Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 27

D.Grybauskaitė: tam, kad vaikai augtų šeimose, trūksta ne įstatymų, o žmogiško supratimo

Tam, kad vaikai augtų šeimose, o ne globos įstaigose, trūksta ne įstatymų, o žmogiško supratimo, sako Alytaus rajone Rimėnų kaime apsilankiusi prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė
Prezidentė Dalia Grybauskaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šalies vadovė su socialinės rizikos šeimomis, socialiniais darbuotojais ir rajono vadovais aptarė, ko reikia imtis siekiant padėti probleminėms šeimoms.

Alytaus rajono savivaldybę pavyzdine įvardijusi prezidentė pabrėžė, jog joje nėra vaikų globos namų. D.Grybauskaitės teigimu, 4 tūkst. institucijose augančių vaikų skaičius nėra toks didelis, kad jų nesugebėtų priimti Lietuvos šeimos.

„Kiekvienas mes turime kaimynus, bendruomenes, kiekvienas mes atsakome, kad Lietuvoje mūsų vaikai nebūtų globos namuose. Jų nėra tiek daug, apie keturis tūkstančius, ar taip sunku, kad Lietuvoje tokie vaikai būtų šeimose?“ – retoriškai klausė šalies vadovė.

Alytaus rajono Rimėnų kaimą aplankiusi D.Grybauskaitė sakė, jog tai – puikus pavyzdys, kaip bendruomenė pati prisideda sprendžiant socialines problemas.

Ir mus turbūt labiausiai to trūksta – ne pinigų, ne įstatymų, o žmogiško supratimo, atjautos, ir kad tai yra mūsų pareiga – matyti šalia esantį žmogų.

„Tokiame nedideliame kaime, kur yra 300 gyventojų, o yra virš 50 vaikų, tai yra puikus pavyzdys, kai visiems rūpi, ar kaimynui skauda, ar reikia pagalbos, ir visi pasirengę draugiškai tai padaryti. Nors kukliai gyvena, ir matėme dienos centrą kuklų, ir aprangą vaikučių kuklią, matosi, kad žmonėms svarbiausia, kas yra širdyje – širdies šiluma. Ir mus turbūt labiausiai to trūksta – ne pinigų, ne įstatymų, o žmogiško supratimo, atjautos, ir kad tai yra mūsų pareiga – matyti šalia esantį žmogų“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

„Viskas priklauso tik nuo žmogaus. Kokie bebūtų įstatymai, geresni, blogesni, valdininkai kaip bedirbtų, viskas priklauso tik nuo žmogaus, kaip jis žiūri į kaimyną, ar jam rūpi, kai kaimynui blogai, ar jam rūpi, kad kaimynų šeimoje vaikams yra blogai, ar jie pasiryžę aukotis ir priimti globoti vaiką, kuris galbūt ir triukšmauja ir ne visada paklusnus“, – sakė šalies vadovė.

Alytaus rajoną kaip gerosios praktikos pavyzdį jį įvardijo ir dėl kitų priemonių – sėkmingos priklausomybių prevencijos, mobiliųjų grupių, kurios vyksta į smurto šeimoje atvejus.

„Alytaus pavyzdys svarbus kaip geroji praktika, nes čia pirmiausia dirbama trijose srityse – pirmiausia priklausomybės. Per ketverius metus čia 34 žmonės išgelbėti iš alkoholizmo liūno, kurie yra gerbiami, kuria naujas šeimas, turi mažus vaikus ir tikrai verti pasididžiavimo, nes atsistojo ant kojų, su kitų pagalba. Taip pat prieš smurtą yra sukurtos mobilios grupės, kur net ir mero pavaduotojas važiuoja, ir yra psichologas, gydytojas ir policijos pareigūnas, gali padėti bet kam, kam bėda. Taip pat vaikai – šioje savivaldybėje nėra globos namų, yra globėjai, ir tie, kurie augina vaikus iš įvairių šeimų, ir tie, kurie pasirengę padėti, jei bus bėda ir reiks paimti vaikus“, – pasakojo šalies vadovė.

Ji sakė, kad panašias paslaugas planuojama išbandyti ir daugiau savivaldybių. „Ministerija yra apsisprendusi nuo vasario pirmos dienos daryti mobilią grupę, kuri važinėtų ir padėtų tose savivaldybėse, kur savivalda abejinga savo žmonėms, savivaldos politikai abejingi savo žmonėms. Tokių pilotiniam projektui savivaldybių pasirinkta dešimt, ir matysime, kokie bus rezultatai“, – sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentūra savo pranešime pabrėžia, kad Alytaus rajono savivaldybė yra vienas gerųjų pavyzdžių, kaip realiai sprendžiamos socialinės atskirties problemos: savivaldybė aktyviai dirba padedant surasti globėjus vaikams, prie valstybės skiriamos mėnesinės išmokos savo iniciatyva primoka papildomai 300 eurų už vieną globojamą vaiką.

Be to, šiemet Alytaus rajono savivaldybėje pradėjo veikti mobilios grupės, kurios visą parą pasirengusios padėti bėdon patekusiam, vienišam ar smurtą patiriančiam žmogui, vaikams iš socialinės rizikos šeimų. Taip pat šios mobilios grupės nuolat ir iš anksto nepranešusios lanko problemines šeimas, į jų veiklą įtraukti seniūnai, socialiniai darbuotojai, pedagogai, medikai, policija.

Kovodama su alkoholizmu, ši savivaldybė nuo 2011 metų įgyvendina „Priklausomybių gydymo programą“ – kompensuoja iš alkoholio gniaužtų ištrūkti norintiems žmonėms gydymo išlaidas, užtikrina jiems psichologinę pagalbą, vėliau padeda susirasti žmonėms darbą ar pakeisti gyvenamąją vietą. Realiai priklausomybės nuo alkoholio atsikratė 30 Alytaus rajono gyventojų. Šią praktiką perima dar 10 Lietuvos savivaldybių. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos BNS pateiktais duomenimis, 2015 metų pabaigoje socialinės rizikos šeimų, auginančių vaikus, apskaitoje buvo įrašytos 9812 šeimos, jose auga 18 994 vaikai. Per 2015 metus į apskaitą įrašytos 1709 šeimos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas