Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 01

Dalios Grybauskaitės siūlomi nauji baudų dydžiai už nusikaltimus: gali tekti sumokėti ir 150 tūkst. eurų

Jei Seimas pritars prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymui ženkliai padidinti baudas už nusikaltimus, maksimali bauda, kuri galėtų būti skirta fiziniam asmeniui, sieks 150 tūkst. eurų. Prezidentės patarėjo Mindaugo Lingės teigimu, nėra normalu, kai už sunkius korupcinius nusikaltimus vidutiniškai skiriama bauda dabar siekia 3,2 tūkst. eurų.
123rf.com nuotr. / Teismas
123rf.com nuotr. / Teismas

Numatomi pakeitimai nekeis už administracinius nusižengimus numatytų baudų – nuo sausio galiojančiame Administracinių nusižengimų kodekse už kiekviename straipsnyje išvardintus nusižengimus numatytos atskiros baudos.

Tuo metu Baudžiamasis kodeksas skirtingus baudų dydžius numato ne už konkrečias veikas, o pagal tai, kaip nusikaltimas kvalifikuojamas, pavyzdžiui, mažiausia bauda – iki 150 MGL, buvo numatyta už baudžiamąjį nusižengimą.

Baudas augins ne tik prezidentės siūlymai – trečiadienį Vyriausybė pritarė Teisingumo ministerijos prašymui padidinti Bausmių ir nuobaudų dydį, kuris tapatus MGL.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

1 MGL dabar siekė beveik 38 eurus, o nuo šiol jis bus 50 eurų. Tad jei dabar teismas nuteistajam skirtų 100 MGL dydžio baudą, jis mokėtų 5 tūkst. eurų, nebe 3,8 tūkst. eurų.

Nepaisant šio padidinimo, D.Grybauskaitė šią savaitę užregistravo Baudžiamojo kodekso pataisas, kuriomis ne tik siūloma padidinti viršutines baudų ribas, bet ir įvedama apatinė riba, kuri dabar galiojančiame kodekse yra 1 MGL dydžio.

Pagal siūlomas pataisas, už baudžiamąjį nusižengimą siūloma bausti nuo 15 MGL (750 eurų) iki 500 MGL (25 tūkst. eurų), kaip jau minėta, ligšiol už tokį nusikaltimą buvo numatyta 150 MGL bauda, tad jei teismas nenustatydavo nei sunkinančių, nei lengvinančių aplinkybių, asmeniui būdavo skiriama 75 MGL bauda. Padidinus MGL tai sudarytų 3,7 tūkst. eurų.

Už nesunkius nusikaltimus prezidentė siūlo nustatyti baudą nuo 50 (2,5 tūkst. eurų) iki 1000 MGL (50 tūkst. eurų), dabartiniame Baudžiamajame kodekse baudos lubos siekia 500 MGL (25 tūkst. eurų).

Už apysunkį nusikaltimą siūloma nustatyti nuo 100 MGL (5 tūkst. eurų) iki 2000 MGL (100 tūkst. eurų) baudą, kurios lubos dabar – 1000 MGL.

Už sunkų nusikaltimą D.Grybauskaitė siūlo skirti nuo 150 MGL (7,5 tūkst. eurų) iki 3000 MGL (150 tūkst. eurų) baudą, dabar lubos – 1500 MGL (75 tūkst. eurų)

Už neatsargų nusikaltimą pataisomis siūloma bausti nuo 22 MGL (1,1 tūkst. eurų) iki 750 MGL (37,5 tūkst. eurų), dabar baudos lubos siekia – 225 MGL (11,2 tūkst. eurų).

Baudos, kurią galima skirti juridiniam asmeniui, D.Grybauskaitė nesiūlo didinti, nes numatyta maksimali bauda kodekse ir taip įspūdinga – 50 tūkst. MGL (2,5 mln. eurų), tačiau prezidentė siūlo numatyti apatinę baudos ribą, kurios iki šiol nebuvo – 200 MGL (10 tūkst. eurų).

Anot prezidentės patarėjo M.Lingės, neakivaizdžiai mažų baudų problemą rodo teismų praktika.

„Už sunkius korupcinius nusikaltimus vidutiniškai skiriama bauda siekia 3,2 tūkst. eurų, tai sudaro tik 6 proc. nuo galimos paskirti maksimalios baudos.

Mindaugas Lingė
Mindaugas Lingė

Vienas pavyzdžių – šiemet birželį priimtas Apeliacinio teismo sprendimas ženkliai sumažinti bausmes Medininkų muitininkams didžiausio korupcinio pobūdžio byloje Lietuvos muitinės istorijoje. Pavyzdžiui, 14 tūkst. eurų bauda buvo sumažinta iki 1,4 tūkst. eurų, kitos taip pat mažėjo dešimt kartų.

Patarėjas atkreipė dėmesį, kad dabartinis Baudžiamasis kodeksas teoriškai leidžia skirti ir 1 MGL dydžio baudą, nepaisant to, kokia veika yra padaryta.

Baudos dydį siūlo susieti su padaryta žala

M.Lingė pabrėžė, kad baudos dydis privalo būti susietas su žala ir negali būti atvejų, kai asmeniui duodamas kyšis siekia 50 tūkst. eurų, o teismas kyšininką nubaudžia vos kiek didesne nei 3 tūkst. eurų suma.

Prezidentūros duomenimis, minimalios baudos skiriamos ir už kitus nusikaltimus: už pinigų plovimą baudos vidurkis – 3 proc., už apgaulingą apskaitos tvarkymą – 7 proc. galimos skirti baudos.

Prezidentė siūlo numatyti, kad skirdamas baudą teismas privalomai įvertintų ir kaltininko turtinę padėtį. Tai užtikrins teisingą nubaudimą, o teismą įpareigos motyvuoti skiriamos baudos dydį.

Taip pat prezidentė siūlo už apysunkį ar sunkų korupcinį nusikaltimą numatyti viešosios teisės arba teisės dirbti tam tikrą darbą atėmimą nuo 3 iki 7 metų.

VIDEO: Lietuvoje susirūpinta baudų dydžiais – jos per mažos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas