Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 06 07

D.Grybauskaitė: per 150 valstybių taiko moteris diskriminuojančius įstatymus

Iki šiol daugiau nei 150 valstybių taiko moteris diskriminuojančius įstatymus, teigia Lietuvos prezidentė.
Moterų politikos lyderių suvažiavimo atidarymo posėdis.
Moterų politikos lyderių suvažiavimo atidarymo posėdis. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Daugiau nei 150 valstybių dar taiko moteris diskriminuojančius įstatymus. Daugelyje pasaulio vietų, lyčių lygybės laikas yra sustojęs ar net griaunama pasiekta pažanga. Mes judame ratais, plačiais kaip šimtmečiai. Judant tokiu tempu, prireiktų mažiausiai dar 100 metų norint įveikti dabartinį lyčių atotrūkį pasaulyje“, – ketvirtadienį Seime sveikindama Vilniuje vykstantį pasaulinį moterų politikos lyderių suvažiavimą sakė Dalia Grybauskaitė.

„Lyčių lygybei dar reikia šimto metų?! Tai reiškia, kad nepakankamai investuojame į tai, jog problemą išspręstume ir kad būtų sukurta tikra lyčių lygybė“, – kalbėjo valstybės vadovė.

Ji priminė, kad prieš šimtą metų Lietuvos moterys įgijo teisę balsuoti. Anot D.Grybauskaitės, nuo to laiko daug pasiekta ir Lietuvoje, ir pasaulyje, bet nepaisant pažangos, tokie klausimai kaip lygybė, darbo užmokesčio skirtumo mažinimas bei kova su pasenusiais stereotipais, smurtu lieka aktualūs.

Prezidentė stebėjosi, kad Lietuvos parlamente yra tik 21 proc. moterų.

„Mes neturime problemų su pagarba moterims, su teisės aktais, bet turime problemų su pasitikėjimu savimi“, – kalbėjo ji.

Savo kalboje Lietuvos prezidentė ragino moteris XXI amžiuje siekti lygiaverčio statuso, lygiaverčio atlyginimo ir lygiaverčių politinių galimybių.

„Veikime dabar ir naudokimės proga! „Me Too“ judėjimas keičia mūsų visuomenes, pradedant filmavimo aikštelėmis ir baigiant politika. Privalome niekada daugiau neleisti, kad su smurtu, grasinimais ar seksualiniu išnaudojimu susidūrusios moterys būtų tildomos“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Trečia kryptis, kuria reikėtų veikti, anot Lietuvos prezidentės, yra skatinimas mergaites rinktis mokslo ir inovacijų gyvenimo kelią.

Ketvirtadienį Vilniuje, Seimo rūmuose, vyksta tarptautinė moterų politinių lyderių konferencija. Joje dalyvauja apie 300 moterų iš daugiau nei 70 šalių. Jos aptars, kaip paskatinti moterų dalyvavimą politikoje, užtikrinti lygiavertes ekonomines galimybes, stabdyti smurtą prieš moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas