Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 06 /13:00

Dainius Gaižauskas: koronaviruso testo prašiau, nes skaudėjo gerklę, galvą, kosėjau

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Dainius Gaižauskas pirmadienį aiškino, kad koronaviruso testas jam atliktas ne per pažintis, o bendra tvarka, kadangi jis jautė gerklės, galvos skausmą bei kosėjo. Kada šie simptomai prapuolė, Seimo narys nedetalizavo. Jis aiškino su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga konsultavęsis dėl to, ar gali dalyvauti praėjusią savaitę vykusiame NSGK posėdyje – ministras esą patikino, kad dalyvauti gali. Tačiau opozicijos D.Gaižausko versija neįtikina – ji prašo paviešinti skambučio 1808 įrašą.
Dainius Gaižauskas
Dainius Gaižauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kovo pabaigoje paaiškėjus, kad koronavirusas diagnozuotas Seimo narių D.Gaižausko ir Valerijaus Simuliko padėjėjai, kitas NSGK narys Laurynas Kaščiūnas kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją klausdamas, ar D.Gaižauskas neturėjo 14 dienų izoliuotis.

Mat visi, kuriems atlikti COVID-19 testai, nepaisant, koks atsakymas, turėjo 14 dienų saviizoliuotis, tačiau D.Gaižauskas vaikščiojo Seime.

Paaiškėjus, kad Seimo nariui buvo atliktas testas, kilo klausimas, kokiu pagrindu jis atliktas, mat pasitikrinti visi norintys negali, jie privalo atitikti nustatytus kriterijus.

Negaliu susitaikstyt su neteisybe.

„Negaliu susitaikstyt su neteisybe“, – pirmadienį spaudos konferencijoje pareiškė daug kritikos sulaukęs D.Gaižauskas.

NSGK pirmininkas aiškino, kad skleidžiama informacija apie jį yra melas, o tai mažina pasitikėjimą valdžia.

Kas tai yra sąlytis?

Seimo narys aiškino, kad saviizoliuotis turi tik tie, kurie grįžo iš užsienio, serga ar įtariami ar serga, arba turėjo sąlytį su sergančiu.

„Kas tai yra sąlytis? (...) Asmuo gyvenantis kartu, turėjęs tiesioginį kontaktą – pavyzdžiui, spaudęs ranką, turėjęs sąlytį su sergančiojo kūno skysčiais“, – vardijo jis bei pridūrė, kad sąlytis yra taip pat, kai be apsaugos bendrauji su sergančiu žmogumi ilgiau nei 15 minučių arčiau nei per 2 metrus.

D.Gaižauskas tikino nė vieno iš kriterijų neatitikęs.

NSGK pirmininkas sakė savanorystės akcijoje dalyvavęs kovo 20 dieną, kai niekas nežinojo, kad Seime buvo sergantis koronavirusu žmogus – tai paaiškėjo po 5 dienų.

D.Gaižauskas sakė, kad padėjėja jam apie tai pranešė telefonu 25 dieną, kai internete sužinojo savo tyrimo rezultatą. Parlamentaras patikino, kad ji apie tai iškart informavo Seimo kanclerę bei visus asmenis, su kuriais buvo susitikusi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas

„Paminėjo, kad atliko visas procedūras, kurias būtina, jei nustatomas koronavirusas“, – kalbėjo jis.

Iškart po šio skambučio, kaip pasakojo parlamentaras, jam paskambino Seimo pirmininko pavaduotoja, „valstietė“ Rima Baškienė kuri papasakojo iš esmės tą pačią informaciją.

„Tai patvirtina, kad patarėja jau buvo pranešusi apie įvykį“, – sakė jis.

Jis pabrėžė, kad su padėjėja viename kabinete nesėdi, o ši kabinetą dalijasi su parlamentaru Valerijumi Simuliku. Tame pačiame Seimo rūmų aukšte įsikūręs NSGK biuras.

Anot parlamentaro, buvo atsekta, kad padėjėja Seime lankėsi kovo 12, 13, 16 ir 17 dienomis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo NSGK posėdis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo NSGK posėdis

D.Gaižauskas sakė apie koronaviruso atvejį pranešęs NSGK biuro vadovui, tačiau šis apie tai jau žinojo – tuo metu esą patalpos jau buvo dezinfekuojamos.

„Nei aš, nei NSGK biuro darbuotojai tiesioginio kontakto neturėjome. Nusprendėme, kad laikydamiesi atsargumo turime laikytis saviizoliacijos savanoriškai (...) Tą turime daryti nuo paskutinės dienos, kada patarėja buvo įžengusi į Seimą“, – kalbėjo jis.

Parlamentaras aiškino, kad kovo 25 dieną, kai buvo sužinota apie ligą, nuo 17 dienos esą buvo praėjęs „nemažas laiko tarpas“.

Testą dariau kaip visi eiliniai piliečiai, skambindamas 1808 numeriu.

Testo, pasakojo D.Gaižauskas, jis paprašė kovo 27 dieną.

„Kadangi kovo 30 dieną buvo paskelbta, kad vyks NSGK posėdis (...) Būdamas išskirtinai atsakingas, pareigingas, galvodamas apie kitų sveikatą ar gyvybę, ėmiausi prevencinių priemonių. Kadangi jaučiau gerklės skausmą, buvo atsiradęs kosulys, skaudėjo galvą, nusprendžiau paskambinti 1808 ir prašyti, kad man būtų patikrintas testas“, – kalbėjo jis.

D.Gaižauskas sakė neprašęs mobilaus punkto vadovo, ministro, ar ligoninių vadovų protekcijos.

„Testą dariau kaip visi eiliniai piliečiai, skambindamas 1808 numeriu“, – sakė jis.

D.Gaižauskas tikino prisistatęs tik tada, kai to paprašė atsiliepęs žmogus.

„Nurodžiau, kad nustatytas darbuotojai koronavirusas, kad darbuotoja, dirbdama tuose pačiuose rūmuose, tose pačiose patalpose, nes galimai nešioja dokumentus – josios darbas nėra tik sėdėti, ir tai, kad jaučiu šiuo metu tam tikrus požymius, minėtas darbuotojas 1808 paklausė, iš kur esu, pasakiau, kad iš Marijampolės, šiek tiek manęs paprašė palaukti – matomai pažiūrėjo, ar yra laisvų vietų, pasakė, kad gali registruoti“, – pasakojo jis.

D.Gaižauskas teigė atsakymo laukęs parą ir buvęs informuotas, kad kol laukia atsakymo, niekur negali išeiti.

NSGK posėdyje leido dalyvauti A.Veryga

Jis pripažino gavęs žinutę, kad turi tęsti saviizoliaciją. Tokias žinutes, kad net esant neigiamam atsakymui būtina saviizoliacija, gavo visi daręsi testus.

Tačiau parlamentaras aiškino žiūrėjęs ne į SMS žinutę, o į ministro A.Verygos įsakymą, teigiama, kad izoliuotis reikėjo po grįžimo iš užsienio, kuriame jis nebuvo, arba turėjus sąlytį su sergančiuoju.

„Kovo 29 dieną, vadovaudamasi šia tvarka, paskambinau ministrui A.Verygai, paaiškinau visas aplinkybes, pasakiau, kad mano testas neigiamas, ir paklausiau, ar man būtina saviizoliuotis, nes nebuvau nei užsienyje, nei turėjau sąlytį“, – pasakojo jis.

Jis teigė to klausęs paties A.Verygos, ministras esą jam paaiškino, kad jis neatitinka sąlygų, kurioms esant būtina saviizoliuotis,

D.Gaižauskas sakė, kad ministras jam teigė, kad jis gali dalyvauti NSGK posėdyje.

„Drąsiai. Kaip ir plenariniame posėdyje“, – aiškino jis.

L.Kasčiūnas reikalauja paviešinti pokalbio įrašą

Tačiau opozicijos D.Gaižausko pasiaiškinimai nenuramina. Konservatorius Laurynas Kasčiūnas reikalauja NSGK pirmininko, kad šis sutiktų, jog jo skambučio 1808 įrašas būtų paviešintas.

L.Kasčiūnas tikino, kad jam keista, jog nekarščiuojančiam žmogui nutarta daryti tyrimus, taip pat jis abejojo, ar D.Gaižauskas tikrai nepasinaudojo tarnybine padėtimi ir nepasisakė, kad skambina Seimo narys.

L.Kasčiūnui klausimų kyla ir dėl D.Gaižausko teiginių, kad klausimą, ar gali eiti į darbą, jis uždavė ne savo šeimos gydytojai, o ministrui A.Verygai.

Todėl konservatorius reikalauja pokalbio su 1808 įrašo, o jo negavęs ketina imtis griežtesnių veiksmų prieš NSGK pirmininką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas