Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 28

Dalia Grybauskaitė: Austrija supranta ir gina mūsų interesus dėl Astravo AE

Nedaugelis šalių taip artimai ir taip rimtai žiūri į branduolinę saugą, kaip Austrija, kuri supranta ir gina Lietuvos interesus dėl Astravo atominės elektrinės, LRT RADIJUI sako prezidentė Dalia Grybauskaitė. Būtent su Austrijos prezidentu ji susitiks po kito svarbaus susitikimo – Slovakijoje su NATO vadovu bus aptariami devynių valstybių interesai prieš gruodį vyksiantį NATO viršūnių susitikimą.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

– Slovakijoje devyni prezidentai, tarp jų ir jūs, susitinka su NATO vadovu. Apie ką numatyta kalbėti? Ar bus priimti kokie nors rimtesni sprendimai?

– Nuo 2015 m. vykdomas projektas, vadinamasis Bukarešto devintukas. Tai devynios Vidurio Europos ir Baltijos šalys. Atstovaujama aukščiausiu lygiu ir susitinkama, siekiant būtent pasiruošti NATO viršūnių susitikimams.

Kaip tik šiemet gruodį vyks 70-asis viršūnių susitikimas. Prieš jam prasidedant norime aptarti mūsų, devynių valstybių, interesus. (Šios devynios valstybės – vadinamasis Rytų flangas, nors iš tiesų ne vien tik Rytų valstybės čia, bet ir Vidurio Europos.) Ketinama kalbėti su generaliniu sekretoriumi apie tai, kaip greitai ir ką NATO galėtų pasiekti viršūnių susitikime gruodžio mėnesį.

Čia kalbame ir apie karinės parengties didinimą, ir apie efektyvų karinį pastiprinimą agresijos atveju, apie oro gynybos problemas, apie karinį mobilumą ir sprendimų priėmimo greitį, procedūras. Šie visi klausimai bus aptariami susitikimo metu ketvirtadienį.

Tikimės, kad rasime bendrus susiliejimo taškus. Žinoma, esame devynios šalys, kitaip įsivaizduojame savo kaimynus ir suvokiame grėsmes, bet vis dėlto bendri interesai dėl NATO progreso ir reformų pačioje organizacijoje sutampa, todėl manau, kad tokie susitikimai labai naudingi, nes jie padeda iškristalizuoti problemas, jų sprendimo būdus ir palengvina pasiruošimą viršūnių susitikimo sprendimams.

– Po to vyksite į Vieną. Čia jau planuojamas dvišalis Lietuvos ir Austrijos prezidentų sutikimą. Koks šio susitikimo tikslas? Ką aptarsite?

– Slovakija arti Austrijos, todėl, pasinaudodama ta proga, pirmą kartą oficialiai susitiksiu su Austrijos prezidentu. Čia svarbiausiu klausimu išlieka dvišaliai santykiai ir branduolinė sauga.

Austrija mums labai svarbi dėl to, kad kelia labai aukštus atominės energetikos standartus ir prieš kelias savaites mus labai palaikė konferencijoje, kurioje vyko aptarimas, kaip šalys laikosi ESPO konvencijos. Būtent dėl Astravo atominės elektrinės Austrija mūsų interesus supranta ir labai gynė tiek ESPO konferencijoje, tiek pačioje TATENA`oje.

Taigi ši šalis mums svarbi būtent šiais klausimais. Be abejo, dvišalis bendradarbiavimas, europinė dienotvarkė taip pat mums svarbios. Bendra prekyba auga (kaip ir su visomis šalimis). Mūsų menininkai, mokslininkai mokosi šioje šalyje. Vilnius su Zalcburgu stiprina kultūrinius ryšius.

Taigi tų santykių tikrai yra nemažai, bet, kaip minėjau, atominė ir branduolinė sauga mums dabar yra svarbiausia aktualija, kur Austrija gali būti labai naudinga.

– Kaip manytumėte, kokios pagalbos galėtumėme tikėtis iš Austrijos?

– Jau matėme prieš kelias savaites austrus aiškiai mus palaikančius ESPO konvencijoje. Manau, jeigu tokia pozicija ir toliau bus, tai yra labai svarbu, nes nedaugelis šalių taip artimai ir taip rimtai žiūri į branduolinę saugą. Todėl įtvirtinti tą poziciją tikrai verta ir kliautis Austrija šiuo klausimu – taip pat.

Parengė Vaida Kalinkaitė-Matuliauskienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento