Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 14

Dalia Grybauskaitė įvertino Lietuvos vadovų poziciją dėl Kaliningrado tranzito: kinkadrebio partija

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė griežtai įvertino Lietuvos vadovų poziciją dėl Kaliningrado tranzito. Ji tai pavadino kinkadrebio partija politiniame balete.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Kinkadrebio partija politiniame balete.

Lietuvos politikai šoka kinkadrebio partiją politiniame balete.

O tereikėjo atvirai pasakyti, kad pasitarus su partneriais ir EK buvo priimtas sprendimas. Ir nereikėjo negrabiai slėptis už EK nugaros.

Kol kas vadovaujantis politinis elitas demonstruoja negebėjimą užsienio politikos srityje priimti strateginius sprendimus. Todėl ir matome blaškymąsi ir apgailėtiną komunikaciją“, – savo paskyroje „Facebook“ parašė D.Grybauskaitė.

Premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį spaudos konferencijoje teigė, kad Europos Komisija neprivalo savo rengiamų gairių derinti su valstybėmis narėmis, todėl Lietuva yra dėkinga už vykusias konsultacijas, girdėtas pastabas ir pasiūlymus.

„Tačiau atsakomybė už Europos Komisijos nuomonę yra Europos Komisijos, ir Lietuvos Respublikos institucijos prisiimti atsakomybės už Europos Komisijos nuomonę nei turėtų, nei galėtų“, – tvirtino I.Šimonytė. Ji sakė, kad Lietuva nesirengia ginčyti šios nuomonės ir vykdys EK gaires.

Užsienio reikalų ministerija trečiadienį paskelbė sveikinanti Europos Komisijos (EK) gaires dėl Kaliningrado tranzito. Anot ministerijos, šiuo išaiškinimu Lietuvai nesukuriamos jokios specialios išimtys, taip pat pabrėžiama, kad Lietuva negali ignoruoti savo strateginių saugumo politikos partnerių pozicijų ir vertinimų.

EK trečiadienį nurodė, kad Europos Sąjungos (ES) sankcijos neturėtų būti taikomos per Lietuvą geležinkeliu gabenamoms prekėms tarp Kaliningrado srities ir Rusijos pagrindinės dalies. Kelių transportu į sankcijas patekusias prekes ir toliau draudžiama vežti.

Lietuva anksčiau šią vasarą buvo sustabdžiusi sankcionuoto plieno, cemento ir alkoholio tranzitą į Kaliningradą dėl ES Rusijai paskelbtų sankcijų.

Pagal atnaujintas gaires, Lietuva ir kitos ES šalys narės turės tikrinti, ar tranzito kiekiai išlieka pastarųjų trejų metų kiekių ribose, taip siekiant užtikrinti, jog į Kaliningradą vežamos sankcionuotos prekės atitiktų realią paklausą vietoje ir nebūtų eksportuojamos į Bendrijos šalis.

Valstybės narės taip pat turės stebėti, ar nėra neįprastų prekių srautų ar prekybos tendencijų, kurios galėtų padėti sankcijų apėjimui.

Nepaisant atnaujintų gairių, toliau išlieka draudžiamas karinių ar dvejopo naudojimo sankcionuojamų prekių ir technologijų tranzitas, nepriklausomai nuo pasirinkto transportavimo būdo.

Briuselis taiko sankcijas Rusijai dėl vasario pabaigoje pradėto karo Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas