Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 11

Byrantis Nacionalinis miškų susitarimas: besitraukiantys visuomenininkai ir toksiška aplinka

Ambicingas Aplinkos ministerijos tikslas sujungti visas suinteresuotas grupes ir pirmą kartą pasiekti nacionalinį susitarimą dėl bendros miškų ateities byra. Praėjusią savaitę dalis gamtininkų, mokslininkų, nevyriausybininkų pranešė stabdantys savo dalyvavimą derybose. Jie ministeriją kaltina neužtikrinus lygiaverčio dalyvavimo, leidus dominuoti medienos sektoriui ir nesuvaldžius kenksmingos darbo kultūros. Tačiau medienos sektoriaus atstovai ir Aplinkos ministerija turi savų argumentų, kodėl susitarimas stringa.
Punios šilas
Punios šilas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Aštuoni mėnesiai diskusijų

Naują lapą Lietuvos miškų panaudojimo strategijoje turėjusi atversti Aplinkos ministerija Nacionalinį miškų susitarimą inicijavo balandžio mėnesį.

Per aštuonis mėnesius trukusias diskusijas 17 skirtingų interesų grupių atstovai turėjo parengti bendrą dokumentą, deklaruojantį nuostatas dėl „ilgalaikės subalansuotos miškų politikos krypčių, atsakantį į klausimus, kaip turėtų būti ūkininkaujama saugomų teritorijų ir kituose miškuose, kartu užtikrinant medienos sektoriaus aprūpinimą žaliava“.

Aplinkos ministerija deklaravo siekianti apimti visas svarbiausias su šalies miškų ateitimi susijusias sritis, sukurti atvirą, sisteminį ir konstruktyvų dialogą. Vien tik įvadiniame renginyje dalyvavo maždaug 135 specialistai ir visuomenės atstovai.

Pavasarį ministerija planavo susitarimą pasiekti iki rugsėjo, bet kadangi diskusijos užtruko, tikėtasi procesą pabaigti iki metų pabaigos, tačiau panašu, kad jis dar labiau užsitęs, net jei pavyks jį pabaigti apskritai.

Ne mūsų vizija

„Tikėdami pokyčių svarba ir žinodami, kad Lietuva nori kitokių miškų, mes esame priversti stabdyti savo dalyvavimą. Stabdome, nes turi būti proceso pertvarkymas. Kitaip miškų susitarimas atspindės tik iki šiol miškų politikoje vyravusius interesus“, – praėjusią savaitę spaudos konferencijoje sakė Aplinkosaugos koalicijos pirmininkė Lina Paškevičiūtė.

Spaudos konferencijos dalyviai teigė, kad Nacionalinio miškų susitarimo diskusijose yra neįsiklausoma į jų nuomonę, atstovaujama tik medienos pramonės grupių interesams. Tai esą puikiai iliustruoja anksčiau paskelbta miškų vizija.

„Praėjusį antradienį Aplinkos ministerija tinklalapyje paskelbė, kad visi susitarimo dalyviai bendru sutarimu suformavo galutinį nacionalinės miškų vizijos tekstą“, – teigė Aplinkosaugos koalicijos pirmininkė.

Asmeninio archyvo nuotr./Lina Paškevičiūtė
Asmeninio archyvo nuotr./Lina Paškevičiūtė

Visgi, anot L.Paškevičiūtės, vizija buvo paskelbta nepaisant to, kad susitarimo dėl jo nėra, o visos egzistuojančios įtampos yra išlikusios.

Dabartinė vizija įtvirtina ir taip esamą miškininkystę, joje trūksta krypčių, kurios yra ypač svarbios sektoriaus pokyčiams, sako ji.

„Tai yra vizija, kuri turi būti taisoma, ji negali būti tokia. Tai nėra mūsų vizija“, – pabrėžė L.Paškevičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas