Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 02 27

Buldozeriu per kultūros paveldą: Kaune sunaikinta dalis Pirmojo forto pylimo

Praėjusią savaitę Kauno paveldosaugininkus pasiekė liūdna žinia – sunaikinta dalis Pirmojo forto pylimo. Buldozeriu išstumdyta apie 15 arų saugomos teritorijos, žemės supiltos ir į griovą, kuria drenuojamas forte susikaupęs vanduo. Specialistai sutaria – savanaudiškas kol kas nežinomo asmens elgesys gali pridaryti rimtos žalos, todėl reljefą būtina atkurti. Įvykio aplinkybes aiškinasi ir policija.
Buvusio forto pylimas
Buvusio forto pylimas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

15min kalbintas Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno skyriaus vyriausiasis specialistas Andrius Liakas teigė, kad apie galimai sunaikintą paveldo objektą išgirdo iš VŠĮ „Kauno tvirtovės parkas“ darbuotojų. Kaip paaiškino pašnekovas, įtarimai pasitvirtino – sunkiąja statybine technika nulygintas pylimas forto šiaurinėje dalyje.

„Dėl šių veiksmų kreipėmės į policiją, kad, nustačius nusikaltimo sudėtį, būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas, o nenustačius – paprašėme padėti surasti kaltininkus, kad toliau galėtume nagrinėti administracinį nusižengimą“, – paaiškino jis.

Paklaustas, kokia žala padaryta kultūros paveldo objektui, A.Liakas teigė, kad visų pirma sunaikintas saugomas forto reljefas, o žemės supiltos į čia pat esančią griovą, kuria drenuojamas forte susikaupęs vanduo. 15min kalbintas specialistas laikosi tvirtos nuomonės: „Viskas turi būti atstatyta į pradinę padėtį.“

Kauno Pirmuoju fortu besirūpinančio VŠĮ „Kauno tvirtovės parkas“ vadovo Valdo Rakučio teigimu, sunaikinta apie 15 arų saugomos teritorijos. 15min jis atskleidė, kad šioje vietoje planuota vykdyti edukacinę programą ir įkurdinti žirgų įgulą.

„Ten yra tokie gynybiniai grioviai, tai jie tiesiog buldozeriu užstumti. Dėl to pažeista forto drenažo sistema, kurią pernai šiek tiek aptvarkėme“, – pasakojo jis.

Pirmojo forto pašonėje sparčiai kyla gyvenamieji namai. V.Rakutis stebėjosi, kad projektuojant sklypus nebuvo atsižvelgta į tai, kad šalia stūkso kultūros paveldo objektas. 15min pašnekovas atskleidė, kad dar nėra nustatytos Pirmojo forto ribos, tačiau ir be to žmonės puikiai žino, kad tai – saugoma teritorija.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Buvusio forto pylimas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Buvusio forto pylimas

„Reikės pasistengti, bet atkurti galima“, – paklaustas, ar padarytą žalą galima ištaisyti, atsakė jis.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Justina Kazragytė patvirtino: „Pagal pasirodžiusią informaciją viešojoje erdvėje dėl galimai savavališkai nulyginto Kauno tvirtovės I forto šiaurinio pylimo, vasario 22 d. Kauno apskr. VPK Kauno rajono policijos komisariato pareigūnai pradėjo įvykio aplinkybių patikslinimą. Oficialus raštas dar nėra gautas, padaryta žala taip pat nėra kol kas įvertinta. Surinkus visus duomenis bus priimtas procesinis sprendimas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas