Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 20

COVID-19 ir Priklausomybės ligų centre: pacientė piktinasi, kad visus paprasčiausiai išleido namo

Respublikiniame priklausomybės ligų centre Vilniuje patvirtintas koronavirusas vienam su šia įstaiga susijusiam asmeniui. Joje nustatyti 29 didelės rizikos sąlytį turėję asmenys, tačiau Centro pacientė 15min piktinosi, kad visi paprasčiausiai išleisti namo. Dalis patalpas palikti atsisakė.
Vilniaus priklausomybės ligų centras
Vilniaus priklausomybės ligų centras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Priklausomybės ligų centre gulinti Edita 15min pasakojo, kad paaiškėjus apie vieną užsikrėtusį pacientą, kitus paprasčiausiai išleido namo.

Sako, kad visus ramiai išleido

„Paleido namo visus tame aukšte buvusius žmones. Kas troleibusais, kas traukiniais į kitus miestus išvažiavo. Mes esame kitame pastato aukšte, bet ir mums sako, kad reikės išvykti“, – 15min pasakojo Edita. Pasak jos, su užsikrėtusiu pacientu kontaktavęs žmogus buvo perkeltas į kitą aukštą ir neizoliuotas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus priklausomybės ligų centras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus priklausomybės ligų centras

„Mes reikalaujame, kad mums padarytų testus, tačiau atsisakoma tai padaryti. Vyksta kažkas nesuprantamo čia – žmonės paprasčiausiai išleidžiami namo, centras užsidaro, o nieko netiria“, – pasakojo moteris, Centre besigydanti pagal Minesotos programą.

Editos teigimu, su užsikrėtusiu COVID-19 pacientu kontaktavęs asmuo visą dieną praleido su kitais pacientais.

„Detokcikacijos aukšte, kur nustatytas virusas, buvo 25 žmonės. Tai dabar jie visi visuomeniniu transportu iškeliavo namo, o mes nežinome ką daryti. Juk kiekvienas gali būti apsikrėtęs“, – tikino moteris, patikinusi, kad neketina palikti Priklausomybės ligų centro, jei jis ir bus uždarytas.

Pacientai „informuoti apie izoliaciją“

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) sekmadienį patvirtino, kad priklausomybės ligų centre (RPLC) koronavirusas (COVID-19) patvirtintas vienam su šia įstaiga susijusiam asmeniui. Joje nustatyti 29 didelės rizikos sąlytį turėję asmenys.

„Visi jie informuoti apie privalomą izoliaciją“, – skelbiame pranešime.

Teigiama, kad šiuo metu NVSC specialistai bendrauja su sąlytį įstaigoje turėjusiais pacientais, jie papildomai informuojami apie reikalavimus, kurių privalo laikytis.

„Savo ruožtu, NVSC centrui davė nurodymus įvertinti kiekvieno iš gydymo įstaigos išrašomo asmens gyvenamosios vietos sąlygas, t. y. nustatyti, ar jos atitinka izoliavimosi taisyklių reikalavimus. Tuo atveju, jei iš gydymo įstaigos išleidžiamas žmogus sąlygų namuose izoliuotis neturi, buvo sutarta, kad gydymo įstaiga kreipsis į savivaldybę dėl izoliavimosi patalpų skyrimo“, – sakoma pranešime.

Tačiau Centro pacientė Edita piktinosi, kad praėjo jau dvi dienos po nustatymo, ir per tiek laiko galėjo virusas plačiau išplisti.

„Manau, kad mums visiems testai turėjo būti padaryti, bet mums pasakė, kad nėra reikalo“, – sakė moteris.

Izoliacija – Vilniaus psichiatrijos klinikoje

Pasak jos, užsikrėtęs pacientas buvo atvežtas iš Vilniaus psichiatrijos ligoninės. Tai patvirtino ir Centras.

„Nustatyti ir sąlytį su užsikrėtusiuoju asmeniu Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje turėję asmenys, jiems paskirta izoliacija.

Tie asmenys, su kuriais specialistai nesusisiekė, nebuvo vertinami kaip rizikingą sąlytį turėję asmenys. Tai reiškia, kad jie, kaip ir visi Lietuvos gyventojai, turi stebėti savo sveikatą ir laikytis COVID-19 ligos prevencijos priemonių, kitų atskirų priemonių jiems imtis nereikia“, – teigiama pranešime.

Lietuvoje pastarosiomis dienomis fiksuojama didelis apsikrėtusiųjų skaičus. Šeštadienį tokių buvo 99, sekmadienį– 80.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas