Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2018 02 09

Budinčius vaikų globotojus Lino Kukuraičio ministerija paliko be darbo sutarčių

Kauno budintys vaikų globotojai pasipiktino socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio parengtu aprašu, pagal kurį jie, dirbę pagal darbo sutartis, turi jas nutraukti ir išsiimti individualios veiklos pažymas, o tai reiškia – tenkintis mažesnėmis socialinėmis garantijomis. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) nukerta: jei individualios veiklos forma nėra tinkama globotojui, jis neprivalo jos rinktis.
Linas Kukuraitis
Linas Kukuraitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ketvirtadienį Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija paskelbė, kad SADM pastaruoju metu sulaukė Kauno miesto budinčių globotojų laiško dėl globos centrų veiklą reglamentuojančio ministerijos parengto aprašo.

Pagal jį globotojai turės vykdyti veiklą pagal individualios veiklos pažymėjimą, o ne pagal darbo sutartį.

LSDP parlamentarai atkreipė dėmesį, kad tokiu atveju globėjas nėra draudžiamas nedarbo draudimu ir gali pasinaudoti tik pusinėmis kitomis draudimo rūšimis – pensijų, ligos, motinystės – nes įmokos „Sodrai“ mokamos nuo 50 proc. individualios veiklos apmokestinamų pajamų, tai taip pat reiškia, kad stažas senatvės pensijai kaupsis perpus lėčiau.

Socialdemokratai kelia klausimą, kodėl vaikų namų, apie kurių uždarymą ne vienerius metus garsiai kalbama, darbuotojai darbinami pagal darbo sutartis, o globėjams, kurių trūksta, sąlygos bloginamos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė

„Tvarka yra neteisinga budinčių globėjų atžvilgiu ir apskritai nelogiška“, – pranešime cituojama frakcijos narė Dovilė Šakalienė.

Budintys globotojai vaikus prižiūri, kol jie grąžinami tėvams arba perkeliami į nuolatinių globėjų ar įtėvių šeimą. Jie turi būti pasirengę priimti vaiką bet kuriuo paros metu.

R.Kukauskas: gyvenimo mums nepataisė

Praėjusių metų kovą Kauno miesto savivaldybė paskelbė siūlanti geriausią darbą – tapti globotojais. Pagal ir dabar skelbiamas sąlygas budintys globotojai įdarbinami vaikų gerovės centre „Pastogė“, su jais pasirašoma darbo sutartis.

„Pastogės“ vadovas Ričardas Kukauskas 15min atkreipė dėmesį, kad globotojai pagal naują tvarką neteks socialinių garantijų.

„Šiaip mes palaikome ministerijos visas iniciatyvas reformuoti blogą sistemą, bet, aišku, svarbu ir pats išpildymas. Kaune jau dvejus metus yra globėjų įdarbinimo praktika ir mums dabar šis poįstatyminis aktas gyvenimo nepataisė, jis tik apsunkino“, – prisipažino jis.

15min žiniomis, darbo sutartį su visomis iš jos išplaukiančiomis garantijomis budintiesiems globotojams pasiūlė tik Kauno savivaldybė, tuo metu Vilniuje, Kaune, Šiauliuose budintys globotojai darbinami tik individualios veiklos pagrindu per visuomenines organizacijas.

Ministerija: nebūtina rinktis budinčių globotojų paslaugas

Raštu 15min pateiktuose atsakymuose SADM atkreipė dėmesį, kad savivaldybė arba globos centras, pasitardami su globojančiais žmonėmis, turi pasirinkti, kokia forma bus organizuojama vaikų globa šeimoje – pas budinčius globotojus, socialinius globotojus ar globėjus giminaičius.

„Jei individualios veiklos forma nėra tinkama globotojui, jis neprivalo jos rinktis“, – atsakyme cituojama ministerijos Socialinių paslaugų skyriaus patarėja Almira Gecevičiūtė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

Ji paaiškino, kuo skiriasi budintis globotojas nuo socialinio globėjo. Budintis globotojas, pagal aprašą, pasirodo, yra ne globojantis, bet prižiūrintis vaikus ir veikiantis pagal individualios veiklos pažymėjimą ir yra sudaręs su globos centru sutartį. Globėjas tuo tarpu pagal valdininkų gradaciją yra globojantis vaikus ir gali būti įdarbinamas globos centre.

Dar kartą norime akcentuoti, kad sąlygos nėra bloginamos.

Anot ministerijos atstovės, SADM raštu oficialiai informuos apie šiuos klausimus Kauno miesto savivaldybę, Kauno miesto budinčius globotojus, globos centrą „Pastogė“.

„Dar kartą norime akcentuoti, kad sąlygos nėra bloginamos, o savivaldybė arba globos centras turi galimybę pasirinkti, kokia forma bus organizuojama vaikų globa šeimoje – pas budinčius globotojus, socialinius globėjus ar globėjus giminaičius“, – rašo ministerijos atstovė.

„Pastogės“ vadovas R.Kukauskas 15min teigė, kad Kaune naudojamasi abiejų rūšių vaikų globotojų paslaugomis, tačiau jis yra įsitikinęs, kad dėl įdarbinimo spręsti teisė galėjo būti palikta savivaldybėms.

„Dabar lenteles reikia nagrinėti – labai sudėtinga viskas pasidarė. Reikia laužyti galvą, kaip čia padaryti dabar su mūsų budinčiais globotojais, nes jie ir peticijas visokias rašo“, – apie naują tvarką kalbėjo jis.

R.Kukausko teigimu, pati idėja – pereiti nuo vaikų namų iki globos šeimoje, gera, bet einant link to padaryta klaidų, o susigaudyti poįstatyminiuose aktuose darosi sunku.

„Posėdis po posėdžio galvojame, ką čia padaryti, kad ir finansiškai nenukentėtų globotojai, daug visokių niuansų yra, na bet yra tas apsunkinimas“, – pridūrė jis.

R.Šalaševičiūtė: tvarką nustatė Seimas

Tuo metu parlamentinio (SRDK) pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė 15min teigė, jog individualios veiklos reikalavimą globotojams nustatė Seimas, tačiau kas šios idėjos autorius – nežinia.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė, Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos narė Rimantė Šalaševičiūtė 15min teigė, kad ministras L.Kukuraitis aprašą parengė vadovaudamasis pernai kovą Seimo priimtais Socialinių paslaugų įstatymo pakeitimais, kuriuose įteisintas budinčiųjų globėjų statusas. Jame rašoma, kad budintis globotojas veiklą vykdo pagal individualios veiklos pažymėjimą.

Beje, už šias pataisas balsavo 15 tuomet dar neskilusios socialdemokratų frakcijos narių, nei vienas jų nesusilaikė, nei vienas socialdemokratas nebalsavo prieš.

„Man niekas taip ir nepasakė, konkrečiai kieno ta idėja, ji atsirado SRDK, – 15min prisipažino tuo metu minėtame komitete nedirbusi politikė. – Seimas taip nubalsavo, visas Seimas tam pritarė.“

„Aišku, tokių sąlygų, kokias turėjo, kai dirbo pagal darbo sutartis globos centruose, jie nebegaus. Tai aišku, ir kasmetinių atostogų apmokamų neaptartas klausimas“, – pripažino ji.

Komiteto vadovė aiškino, kad globotojai nepaliekami, jos žodžiais, be nieko, nes išsiimdamas individualios veiklos pažymėjimą žmogus moka „Sodrai“ įmokas ir yra draudžiamas.

Kauno budintys globotojai skaičiuoja, kad pradėję dirbti pagal individualios veiklos pažymą jie tegaus 212 eurų, atskaičius mokesčius. Tačiau toks nuogąstavimas, anot komiteto pirmininkės, nepagrįstas, nes gruodį Vyriausybė patvirtino mokėjimo už socialines paslaugas tvarkos aprašą, kuriame suvienodino išmokas globotojams, nes ligtol algos skyrėsi pagal savivaldybes.

Pagal šį dokumentą, už vaiko iki 18 metų globą siūloma mokėti 114 eurų per mėnesį, už dviejų vaikų – 190 eurų, trijų ir daugiau vaikų – 304 eurus per mėnesį. Už kiekvieną vaiką iki 3 metų pagalbos pinigų sumą siūloma papildomai didinti 38 eurais.

Komiteto vadovė pabrėžė, kad tai – mažiausios rekomenduojamos sumos, o toliau įkainius kiekvienos savivaldybės taryba nustato pati – turtingesnės savivaldybės globotojams gali, jei nori, mokėti daugiau.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rimantė Šalaševičiūtė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rimantė Šalaševičiūtė

Seimo narė sakė, kad iš globotojų tikimasi, jog jie bus pasirengę bet kada priimti vaiką, turės jam paruošti kambarį, tačiau jų paslaugų per mėnesį gali neprireikti nei karto. Tokiu atveju, anot Seimo narės, bus mokamas atlygis, priklausomai nuo sutartyje numatyto vaikų skaičiaus, kurį globotojas buvo pasirengęs priimti.

Parlamentarės duomenimis, šių metų sausio 1-ąją Lietuvoje buvo 100 socialinių ar budinčių globotojų.

„Kol kas tik tiek tėra“, – pridūrė ji.

Paklausta, ar tikintis pritraukti daugiau žmonių tapti globotojais, nederėtų jiems pasiūlyti geresnių sąlygų, R.Šalaševičiūtė sakė, kad globotojų tikrai reikia, tačiau ji atkreipė dėmesį, kad norintiems būti globotojais daug sąlygų nekeliama, jais gali būti ir pensininkai, ir neturintys tam tikro išsilavinimo žmonės. Kai kam, anot jos, tai yra priedas prie algos.

„Čia galima įvairiai interpretuoti. Jeigu suma susidaranti tokia, kad žmogui neskaičiuojama į pensiją, tai yra, na, gal ir, sakyčiau, nelabai gerai. Bet jeigu šeima apsisprendžia, kad jie globoti gali tris vaikus ir jeigu dar mažesnio amžiaus, su priedais prie įkainių ir susidaro minimali alga“, – teigė ji.

R.Šalaševičiūtei teisėtas atrodo Kauno budinčiųjų globėjų priekaištas, kad pagal dabartinę tvarką nėra numatyta vaiko medicininė apžiūra prieš perkėlimą į šeimą, tai kelia riziką globėjams.

Prezidentė praranda kantrybę

Vaikų namų uždarymo vajų inicijavusi prezidentė Dalia Grybauskaitė pastaruoju metu griežtina toną vertindama L.Kukuraičio vadovaujamos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos darbus.

„Vis labiau ryškėja Vyriausybės ir atskirų ministerijų gebėjimų trūkumas įgyvendinant labai svarbius įstatymus“, – žurnalistams penktadienį sakė Daiva Ulbinaitė.

„Nors praėjo jau beveik pusantrų metų – tai tampa vis rimtesne visos Vyriausybės problema“, – pridūrė ji.

Taip prezidentės atstovė kalbėjo po Prezidentūroje surengto pasitarimo dėl vaiko teisių apsaugos pertvarkos įgyvendinimo.

Šalies vadovės atstovė teigė, kad Vyriausybės patyrimo ir įgūdžių stoka bei negebėjimas laiku ir kokybiškai įgyvendinti įstatymų tampa pavojingu, stabdo valstybės pažangą, neužtikrina žmonėms saugumo, diskredituoja valdančiųjų žadėtas permainas.

„Dėl nekoordinuoto ministerijų darbo ir vadybos stokos pačiose ministerijose, taip pat dėl laiku neparengtų įstatymo įgyvendinamųjų teisės aktų ir neužmegzto dialogo su savivaldybėmis dūla net patys geriausi įstatymai“, – tvirtino D.Ulbinaitė.

Prezidentūra nurodo, kad nuo sausio 1 dienos Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) turėjo įdiegti centralizuotą vaikų globos apskaitos sistemą, kuri svarbi vaikų globos įstaigoms, tačiau tai iki šiol nepadaryta. Taip pat esą trūksta SADM pagalbos savivaldybėms rengiant budinčius globotojus, padedant organizuoti kitas alternatyvias paslaugas globos įstaigoms.

„Taip pat stringa pasiruošimas nuo liepos įsigaliosiančiam Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo įgyvendinimui, kuris užtikrins vaikų teisių skyrių visose savivaldybėse centralizavimą. SADM iki šiol neturi patvirtintų visų pertvarkos įgyvendinimo aprašų, nežino, kaip samdys beveik 300 darbuotojų, kaip užsitikrins reikiamą finansavimą“, – teigiama Prezidentūros pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius