žengti anksčiau, bet kadangi jam nebuvo pasakyta ir patarta iš šalies, kad tu būtinai turi pasitraukti, labai žmogiškai reikėtų vertinti“, – tvirtino V. Pranckietis.

Anot jo, valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga netruks rasti naują Žemės ūkio ministerijos vadovą.

„Manau, kad rasime greitai. Numatę kas, (turime – BNS) galbūt tik pamąstymuose, kadangi nežinojome, ar pasitrauks, ar nepasitrauks. Bet įsivaizduoju, kad ilgai netruks“, – sakė Seimo pirmininkas.

Dar trečiadienio rytą Žinių radijui Seimo pirmininkas sakė manantis, kad premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį neragins atsistatydinti žemės ūkio ministro B. Markausko. V. Pranckietis ryte svarstė, kad vienintelis kelias atstatydinti ministrą galėtų būti opozicijos rengiama interpeliacija, bet proceso baigtis ministrui veikiausiai būtų palanki.

Susikirto su prezidente

Praėjusį antradienį principingą sprendimą dėl B.Markausko žadėjęs paskelbti premjeras to nepadarė – sprendimas atidėtas paaiškėjus, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) sprendžia, ar pradėti ikiteisminį tyrimą dėl S.Markauskienės ir jos sūnaus ūkininkavimo.

Kitą dieną D.Grybauskaitė pareiškė, kad S.Skvernelis, dangstydamas žemės ūkio ministrą B.Markauską, parodė, kad yra priklausomas, nesavarankiškas ir neprincipingas. Į tai premjeras atsakė, kad jo sprendimui niekas įtakos nedarys.

FNTT antradienį pranešė, kad nepradės ikiteisminio tyrimo dėl B.Markausko ūkininkavimo ne savo žemėje, tačiau pažeidimų rado.

Tyrimą atlikusi FNTT apklausė visus keturis Sofijos Markauskienės sklypo savininkus ir geodezininką, kuris paliudijo, kad B.Markauskas kalbėjo su visais savininkais, tačiau apie ką kalbėjo su Ramučiu Lėliu – jis negirdėjo. Tačiau tarnybai nepavyko rasti nei vienos nuomos ar panaudos sutarties dėl ploto, kurį S.Markauskienė Nacionalinei mokėjimo agentūrai deklaruoja nuo 2012 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas