Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 08

Ch.Sugiharos sūnus Vilniuje atrado tėvo suklastotų „gyvybės vizų“

Japonų diplomato, žydų gelbėtojo Chiunės Sugiharos jauniausiasis sūnus Lietuvos centriniame valstybės archyve aptiko, kad dalis tėvo išduotų vadinamųjų vizų gyvenimui buvo klastotės.
Nobuki Sugihara
Nobuki Sugihara / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Kaip pranešė archyvas, šią savaitę Vilniuje lankęsis Nobuki Sugihara, apžiūrėjęs savo tėvo Ch.Sugiharos bei Nyderlandų garbės konsulo Jano Zwartendijko išduotas vizas Lenkijos žydų pabėgėliams, palygino antspaudus, rašmenis bei parašus su oficialiais Japonijos konsulato dokumentais ir nustatė neatitikimų.

Be to, anot archyvo, dalyje suklastotų vizų įrašyta data yra vėlesnė nei konsulato uždarymo data.

N.Sugihara susipažino ir su Vidaus reikalų ministerijos Administracijos departamento „svetimšalio Jano Zwartendijko“ byla, kurioje saugomi jo paties ir jo žmonos prašymai gyventi bei dirbti Lietuvoje, o taip pat grįžti į Olandiją.

Ch.Sugihara 1939–1940 metais gyveno Kaune. Čia atidarė Japonijos konsulatą ir kartu su olandų konsulu J.Zvartendijku čia išdavė tūkstančius „vizų gyvenimui“, išgelbėjusių ne mažiau kaip 6 tūkst. Lenkijos žydų gyvybių.

Kaip skelbia Lietuvos centrinis archyvas, prasidėjus Antrajam pasauliniam karui Lietuvoje atsidūrė apie 12 tūkst. Lenkijos žydų. Japonija taikė griežtus reikalavimus dėl tranzitinių vizų, tarp kurių buvo ir prievolė turėti pakankamai lėšų pragyvenimui.

Dauguma žydų pabėgėlių šių reikalavimų neatitiko. Nepaisant to, Ch.Sugihara vien 1940-ųjų liepos–rugpjūčio mėnesiais išdavė beveik 2,2 tūkst. ranka rašytų vizų. Pasak liudininkų, dalį jų konsulas užpildė jau važiuodamas traukiniu į Vokietiją, o pasirašytus dokumentus mėtė pro traukinio langą.

1984 m. Ch.Sugiharai suteiktas Pasaulio tautų teisuolio vardas, jo kolegai J.Zwartendijkui šis titulas suteiktas 1997-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas