Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 12

COVID-19 antrą kartą pasklidus Kauno valstybiniame chore, susirgęs chormeisteris pateikė galimą viruso kelią

Vos tik užgesinus rugpjūtį Kauno valstybiniame chore įsiplieskusį COVID-19 židinį, virusas antrą kartą šio kolektyvo choristams smogė lapkritį. Sergančiųjų artimieji spėlioja, kad COVID-19 į Kauno valstybinį chorą galėjo atkeliauti iš Marijampolės Česlovo Sasnausko vardo choro, kuriam vadovauja Mindaugas Radzevičius – vienas iš kauniečių chormeisterių. Pastarasis 15min pateikė visą įvykių seką.
Kauno valstybinė filharmonija
Kauno valstybinė filharmonija / Aliaus Koroliovo nuotr.

Į 15min kreipėsi Jonu prisistatęs skaitytojas, kuris pareiškė, kad virusas Kauno valstybiniame chore antrą kartą išplito dėl vadovų neatsakingo elgesio. Anot jo, iš viso fiksuota apie 15 susirgimų, o viskas prasidėjo nuo tuo, kad vienas iš kauniečių chormeisterių – Mindaugas Radzevičius, vadovauja mišriam kameriniam Česlovo Sasnausko vardo chorui Marijampolėje.

„Ten spalio pabaigoje prasidėjo susirgimai, choristai pradėjo testuotis. Žinodamas tai, mūsų bendradarbis kreipėsi į choro vadovus, informavo apie prasidedančius susirgimus Sasnausko chore, bet kol nebuvo gauti teigiami testų rezultatai, liepta toliau eiti į darbą.

Kam buvo skelbiami karantinai tam tikrose savivaldybėse, tarp kurių – ir Marijampolės, jei žmonės važinėjo iš vieno darbo viename mieste, kur jau buvo įsigaliojęs karantinas, į kitą darbą kitame mieste? Ar taip nebuvo rizikuojama? Juk darbas vyko su nemažais žmonių kolektyvais. Tad ir toliau, dar trejetą dienų tas žmogus (M.Radzevičius – aut. past.) važinėjo ir dirbo pas mus, tuo sukeldamas pavojų virš 60 žmonių sveikatai. Net ir žinodami, kad yra rizikos faktorius, niekas neinformavo choristų, toliau buvo dirbama nesilaikant jokių 2 metrų atstumų, netgi pasijuokiama iš tų, kurie vis primindavo, kad rizikuojame“, – laišku redakcijai piktinosi COVID-19 sergančio choristo artimasis.

Scenoje visi sėdėjo nesilaikydami jokių atstumų.

Anot jo, kasdien buvo dirbama nedidelėse patalpose po beveik 15 žmonių, sėdinčių šalia vienas kito. Kadangi dainuoti su kauke neįmanoma, tad visi rizikavo dar labiau. Paskutinė darbo diena – spalio 30-oji, pasak skundo autoriaus, taip pat neišsiskyrė didesniu saugumu: scenoje visi sėdėjo nesilaikydami jokių atstumų, nes tam trūko vietos.

„Sprendimas repetuoti scenoje buvo abejotinas vien todėl, kad tai galima buvo daryti ir sėdint žiūrovų kėdėse: saugiai, beveik kas du metrus. Viruso pavojus juk buvo gana realus, įspėta apie jį. Viso to pasekmė – 15 COVID-19 sergančių choristų. Tikėtina, šis skaičius didės, nes šalia sergančių žmonių gyvena ir šeimos nariai. Vieno dukrai jau nustatytas COVID-19. O ir kasdien vis nauji choristai pajunta viruso simptomus, yra tebelaukiančių testo rezultatų“, – dar lapkričio 9-ąją tikino skaitytojas.

Susirgusieji choristai, jo teigimu, ne tik rizikuoja savo sveikata, bet ir bus nuskriausti finansiškai.

„Visiems jiems liepta imti nedarbingumą, nors choras dirba nuotoliniu būdu ir sėkmingai galėjo atlikti užduotis, kai tik geriau pasijus, bet to neleido direktorius“, – tikino sergančio choristo artimasis, pabrėžęs, kad izoliacijoje dabar priversta būti visa jų šeima.

Jono Danielevičiaus nuotr./Petras Bingelis ir Kauno valstybinis choras
Jono Danielevičiaus nuotr./Petras Bingelis ir Kauno valstybinis choras

Pirma susirgo vienas Marijampolės choristų

15min susisiekė su Č.Sasnausko vardo choro vadovu ir Kauno valstybinio choro chormeisteriu M.Radzevičiumi, kuris šiuo metu vis dar besigydo nuo COVID-19. Kartas nuo karto užsikosėdamas, jis sutiko telefonu papasakoti visą įvykių seką.

Pirmasis signalas apie galimą susirgimą, pirmiausia, Marijampolės chore, ant jo, atėjo spalio 29 dieną po pietų – vienas iš choristų, kuris pastarąjį kartą repeticijoje buvo spalio 27-ąją (tuomet M.Radzevičius su juo ir turėjo kontaktą), pranešė išvakarėse dirbęs sode ir, tikėtina, persišaldęs. Kadangi jis priklauso rizikos grupei, šeimos gydytoja nusiuntė darytis COVID-19 tyrimo.

„Marijampolėje dirbu dukart per savaitę, o Kaune – kiekvieną darbo dieną. Turėjome turėti koncertų ilgąjį savaitgalį, tai tas Marijampolės choristas pranešė, kad neateis į repeticiją, pasigydys, pasirodys tik koncerte sekmadienį (lapkričio 1 dieną – aut. past.). Taigi sužinojau apie tai ketvirtadienį. Jam teigiamas COVID-19 atsakymas parėjo tik lapkričio 1-ąją, kur užsikrėtė ir nuo ko – nežino, tad penktadienį, kai ėjau į darbą Kauno chore, o po pietų dirbau su Marijampolės choru, jokių patvirtintų atvejų ar galimų rizikų dar nebuvo. Tikrai nebūčiau leidęs sau eiti į darbą, jei koks simptomas būtų pasireiškęs.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį staiga sukilo temperatūra. Teigiamą COVID-19 atsakymą gavau lapkričio 4 dieną. Dabar jau gerėja mano situacija. Antrą naktį temperatūros neturiu. Sekmadienį, kai tam pirmam choristui patvirtino koronavirusą, visi darėsi tyrimus, kam patvirtino, kam ne. Visi iškart atsidūrėme izoliacijoje, laikėmės reikalavimų, nes tai – ne vaikų žaidimai. Negalėčiau rizikuoti tokiais dalykais“, – lapkričio 10-ąją 15min tikino M.Radzevičius.

Tikrai nebūčiau leidęs sau eiti į darbą, jei koks simptomas būtų pasireiškęs.

Anot jo, nuolat tiek Kauno, tiek Marijampolės chore buvo transliuojama žinutė: jei jaučiate kokius nors peršalimo simptomus, neikite į darbą. Tad dar spalio 27 dieną į repeticijas Marijampolėje neatėjo du žmonės. Vienam nustatyta angina, kitą moterį kamavo sloga. Tiesa, ji gerokai vėliau darėsi COVID-19 testą ir jis buvo teigiamas. Pašnekovo teigimu, tarp choristų yra ir tokių, kurie jautė koronavirusui būdingus simptomus, pvz., prarado skonio pojūtį, tačiau COVID-19 jiems nebuvo patvirtintas.

„Labai bijau, kad kažkam nebūtų sunkios formos, kad nesusikomplikuotų. Apgailestauju... Bet kaltės nejaučiu. Marijampolėje, mano žiniomis, serga 6 ar 7 choristai. Iš viso chore dirba 18 asmenų“, – įvardijo pašnekovas.

Michailo Raškovskio nuotr./Kauno valstybinis choras su Juozu Domarku
Michailo Raškovskio nuotr./Kauno valstybinis choras su Juozu Domarku

Priminė, kad ne pirmas kartas

Jis patvirtino, kad visiems, kuriems nustatytas COVID-19, išties skirtas nedarbingumas, tačiau tai, anot M.Radzevičiaus, nėra direktorių sprendimas, tai – bendra galiojanti tvarka.

„Suprantu choristus, kad norėtų dirbti, kad nereiktų tų biuletenių, bet yra tvarka. Matote, Bingelio chore (Kauno valstybinio choro vadovas, dirigentas Petras Bingelis – aut. past.) tai yra ne pirmas toks atvejis. Jau prieš kiek daugiau nei mėnesį buvo panaši situacija. Tik mažiau sirgo tuo metu, gal 6. Pirmą kartą visus išsiuntė į biuletenį“, – priminė M.Radzevičius.

Paklaustas, ar mano, kad koronavirusas į Kauno valstybinį chorą atkeliavo per jį iš Marijampolės choro, jis patvirtino, kad dalis, neabejoja, apsikrėtė nuo jo, bet ar visi – klausimas.

„Tie, kurie šalia manęs sėdėjo Kauno chore, nesusirgo, o susirgo toliau sėdėję žmonės. Net iš kitų balsų“, – teigė M.Radzevičius.

Du chormeisteriai nėjo į darbą

Perteikus skaitytojo mintis, kad jis, M.Radzevičius, neva perspėjęs Kauno valstybinio choro ir filharmonijos valdžią apie prasidėjusius susirgimus Marijampolėje, tačiau sulaukęs raginimo toliau dirbti, pašnekovas informaciją apie raginimus paneigė, tik papasakojo apie su vadovybe aptartus nuogąstavimus.

„Tikrai manęs niekas nieko nevertė. Kada aš ką turėjau pranešti Kauno choro vadovybei? Penktadienį dar nebuvo niekas aišku. Su Kauno choro valdžia gal ir buvo pokalbis, nes pradžioje savaitės (paskutinę spalio savaitę – aut. past.) buvo trys atvejai: vienas chormeisteris pasakė, kad blogai jaučiasi, ir nėjo į darbą, bet jo testas neigiamas buvo. Dar viena chormeisterė atėjo ir pasakė, kad turėjo kontaktą su jau patvirtintu COVID-19 atveju, ji turėjo izoliuotis. Taigi buvo iškritę du chormeisteriai. Buvo atėjęs dar vienas choristas, pasakęs, kad į darbą neis, nes turėjo kontaktą artimą su patvirtintu atveju. Pati tos savaitės pradžia buvo, kai apie tai kalbėjome. Kadangi pasipylė tokie dalykai, buvo pokalbis su vadovybe, likusia chormeistere, kaip elgtis tokiu atveju, kada matome, kad pradeda aplink po truputį degti situacija. Vadovybė normaliai kalbėjo. Ką galima padaryt, kol nėra nė vieno patvirtinto atveju?“, – klausė M.Radzevičius, kurio žmona ir vaikai taip pat susirgo koronavirusu.

Pasak jo, direktorius visiems buvo paaiškinęs, kad kultūros sektoriaus darbuotojams tuo metu nebuvo nustatyta jokių rekomendacijų, nebuvo išaiškinta, pvz., ar reikia laikytis repeticijų metu dviejų metrų atstumo.

„Kiek įmanoma, kiek leidžia specifika darbo, juk 60 žmonių kolektyvas, tą ir darėme. Kai dirbame grupėmis, tai tie kambariukai nėra dideli, nėra galimybių, kur susėsti plačiai. Tikrai negaliu pasakyti, kad buvo nesiskaitoma su žmonių sveikata pas mus, kad buvo žiūrima pro pirštus“, – teigė M.Radzevičius.

Ne visi laikėsi sugriežtintos tvarkos

Lina Balčiūnaitė, Kauno valstybinės filharmonijos, kurioje repetuoja Kauno valstybinis choras, vadovo pavaduotoja, 15min teigė, kad filharmonija laikosi visų saugumo rekomendacijų, kurias nuolatos gauna iš Kultūros ministerijos.

Nuo rugpjūčio pabaigos visiems Kauno valstybinio choro dainininkams prieš patenkant į repeticijų patalpas, anot jos, yra matuojama temperatūra, kiekvienas dainininkas parašu patvirtina, kad nejaučia peršalimo simptomų ir per pastarąsias 14 dienų neturėjo kontakto su asmeniu, kuriam nustatyta COVID-19 infekcija. Po repeticijų ir koncertų filharmonijos patalpos yra vėdinamos ir dezinfekuojamos.

Spalio 26 dieną, įvedus lokalų karantiną Kauno mieste, L.Balčiūnaitės teigimu, saugumo priemonės buvo dar labiau sustiprintos – buvo atskirti darbuotojų judėjimo srautai, privalomas kaukių dėvėjimas visose įstaigos patalpose, dar kartą užakcentuota tvarka, kaip darbuotojai turi informuoti apie galimą COVID-19 pavojų. Su šia tvarka buvo supažindinti visi Kauno filharmonijos darbuotojai – ji išsiuntinėta el. paštu, iškabinta personalo skelbimų lentose, prie tarnybinio įėjimo.

Aliaus Koroliovo nuotr./Kauno valstybinė filharmonija
Aliaus Koroliovo nuotr./Kauno valstybinė filharmonija

„Administracijai sulaukus nusiskundimų iš dainininkų, kad kai kurie kolegos nesilaiko šios tvarkos ir nedėvi apsaugos priemonių, dengiančių nosį ir burną įstaigos patalpose ne repeticijų metu, spalio 29 dieną buvo sušauktas 10-15 minučių trukmės Kauno valstybinio choro susirinkimas, kuriame dar kartą buvo pristatytos visos saugumo rekomendacijos, darbuotojus perspėjome, kad piktybiškai nesilaikant reikalavimų, būsime priversti kreiptis į policiją“, – teigė filharmonijos atstovė.

Susirinkimas bei bendros choro repeticijos, pasak jos, vyko didžiojoje salėje. Dainininkai joje repetavo žiūrovų vietose, taip užtikrinant saugų atstumą.

„Atskirų balsų repeticijos vyksta mažomis 10-15 žmonių grupėmis. Kadangi repeticijų klasės nėra didelės, tai, siekiant užtikrinti saugumą, nuo spalio 26 dienos mažiausiose klasėse vykusios repeticijos buvo perkeltos į mažąją salę bei didžiosios salės sceną. Taip buvo užtikrintas saugus atstumas tarp dainininkų“, – kokių priemonių ėmėsi, vardijo L.Balčiūnaitė.

Nedarbingumo pažymėjimus turi 16 choro darbuotojų

Pašnekovė patikino, kad M.Radzevičius spalio 31 dieną informavo Kauno valstybinio choro inspektorių, kad jaučia peršalimo simptomus, lapkričio 1 dieną – kad asmuo, su kuriuo jis kontaktavo, gavo teigiamą COVID-19 testo atsakymą. Ankščiau jokių perspėjimų dėl galimos COVID-19 grėsmės iš šio darbuotojo, anot L.Balčiūnaitės, gauta nebuvo.

„Gavę informacijos, kad ir daugiau choro dainininkų jaučia įvairius peršalimo simptomus, nuo lapkričio 3 dienos Kauno valstybiniam chorui nurodėme dirbti nuotoliniu būdu. Šiuo metu nedarbingumo pažymėjimus turi 16 Kauno valstybinio choro darbuotojų. Nedarbingumo pažymėjimus nurodėme imti tik tiems, kurie gavo teigiamus COVID-19 testo rezultatus.

Nežinome kaip COVID-19 infekcija gali paveikti net ir simptomų nejaučiančio dainininko plaučius, balso stygas, kaip intensyvus dainavimas gali atsiliepti jo bendrai sveikatai (galvos svaigimas ir pan.). Profesionalaus dainavimo šiuo atveju negalime lyginti su įprastu darbu kompiuteriu, kurį galbūt galima sėkmingai atlikti nuotoliniu būdu ir sergant COVID-19 infekcija. Todėl siekdami išvengti skaudžių pasekmių, sergantiems COVID-19 infekcija dainininkams nurodėme imti nedarbingumo pažymėjimus. Kauno valstybinis choras šiuo metu dirba nuotoliniu būdu – visi (nesergantys – aut. past.) mokosi savo balso partijas, jas įrašinėja ir siunčia elektroninėmis priemonėmis chormeisteriams“, – patikino L.Balčiūnaitė.

Rugpjūčio pradžioje COVID-19 infekcija buvo diagnozuota 5 Kauno valstybinio choro dainininkams. Vėliausiai pasveikę į darbą grįžo rugsėjo 14 dieną, kiti – savaitę ar dviem ankščiau.

Dar pora filharmonijos darbuotojų tuo laikotarpiu turėjo nedarbingumą, bet tai, pasak L.Balčiūnaitės, nebuvo susiję su COVID-19 infekcija.

NVSC: pirmas atvejis fiksuotas spalio 30 dieną

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) lapkričio 12 dienos duomenimis, pirmasis atvejis Marijampolės Česlovo Sasnausko chore fiksuotas spalio 30 dieną (nustatytas teigiamas atvejis choristui), choro vadovui teigiamas atvejis fiksuotas lapkričio 4 dieną.

Iš viso šiame chore – 19 asmenų, iš kurių izoliuotis teko aštuoniolikai. Vienas asmuo laikomas turėjęs mažą riziką užsikrėsti. Izoliacijos laikotarpis jiems baigėsi lapkričio 9 dieną.

Iš viso iki lapkričio 12 dienos fiksuoti židinyje 6 susirgimo atvejai. Susirgusių šeimos narių, NVSC žiniomis, – 4. Besimptomė koronaviruso forma niekam nenustatyta.

Su Kauno valstybiniu choru, NVSC duomenimis, siejami 4 COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atvejai. Pirmasis atvejis registruotas lapkričio 5 dieną.

„Taip, asmuo iš Marijampolės Č.Sasnausko choro yra galimai pirminis COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) šaltinis Kauno valstybiniame chore. Didelės rizikos sąlytį turėjo 56 asmenys, dirbantys Kauno valstybiniame chore, visi izoliuoti iki lapkričio 18 dienos (imtinai). Iki lapkričio 10 dienos – 4 atvejai. Kol kas antrinių atvejų neregistruota“, – teigiama NVSC atsakyme 15min redakcijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi