Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 17

CNN žurnalistės replika A.Bilotaitei: nenužmoginkite migrantų

Lietuvos vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė CNN televizijai patvirtino, kad Vilnius migrantų krizės akivaizdoje svarsto galimybę aktyvuoti NATO 4-ąjį straipsnį. Tiesa, iš žurnalistės Becky Anderson ji sulaukė klausimo, ar normalu, kad žmonės ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis nustumiami nuo sienos.
Agnės Bilotaitės bei Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado Rustamo Liubajevo trumpa spaudos konferencija
Agnė Bilotaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pagal NATO 4-ąjį straipsnį numatomos šalių narių tarpusavio konsultacijos, „jeigu bet kurios iš jų nuomone, kiltų grėsmė bet kurios šalies teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui“.

A.Bilotaitė antradienio vakarą bendravo su CNN žurnaliste Becky Anderson. Ši ministrės paklausė, ar Lietuva tikrai svarsto kreiptis į NATO dėl 4-ojo straipsnio aktyvavimo taip reaguojant į krizę pasienyje su Baltarusija.

„Taip, mes svarstome tokią galimybę. Jei tai atsitiks, turėsime blogiausią scenarijų, nes Lukašenka ir jo režimas nėra normalus režimas. Tai nenormalus, antidemokratiškas, nusikaltėliškas režimas“, – teigė A.Bilotaitė.

Ministrė pridūrė, esą „šioje situacijoje reikia kalbėti apie atsakomybę, o dabar vyksta ne tik nelegalios migracijos krizė, bet ir humanitarinė krizė.“

CNN žurnalistė iškart užsiminė apie tai, kad migrantai yra nustumiami nuo sienos.

Jos kolega Matthew Chance'as kalbėjosi su migrantais Baltarusijos pusėje, kurie pasakojo, kad Lenkijos pasieniečiai juos stumia atgal, naudoja ašarines dujas, vandens patranką. Dabar šie žmonės esą grįžta į Iraką.

„Vidaus reikalų ministre, tai vyrai, moterys ir vaikai. Matėme, kaip vyrai ant pečių neša šiuos vaikus, eina dideliame šaltyje, priversti grįžti į Iraką. Ar tai su kolegomis ES ir tikėjotės pamatyti“? – A.Bilotaitės paklausė B.Anderson.

„Norėčiau paminėti, kad šie žmonės nėra prieglobsčio prašytojai. Daugiausia jų atvyksta į Baltarusiją su turistinėmis vizomis, šių žmonių tikslas – Vakarų šalys ir geresnės ekonominės sąlygos. Lukašenka kviečia šiuos žmones ir juos stumia, naudoja juos kaip ginklą“, – atsakė A.Bilotaitė.

B.Anderson tuoj pat vėl pertraukė ministrę: „Ar jūs sutinkate, kad ES turėtų labiau pasistengti dėl šių žmonių? Nedehumanizuokime jų vadindami juos migrantais, jie – vyrai, moterys ir vaikai.“

A.Bilotaitė tuomet pabrėžė, kad Lietuva teikia migrantams humanitarinę pagalbą. Be to, ji paminėjo, kad Lietuva, kitos Baltijos šalys, Lenkija, Austrija inicijavo bendrą kreipimąsi į tarptautines nevyriausybines organizacijas.

„Humanitarinė krizė vyksta Baltarusijos pusėje. Reikia skirti daugiau dėmesio situacijai Baltarusijai“, – pridūrė ministrė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas