Specialistai įspėja, kad retas paplūdimiuose ar jų prieigose užkandžius siūlantis žmogus prekiauja legaliai, tad pirkėjai rimtai rizikuoja pirkdami nežinia kokiomis sąlygomis ruoštą ir kaip laikomą maistą.
Prieš pat ilgąjį savaitgalį Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai sulaukė skundo. Poilsiautojas skundėsi, kad apsinuodijo suvalgęs karštai rūkytų žuvų, kuriomis buvo prekiaujama Smiltynėje iš nežinia kokio automobilio bagažinės. Pasak specialistų, nesilaikant higienos reikalavimų saulėkaitoje pardavinėjami žuvies, mėsos ir kiti produktai gali būti itin nesaugūs ir per atostogas sukelti rimtų sveikatos problemų.
Šventojoje ilgąjį savaitgalį leidę pramogautojai portale 15min.lt piktinosi, kad, nors gelbėtojai skelbia, esą pajūryje draudžiama nesilaikant reikalavimų prekiauti čeburekais, prekyba jais klesti. Šių gaminių, taip pat beliašų, siūloma ir Palangos paplūdimiuose. Klaipėdoje bei Nidoje čeburekų prekeivių pastaruoju metu nematyti.
Išdavė vos kelis leidimus
Moteris kepė vaflius, čia pat pasidėjusi kremo dėžutę, musės aplink skraido, kremas tepamas ant vaflių... Negaliu suprasti, kaip tokį gaminį galima pirkti vaikui, – stebėjosi J.Mačiulienė.
Pasak Palangos savivaldybės Verslo ir turto skyriaus specialistės Aušros Dangėlaitienės, šiemet, kaip ir pernai, neišduotas nė vienas leidimas užsiimti išnešiojamąja prekyba karštais gaminiais. Norinčių prekiauti atsiranda, tačiau Maisto ir veterinarijos tarnybai jie negali įrodyti sugebėsiantys sudaryti saugias pardavimo sąlygas.
„Išvežiojamajai prekybai ledais išduoti penki leidimai. Kai kurie žmonės prekes vežioja dviračiais, prie kurių pritvirtintas specialus šaldiklis. Išduodant leidimą nurodoma konkreti vieta, prekiauti šie žmonės gali tik paplūdimyje. Taip pat dirba vienas mobilusis mini baras, kuris prekiauja ir užkandžiais, ir gaiviaisiais gėrimais“, – pasakojo A.Dangėlaitienė.
Klaipėdoje leidimai užsiimti išnešiojamąja bei išvežiojamąja prekyba išduoti vienam ledų prekeiviui, keturiems kavos siūlytojams bei vienam mineralinio vandens pardavėjui.
Daug reikalavimų
Pasak Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos Jūratės Mačiulienės, uostamiesčio paplūdimiuose nėra išduota nė vieno leidimo pardavinėti čeburekus, tad poilsiautojai turėtų žinoti, kad, išgirdę siūlymą pirkti tokį gaminį, jį įsigis iš nelegalaus prekeivio.
Pajūrio prieigose galima įsigyti ko panorėjus: užkandžių, ledų ir gaiviųjų gėrimų. |
„Įgyvendinus keliamas sąlygas jais prekiauti galima, tačiau šiemet niekas nesikreipė, anksčiau kreipdavosi, tačiau, sužinoję reikalavimus, nebegrįždavo. Kita vertus, Klaipėdoje prie jūros ir pajūry yra pakankamai kavinių, kioskų, kurie prekiauja karštais užkandžiais“, – sakė J.Mačiulienė.
Pasak jos, visose vietose, kur leidžiama prekyba, galima pardavinėti tik aiškaus gamintojo pagamintais užkandžiais, o ne keptais namuose. Produkcija turi būti paženklinta, supakuota, kad nepatektų dulkių. Čeburekai būna su mėsos įdaru, o karštyje tai pavojinga. Kad gaminiai išliktų šilti, termokrepšiai turi palaikyti ne žemesnę kaip 68 laipsnių temperatūrą, juk šalto užkandžio niekas ir nepirks, be to, žemesnė temperatūra yra nesaugi gaminiui. Jei nešiojama ir siūloma kita produkcija, pavyzdžiui, žuvis, šaltkrepšis turi palaikyti 0–6 laipsnių temperatūrą. Ledai pajūryje taip pat turi būti nešiojami ne bet kokiose dėžėse ar krepšiuose, o specialiuose įrenginiuose, kurie palaiko šaltį.
„Pirkdamas netinkamomis sąlygomis laikomą maistą, žmogus turi įvertinti riziką ir prisiimti atsakomybę“, – pastebėjo specialistė. Poilsiautojams, kuriems svarbu, ar gaminys saugus, specialistė patarė prekeivio pasiteirauti maisto tvarkymo subjekto pažymėjimo.
Gardėsiai musių apsupty
Smiltynėje, vos išlipusius iš kelto, plukdančio iš Senosios perkėlos, poilsiautojus pasitinka ne tik kioskai bei ledų prekeiviai, bet ir nelegaliai gaminius siūlantys pardavėjai. Dažniausiai garbaus amžiaus moterys bei vyrai prekiauja kepta duona, vafliais, pagardintais kremu. „Vasaros pradžioje buvome gavę pranešimą, kad nuo stalelio prekiaujama nefasuotais konditerijos gaminiais, tai nelegalu ir jų pirkti nederėtų“, – sakė J.Mačiulienė.
Pasak jos, pirkdamas iš nelegalų pirkėjas niekada nesužinos, kokio senumo aliejuje buvo kepta duona, kaip ji kepta, taip pat, ar pardavėja pasitikrinusi sveikatą. O jei prekiaujama legaliai, pardavėja turi segėti kortelę su įmonės pavadinimu bei savo vardu. „Kartą matėme, kaip viena moteris kepė vaflius, čia pat pasidėjusi kremo dėžutę, musės aplink skraido, kremas tepamas ant vaflių... Negaliu suprasti, kaip tokį gaminį galima pirkti vaikui“, – stebėjosi J.Mačiulienė.
Tikrins dar ne kartą
J.Andriejauskaitės nuotr./Ledų prekeivis |
Šią vasarą Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai jau lankėsi Smiltynės paplūdimyje bei jos prieigose, tikrino kavinukes Melnragėje. Sezono metu patikrinimai bus rengiami dar keletą kartų.
J.Mačiulienė teigė, kad vos patikrinus vieną prekeivį, kiti suskumba susikrauti prekes ir dingsta. „Kontroliuojame, tačiau postų nepastatysi. Jei nebūtų pirkėjų, nebūtų ir pardavėjų. Žmogus turi žinoti, kad nefasuoti gaminiai yra nehigieniški“, – sakė ji.
J.Mačiulienės vadovaujamos tarnybos darbuotojai nelegalius prekeivius gali įspėti, taip pat skirti iki šimto litų siekiančią baudą bei iškviesti policiją.
Neringos savivaldybės vyriausioji gydytoja Virginija Gedžiuvienė teigė, kad Nidoje problemų dėl apsinuodijimo nelegaliai parduodamais produktais nėra. Įvairių prekeivių, taip pat vaikų, nešiojančių paplūdimiuose ledus, pasitaikydavo prieš keletą metų. „Kadaise sėdėdavo močiutės su kepta duona, tačiau tai jau atgyveno, dabar viskas daroma civilizuotai. Dideliame mieste sunkiau suvaldyti situaciją, o čia viskas matyti“, – teigė ji.