Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 15

D.Grybauskaitei – G.Landsbergio atkirtis: anksčiau kažkodėl klausimų nekėlė

Konservatorių lyderis užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis penktadienį atsikirto kadenciją baigusiai prezidentei Daliai Grybauskaitei, kuri pareiškė, kad politinis elitas užsiima kinkadrebyste dėl sankcijų Rusijai. G.Landsbergis pabrėžė, kad rusiškų prekių tranzitui dabar įvesti papildomi apribojimai, kurių nebuvo tada, kai Lietuvai Europos Vadovų Taryboje atstovavo „kiti žmonės, kurie dabar turi apsčiai nuomonių“.
Dalia Grybauskaitė ir Gabrielius Landsbergis
Dalia Grybauskaitė ir Gabrielius Landsbergis / 15min nuotr.

Europos Komisija šią savaitę įpareigojo Lietuvą atnaujinti sustabdytų sankcionuotų prekių tranzitą geležinkeliais, bet kartu įvedė kvotas ir įtvirtino išimtį karinės paskirties prekių tranzitui.

Lietuva nuo birželio buvo visiškai sustabdžiusi sankcionuotų prekių pervežimą. Lietuva tris savaites bandė įtikinti Europos Komisiją palikti embargą, bet Briuselio neįtikino.

D.Grybauskaitė ketvirtadienį situaciją apibūdino taip: „Lietuvos politikai šoka kinkadrebio partiją politiniame balete“.

„O tereikėjo atvirai pasakyti, kad pasitarus su partneriais ir EK buvo priimtas sprendimas. Ir nereikėjo negrabiai slėptis už EK nugaros. Kol kas vadovaujantis politinis elitas demonstruoja negebėjimą užsienio politikos srityje priimti strateginius sprendimus. Todėl ir matome blaškymąsi ir apgailėtiną komunikaciją“, – teigė D.Grybauskaitė.

Spaudos konferenciją penktadienį surengęs G.Landsbergis D.Grybauskaitės pavardės neminėjo, bet išsakė pastabą, kad dabar sankcijos griežtesnės nei tada, kai „valstybei vadovavo žmonės ir Vadovų taryboje sėdėjo kiti žmonės“.

G.Landsbergis sakė, kad nors naujų Europos Komisijos gairių Lietuva nesiekė, visgi jose yra daugiau apribojimų nei iki plataus masto invazijos.

VIDEO: G.Landsbergis: gairės dėl Kaliningrado tranzito „nėra Rusijos pergalė“

„2014 metais Rusija pirmą kartą užpuolus Ukrainą ir okupavus Krymą, buvo įvestos sankcijos, bet jokie sankcijų režimai nebuvo taikomi tranzitui per Lietuvos, Lenkijos ir kitų ES valstybių teritoriją, nepaisant to, kad tuomet valstybei vadovavo žmonės ir Vadovų taryboje sėdėjo kiti žmonės, kurie dabar turi apsčiai nuomonių apie įvairius visokius klausimus“, – žurnalistams sakė G.Landsbergis.

„Bet tuomet klausimų kažkodėl nekėlė ir viskas tiko. Dabar mes turime sugriežtintą sankcionuotų prekių tranzito režimą, kuris, aš neabejoju, Rusijai nėra priimtinas ir tai nėra Rusijos pergalė“, – teigė ministras.

Europos Komisijos poziciją atnaujinti sankcionuotų rusiškų prekių tranzitą geležinkeliais per Lietuvą parėmė JAV ir Vokietija.

Spaudos konferencijoje žurnalistai ministrą rėmė prie sienos dėl to, ar Lietuva konsultavosi su Berlynu ir Vašingtonu prieš pradedant taikyti sankcijas. Ministras į tai atsakė, kad konsultacijos vyksta nuolat, o sankcijų aiškinimas priklauso Europos Komisijos kompetencijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas