Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
14:53 /15:03

D.Arlauskas: pusė Lietuvos mane pažįsta ir žino, kad dirbau KGB

Iš Seimo rinkimų kovos pašalintas Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danukas Arlauskas teigia niekada neslėpęs savo darbo Sovietų Sąjungos KGB, todėl jį žeidžia pripažinimas, kad jis neva nuslėpė tą faktą.
Danuko Arlausko teismo posedis / Paulius Peleckis/BNS nuotr.
Danuko Arlausko teismo posedis / Paulius Peleckis/BNS nuotr.

„Niekada neslėpiau, kad dirbau specialiojoje tarnyboje, kuri vadinosi Valstybės saugumo komitetas, rusiškai KGB“, – trečiadienį per Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo posėdį sakė jis.

„Mane visi pažįsta kaip buvusį, pas prezidentą priėmimuose lankiausi“, – tvirtino D.Arlauskas.

Penktadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) panaikino Taikos koalicijos sąraše antru numeriu įrašyto Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktoriaus D.Arlausko ir partijos „Nemuno aušra“ sąraše septintą numerį turėjusio Kelmės rajono vicemero Kęstučio Biliaus registraciją, nes jie kandidato anketose nenurodė savo bendradarbiavimo su KGB.

D.Arlauskas teigė, kad VRK anketoje klausiama apie bendradarbiavimą, o ne apie tarnybą KGB.

„Bendradarbiauti, kiek suprantu lietuvių kalbą, yra su kuo nors, tai atitinka įstatymą apie slaptus bendradarbius, o jame nekalbama apie kadrinius darbuotojus“, – tvirtino jis.

Rinkimų kodeksas reikalauja, kad kandidatai nurodytų, ar yra sąmoningai bendradarbiavę su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, o VRK privalo šiuos duomenis paskelbti savo interneto svetainėje per 24 valandas nuo anketos pateikimo.

VRK pateiktoje biografijoje D.Arlauskas nurodė, kad 1978–1990 metais Valstybės saugumo komitete dirbo vyresniuoju operatyviniu įgaliotiniu. Apie savo buvusią tarnybą sovietų KGB jis yra pasakojęs ir viešai.

D.Arlauskas teisme pasakojo, kad Lietuvai paskelbus nepriklausomybę jis su 38 Valstybės saugumo komiteto darbuotojais pasirašė viešą laišką, kad palaiko Lietuvos nepriklausomybę. Vėliau jam už tai paskelbtas mirties nuosprendis, apie tai jis buvo informuotas specialiu raštu.

„Suprantu, jei būtų kitaip inkriminuojama, o ne kad nuslėpiau, tai mane labai žeidžia“, – sakė D.Arlauskas.

„Net negalėjau pagalvoti, kad tai gali tapti priežastimi mane išbraukti“, – teigė jis.

D.Arlausko advokatas Justas Vilys taip pat teigė, kad oficiali tarnyba ir bendradarbiavimas yra skirtingi dalykai. Anot jo, kandidatai privalo VRK pateikti teisingus savo biografijos duomenis, ką Taikos koalicijos kandidatas ir padarė.

„Jeigu D.Arlauskas savo darbo faktą nurodė prie anketos, kodėl tai yra netinkama vieta?“ – klausė jis.

Pasak gynėjo, D.Arlauskas užtikrino rinkėjų teisę žinoti, koks kandidatas renkamas, kokia jo biografija.

VRK atstovas Rokas Stabingis savo ruožtu teigė, kad Rinkimų kodeksas nekalba apie darbo KGB formas, kurias reikia nurodyti, jis prašo pateikti visas formas – ir slaptas, ir viešas.

Jis teigė, kad VRK taip pat aiškinosi, ką reiškia žodis „bendradarbis“. Pasak R.Stabingio, bendradarbiauti reiškia bendrai su kitais kitur dirbti.

Į D.Arlausko bylos nagrinėjimą atėjo buvusio politinio kalinio duktė Dalia Jakaitė. Teismo koridoriuje ji priėjo prie D.Arlausko ir išskleidė plakatą „Buvusių KGBistų nebūna“.

„Visi disidentai jau baigia išmirti, aš čia už juos atėjau“, – sakė moteris.

D.Arlauskas ir K. Bilius iš rinkimų kovos pašalinti po pakartotinio VRK kreipimosi į LGGRTC. Paaiškėjo, kad anksčiau centras netikrindavo, ar kandidatai nėra dirbę KGB, tikrindavo tik, ar jie nėra slapta bendradarbiavę su šia represine struktūra.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas