Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 04 25

D.Antanaitis apie karą Ukrainoje: „Dar nė viena šalis nelaimėjo besigindama“

Stačiatikių Velykos nesustabdė rusų atakų rytų Ukrainoje. Kyjive sekmadienį apsilankė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Pentagono vadovas Lloydas Austinas. Pastarasis teigia, kad Ukraina gali laimėti karą prieš Rusiją, jei turės tinkamą ginkluotę. Atsargos majoras, ginkluotės ir karybos specialistas Darius Antanaitis portalo 15min video laidoje „15/15“ svarsto, kokią ginkluotę Ukrainai galėjo pažadėti JAV, ką reiškia sprogimai Rusijoje, kada baigsis karas ir kokią pergalę savo visuomenei gali pranešti V.Putinas.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausios interviu temos

  • Kokią ginkluotę Ukrainai galėjo pažadėti atvykę aukšti JAV pareigūnai
  • Kaip Vakarų perduota sunkioji ginkluotė gali pasiekti Ukrainos karius Donbase
  • Ką reiškia sprogimai ir gaisrai Rusijoje?
  • Apie kokią pergalę Rusijos visuomenei gali pranešti V.Putinas?
  • Kada galėsime sakyti, kad karas Ukrainoje baigėsi?

– Kai penktadienį tarėmės kalbėti, nežinojau, apie ką kalbėsime. Ar kažkas pasikeitė per savaitgalį? Ar pajudėjo (kažkas) Rytų Ukrainoje ar apskritai Ukrainoje, kalbant apie karo eigą?

Kalbant iš žmogiškosios pusės, be abejo, įvyko daug dalykų: ir Odesos apšaudymas, ir šeimos žūtis Odesoje, ir mažo vaiko žūtis Odesoje. Tačiau jeigu pasižiūrėtume ne į medį, bet į mišką, tai bendras paveikslas lyg ir nepasikeitė, lyg viskas taip pat, kaip ir vyko. Tai yra karas rusena kaip rusenęs, kažkokių didesnių ekscesų nebuvo, be to, kad dabar V.Putinas leido pasitraukti civiliams iš „Azov“gamyklos (Mariupolyje), nors tas leidimas yra abejotinas, kaip mes žinome, rusais tikėti tikrai neverta. Na ir, be abejo, JAV Vyriausybės narių apsilankymas Kyjive – manau, tai irgi ypatingai svarbus įvykis Ukrainos kare.

– Kodėl tai yra svarbu?

Tai yra galingiausias pasaulio žmogus, galima sakyti, atvyko į Ukrainą, galingesnės už JAV kariuomenę turbūt pasaulyje nėra.

Kyjive dar, galima sakyti, yra grėsmė, kad bus apšaudytas ir balistinių raketų, ir sparnuotųjų raketų, ir taip pat galimai galėtų būti panaudotas ir branduolinis ginklas, tačiau jis ten atvyko.

Ir jis taip pademonstravo, kad nebijo nei rusų, nei dar kažko.

Jis atvyko ne tik parodyti savo paramą Ukrainai ar kažkokią žinutę išsiųsti, bet, ko gero, jis atvyko tam, kad užtvirtintų kažkokį pažadą, kad jis tikrai bus ištesėtas.

– Kodėl Antony Blinkenas lankėsi, kaip ir nestebina, nes jis yra prezidento administracijos dalis, bet kodėl lankėsi Pentagono vadovas, jūsų manymu? Nebūtina buvo važiuoti Pentagono vadovui, jeigu tiktai politikos aptarti važiuojama?

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darius Antanaitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darius Antanaitis

– Be abejo, čia tikrai ne tiktai politika buvo, bet buvo aptarti konkretūs veiksmai: mes kalbame galbūt ne tiktai apie ginkluotės tiekimą, o jeigu apie ginkluotės tiekimą, tai mes turėtume kalbėti apie rimtesnės ginkluotės tiekimą, ne tik granatsvaidžiai ar šarvuoti automobiliai, bet iš tikrųjų tokia ginkluotė, kuri galėtų persverti karo eigą ukrainiečių naudai iš esmės. Ir ką mes po to girdėjome iš Volodymyro Zelenskio kalbų, kad jis jau mažiau kaltina Vakarus pasyvumu, bet jis jau sako, kad mes laimėsim dėl to, kad mes tikim. O tikėjimas yra toks dalykas, kuris turi turėti tam tikrą pagrindą. Tai V.Zelenskis nėra tas žmogus, kuris tiki įsivaizduojamais draugais. Kai jis sako „aš tikiu“, tai reiškia, kad jis turi priemones ir jis pasitiki tomis priemonėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas