Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 04 08

Dalia Grybauskaitė pabrėžia Margaret Thatcher lyderystę ir paramą Baltijos šalims

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad buvusi britų premjerė Margaret Thatcher išliks istorijoje kaip stipri pasaulio lyderė, o Lietuva turi įvertinti jos paramą Baltijos šalių nepriklausomybei.
Margaret Thatcher 1988 metais
Margaret Thatcher 1988 metais / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Interviu BNS naujienų agentūrai prezidentė prisiminė, kad per susitikimą, vykusį daugiau nei prieš dešimtmetį, dovanojo britų politikei „Žalgirio“ midaus balzamą kaip stiprybės simbolį.

„Pasauliui ji liks kaip pavyzdys labai stiprios asmenybės, kuri demonstravo didžiulę atsakomybę ir lyderystę“, – telefonu iš Norvegijos sakė prezidentė.

D.Grybauskaitė sakė asmeniškai ilgą laiką besidomėjusi M.Thatcher „lyderystės fenomenu, kokį ji demonstravo savo šalyje ir pasaulyje sudėtingoje aplinkoje, esant krizei ir tarptautiniam konfliktui, ir kaip ji sugebėjo Britanijoje įvesti ekonominę liberalią rinkos sistemą“.

„Manau, kad bet kokiu atveju ji liks istorijoje kaip istorinė ir labai stipri pasaulio lyderė, ne tik Jungtinės Karalystės“, – teigė D.Grybauskaitė.

Pasak šalies vadovės, iki 1990 metų lapkričio britų vyriausybei vadovavusi politikė rėmė Baltijos šalių siekį išsilaisvinti iš sovietinės okupacijos.

„Be jokios abejonės, tai buvo politikė, kuri buvo už Baltijos šalių nepriklausomybę“, – sakė prezidentė.

D.Grybauskaitė su M.Thatcher Londone buvo susitikusi 2001 metais, kai ėjo finansų ministrės pareigas. Prezidentė atskleidė, kad tuomet britų ekspremjerei padovanojo stiprų „Žalgirio“ midaus balzamo gėrimą.

„Tuo metu pajuokaudama ir norėdama jai suteikti ir mūsų kažkokios simbolinės stiprybės simbolį, dovanų nuvežiau „Žalgirio“ gėrimą. Paaiškinau, kad reikia vartoti tik su arbata ar kava ir labai nedaug. Mes gražiai pasijuokėme kartu, kad tai ir vardas simbolinis, ir suteikiantis ypatingam lyderiui ypatingą stiprybę“, – prisiminė prezidentė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas