Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 16

COVID-19 testą prieš kelionę dariusi moteris sertifikatą gavo, bet abejoja pačiu tyrimu

Švedijoje gyvenanti Patricija sako, kad Alytuje esančioje gydymo įstaigoje jai antigenų testą atliko itin atmestinai. Moters teigimu, prie kelias savaites tokį patį atlikusi Švedijoje ji užtruko kelis kartus ilgiau nei čia, tad abejoja, ar šįkart jai iš viso buvo atliktas testas. „Galbūt susimokėjau tik už sertifikatą“, – sako Patricija. Gydymo įstaiga tokias abejones kategoriškai neigia.
COVID-19 testas
COVID-19 testas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Patricija (pavardė redakcijai žinoma) jau ne vienerius metus gyvena Švedijoje, ten dirba laboratorijoje. Tiesa, prisipažįsta, kad su COVID-19 tyrimais nedirba, vis dėlto patirtis Alytuje esančioje klinikoje „Pagalba ligoniui“ ją privertė abejoti, ar antigenų testas buvęs padarytas tinkamai.

Pasiskiepyti dar nespėjo

„Aš esu nepasiskiepijusi dar, kadangi Švedijoje mus pradėjo skiepyti tik liepos mėnesį, kai aš jau buvau Lietuvoje. Galiausiai nusprendžiau, kad skiepysiuos jau grįžusi į Švediją, čia dirbu, moku mokesčius, tad ir pasiskiepysiu. Abejojau ir dėl to, ar spėsiu abiem dozėm pasiskiepyti Lietuvoje.

Nusprendžiau, kad pasidarysiu testą prieš skrisdama. Tokį, kokio reikalauja. Mano mama irgi skrido kiek anksčiau, irgi darėsi ten pat, UAB „Pagalba ligoniui“ Alytuje. Tai skambinausi, registravausi, bijojau, ar bus vietų, nes nenorėjau darytis oro uoste prieš pat skrydį.

Užsiregistravau trečiadieniui, 9.15 val. Labai skubėjau, jaudinausi, kad vėluoju. Tikrai rimtai žiūrėjau į šitą testą“, – pasakojo Patricija.

Per penkias minutes

Ji sako į kliniką atvažiavusi 9.25 val., o 9.30 val. jau išėjo iš tos patalpos: „Viskas vyko maždaug penkias minutes.“

Anot Patricijos, per tas penkias minutes ji pasikalbėjo su registratore, buvo nuvesta į kabinetą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Greitieji testai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Greitieji testai

„Pasakiau, kad čia skrydžiui, gal nereikėjo to sakyti, nežinau. Bet aš tikėjausi, kad man tą testą padarys sąžiningai, nes aš už jį ir moku“, – pasakojo mergina.

Jai pasirodė, kad jau mėginys testui buvo paimtas netinkamai – esą galbūt ne tam skirtu pagaliuku, iki ryklės nekišo, vos iki pusės nosies ertmės. Tada testą dariusi darbuotoja mėginį esą „pamakalavo, kad atrodytų, jog kažką daro“ ir pasiūlė eiti susimokėti. Patricijos teigimu, jau po akimirkos dokumentai buvo užpildyti.

Pasakiau, kad čia skrydžiui, gal nereikėjo to sakyti, nežinau. Tikėjausi, kad man tą testą padarys sąžiningai, nes aš už jį ir moku.

„Tada ir pasakiau – palaukit, jūs man nepadarėte testo. Juk užtrunka laiko, kol ten išryškėja, o tuose testuose, kur man parodė, viskas seniausiai buvo išryškėję. Testai būna skirtingų gamintojų, tačiau aš pasižiūrėjau internete vaizdo įrašus – užtrunka laiko testą padaryti, užtrunka laiko, kol regentai sureaguoja. Ten buvo tik imitacija“, – piktinosi moteris.

Ji teigia net paklaususi, ar čia susimokėti teko tik už sertifikatą, nes esą apmaudu, jog atėjusi išties norėdama turėti atsakymą, ar neužsikrėtė COVID-19, yra priversta abejoti. Patricija greitąjį antigenų testą sako jau dariusi ne vieną kartą, todėl procedūra jai buvo žinoma.

Patricija neslepia susiradusi įmonės direktorę ir jai išsakiusi savo nepasitenkinimą, tačiau iš jos išgirdo tik teigimą, kad testas tikrai buvo padarytas ir jokių abejonių dėl darbuotojų negali būti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keleivių COVID-19 testavimo paslaugos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keleivių COVID-19 testavimo paslaugos

Grįžusi į Švediją prieš eidama į darbą Patricija sakė ketinanti atlikti PGR testą, norėdama būti tikra, kad neužsikrėtė.

Vadina kabinėjimusi

Paskambinus į gydymo įstaigą, situaciją ėmėsi paaiškinti slaugytoja Danguolė Stanionienė. Ji tikino puikiai žinanti apie situaciją. Esą moteris iš pradžių turėjo pretenzijų dėl paties testo – teigė, kad nebuvo sulašintas regentas.

Jeigu išryškėjo juostelė, parodė, kad testas neigiamas, vadinasi, jis suveikė.

„Mes jai net atidarėme parodyti naują, nenaudotą testą, kaip jis atrodo, ir palyginome su jos jau atliktu testu. Jeigu išryškėjo juostelė, parodė, kad testas neigiamas, vadinasi, jis suveikė. Paskui ji piktinosi, kad esą ausų krapštuku nosį jai krapštėme, na čia net komentuoti sunku, tai neįmanoma“, – piktinosi įstaigos slaugytoja.

Savo feisbuko paskyroje medicinos įstaiga skelbia, kad joje atliekami COVID-19 testai – greitasis antigenų testas su sertifikatu anglų kalba kainuoja 30 eurų, jo atsakymas turimas po 15 min. Tačiau paklausta apie galbūt per trumpą laiką testui, slaugytoja tikino, kad testai skiriasi – vienų gamintojų yra tokie, kur tenka atsakymo laukti ilgiau, kitų išryškėja greičiau.

„Jeigu ji pasėdėjo, palaukė ir išryškėjo atsakymas, tai nežinau, galėjo sėdėti ir ilgiau... Jeigu žmogus serga, tai vos po kelių minučių teste išryškėja dvi juostelės. O ji pabuvo ir ryškiausia buvo viena juostelė. Žinoma, galėjome visi laukti ilgiau, bet žmonių daug, visi skuba, tai mes džiaugiamės, kad greitai gauname rezultatą. Žmonės džiaugiasi, kad ilgai nereikia laukti“, – tvirtino slaugytoja.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keleivių COVID-19 testavimo paslaugos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keleivių COVID-19 testavimo paslaugos

Ji pripažino, kad antroji juostelė, rodanti užsikrėtimą, gali išryškėti kiek vėliau, bet esą tiek laiko, kiek ši pacientė praleido klinikoje, tikrai būtų užtekę pamatyti bent jau neryškią juostelę: „Jeigu viena juostelė jau matosi labai ryški, o antros nėra, tai ir neatsiras jau ta antroji.“

Slaugytoja tikino, kad įvairių gamintojų testai skiriasi pagal laiką, kiek tenka laukti atsakymo – vienų reikia laukti ilgiau, kitų trumpiau. Dabar esą klinikoje naudojami kaip tik tokie, kur rezultatas išryškėja vos per kelias minutes.

Atsakymas po 15–20 min.

Savo ruožtu Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Administravimo skyriaus vyriausioji specialistė viešiesiems ryšiams Simona Kalvelytė pateikė trumpą laboratorijos komentarą dėl šios situacijos.

Toks testas atsakymą parodo per 15–20 min.

„Greitajam antigenų testui ėminys gali būti imamas iš priekinės nosies landos, kai tamponėlis įkišamas tik iki 2,5 cm, tokiu būdu siekiant sukelti mažiau diskomforto pacientui. Toks testas atsakymą parodo per 15–20 min.

Galbūt moteris turėjo patirties su PGR tyrimais, nes šiems ėminys imamas iš nosiaryklės, o ir atsakymo laukti tenka gerokai ilgiau“, – teigiama laboratorijos komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito