Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 07 26

COVID-19 simptomus jaučiančių žmonių daugėja, vietų testams – mažėja

Savaitgalį PGR testus norėjusi atlikti vilniečių šeima liko be tokios galimybės, nors grietieji antigeno testai jiems rodė teigiamą rezultatą. Punktas V.Gerulaičio gatvėje jau neveikė, o nuvykę į Santaros klinikas jie sako išgirdę, kad vietų testams nėra. Ir užsiregistruoti Vilniuje galima nebent trečiadieniui. Institucijos patvirtina, kad eilės susidarė išties kur kas didesnės, nei buvo įprasta pastaruoju metu.
Mobilusis koronaviruso patikros punktas
Mobilusis koronaviruso patikros punktas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilnietis Mantas pasakojo savaitgalį norėjęs išsitirti dėl COVID-19, tačiau jam to taip ir nepavyko padaryti.

„Greitieji testai mums parodė teigiamą rezultatą, nors esame pilnai paskiepyti. Bet V.Gerulaičio gatvėje esantis punktas neveikė, o pagal 1808.lt nurodymus nuvykus į Santaros klinikų punktą visų buvo paprašyta išsiskirstyti, kadangi baigėsi vietos testams.

Pusės milijono žmonių miestas, o nėra kaip išsitirti dėl COVID-19 – absurdiška situacija. Nemanau, kad žmonės gali rimtai į tai žiūrėti, jeigu net testavimo negalima suorganizuoti“, – piktinosi Mantas.

Testas – po trijų dienų

Jo teigimu, paskambinęs karštąja linija 1808 jis išgirdo, kad vietų nėra nei Vilniuje, nei aplink jį, niekuo padėti negali jiems iki trečiadienio:

„Manau, trijų dienų tarpas artimiausiems testams yra nepriimtinas.“

Pirmadienį per pietus atsidarius puslapio 1808.lt nuorodą „Mobiliųjų punktų užimtumas“ matyti, kad išties nemažai savivaldybių nebeturi laisvų PGR testui artimiausias kelias dienas.

Štai Klaipėdoje laisvų vietų esama tik liepos 31 d. Palanga irgi neturi laisvų vietų šią savaitę.

Nuvykus į Santaros klinikų punktą visų buvo paprašyta išsiskirstyti, kadangi baigėsi vietos testams.

Panevėžyje galima testuotis ketvirtadieniui, taip pat yra ir Vilniuje.

Padaugėjo jaučiančių simptomus

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio patarėja Aistė Šuksta 15min teigė, kad situacija dėl testavimosi išties keičiasi – laisvų vietų surasti darosi gana sudėtinga.

„Dėl keleto priežasčių: viena yra labai greitai augantis simptominių atvejų skaičius, kai dėl to norima registruotis testui. Antra – įvestos papildomos grupės, kurioms privaloma testuotis. Šie žmonės neradę savo laukelyje, eilutėje tos vietos, eina per visas įmanomas kitas eilutes, ten ieško laisvų vietų, tokiu būdu paima jas iš simptomus jaučiančių žmonių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keleivių COVID-19 testavimo paslaugos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keleivių COVID-19 testavimo paslaugos

Ir taip, situacija mums yra žinoma, todėl visi, jaučiantys simptomus, tiek telefonu 1808, tiek internetu registruojantis, buvo informuojami ir nukreipiami į Infekcinių ligų centrą Santariškių g. savaitgalį, galėjo atlikti testus ten“, – teigė A.Šuksta.

Anot ministro patarėjos, tyrimai Santaros klinikose buvo atliekami be išankstinės registracijos, todėl esą reikėję laukti eilėje.

„Žmonės testuojasi, matome ir iš augančio susirgimų skaičiaus taip pat tą, dėl to dar kartą, pasinaudodami proga, labai kviečiame vakcinuotis. Testavimasis neapsaugo nuo ligos, apsaugo vakcina, tą labai aiškiai parodė penktadienį paviešinta Statistikos departamento informacija.

Pagal ją, 82 proc. žmonių vakcina apsaugo nuo bet kokios, taip pat ir simptominės ligos formos, 88 proc. apsaugo nuo hospitalizacijos ir 89 proc. apsaugo nuo mirties.

Viena yra labai greitai augantis simptominių atvejų skaičius, kai dėl to norima registruotis testui. Antra – įvestos papildomos grupės, kurioms privaloma testuotis.

Vakcina nėra panacėja, ji neapsaugo 100 proc., tai natūralu, nes imuniteto apsauga susileidus vakciną susiformuoja priklausomai nuo amžiaus, lyties, turimų gretutinių ligų, todėl teigti, kad 100 proc. apsaugo, negalime.

Tačiau daugiau nei 80 proc. apsauga, manau, yra reikšmingas rodiklis, kuris parodo, kodėl vakcinuotis reikia. Tuomet nereikės testuotis“, – apie profilaktiškai privalomai testus turinčius žmones kalbėjo ministro atstovė spaudai.

Ji taip pat priminė, kad, kalbant apie profilaktinį testavimą ir išplėstas grupes, nereikia pamiršti, jog naujoji tvarka įsigaliojo nuo pirmadienio ir per 7–10 dienų nuo šios dienos darbdaviui darbuotojai turi pateikti savo pirmąją pažymą.

O tuomet jau reguliariai turės testuotis, jeigu yra nepasiskiepiję arba nepersirgę COVID-19.

SAM nuotr./Aistė Šuksta
SAM nuotr./Aistė Šuksta

„Matome iš vietų, skirtų profilaktiniam testavimui, kad jų tikrai pakanka, yra dar ir šios savaitės pabaigoje. Susitikinėjome su savivaldybėmis, prašėme dar šiek tiek padidinti, kiek tai įmanoma, testavimosi vietų.

Vis dėlto tikslas yra sėkminga ir sklandi vakcinacija. Tie patys žmonės dirba vakcinacijos ir testavimo centruose, todėl kviečiame visus skiepytis“, – kalbėjo A.Šuksta.

Pajėgumus didina, bet jų trūksta

Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro vadovė Guoda Ropaitė-Beigė patvirtino, kad Vilniuje situacija dėl testavimo yra įtempta:

„Visa tai lėmė, kad atsirado papildomos grupės, kurios privalo kas 7-10 dienų profilaktiškai testuotis. Kalba eina apie testavimą antigeno testais.

Yra ir anksčiau buvusios grupės, kurios turėjo nepertraukiamai testuotis. Visa tai lėmė situaciją, kad buvo didžiulis iššūkis gauti čia ir dabar tiems testams vietą.“

Turime ir didelę dalį komandos, kuri atostogauja, tad pirmadienį ieškome žmogiškųjų išteklių, kas galėtų dirbti, kad pajėgumus didintume.

Vis dėlto ir ji akcentuoja tą patį, ką Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovė, – prioritetas yra skiepas.

„Turime ir didelę dalį komandos, kuri atostogauja, tad pirmadienį ieškome tų žmogiškųjų išteklių, kas galėtų dirbti, kad tuos pajėgumus didintume. Tikėtis, kad tikrai tie pajėgumai bus keletą kartų padidinti, būtų naivu. Prioritetas yra vakcinacija, skatiname, raginame, nes vakcina yra raktas į tą gerą, lengvą ir paprastą gyvenimą“, – sakė G.Ropaitė-Beigė.

Tiek testavimo, tiek vakcinavimo punktuose dirba tie patys bendrosios praktikos slaugytojai – jie dar atlieka ir tiesiogines savo pareigas.

Jų nėra tiek daug, kad būtų įmanoma šiuo metu atrasti tiek papildomų resursų, jog eilių nebeliktų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Guoda Ropaitė-Beigė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Guoda Ropaitė-Beigė

„Tikėtis, kad čia ir dabar gausi vietą vos paskambinęs, nereikėtų, taip nebus“, – tikino Vilniaus visuomenės sveikatos biuro vadovė.

G.Ropaitė-Beigė sakė, kad ir Vilniuje simptomus jaučiančių žmonių daugėja – anksčiau PGR testui vietų būdavo tą pačią dieną, bet pastarąsias kelias dienas užimtumas ir čia yra išaugęs.

„Simptomus jaučiančiam žmogui yra labai svarbu čia ir dabar tą paslaugą gauti. Dar norėtume informuoti, jeigu žmogus yra užregistruotas po dienos ar dviejų, nėra tos vietos čia ir dabar, tai tikrai kviečiame atvykti į mobilų punktą ir mes pasistengsime aptarnauti jį be eilės.

Tokia žinute esame pasidaliję su 1808 komanda, kad jeigu skambina žmogus, jausdamas ryškius simptomus, kviečiame ir raginame atvykti be eilės. Bet labai tikimės žmonių supratingumo ir sąmoningumo, kad nebus piktnaudžiavimo atvejų. Simptomų turintis žmogus yra prioritetas“, – kalbėjo G.Ropaitė-Beigė.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Koronaviruso testas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Koronaviruso testas

Savaitgalį dalį žmonių nukreipę į Santaros klinikas, dabar Vilniaus miesto atstovai vis dėlto sako mėginsiantys plėsti testavimo apimtis mieste.

Nuo šiol periodiškai testuotis reikia darbuotojams, dirbantiems krovinių tarptautinio vežimo, viešojo transporto ir keleivių vežimo įmonėse, taip pat asmenims, užsiimantiems laisvalaikio ir pramogų, kultūros, meno paslaugų teikimo veikla (renginių organizavimas ir lankytojų aptarnavimas).

Reikalavimai palies ir viešojo maitinimo paslaugų ir mažmeninės prekybos sektorius.

Taip pat sveikatą periodiškai tikrintis privalės viešojo administravimo subjektų darbuotojai, profesinės karo tarnybos kariai bei darbuotojai, kurių veikla susijusi su masinio užsieniečių antplūdžio, dėl kurio paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija, valdymu (nuolatinis tiesioginis kontaktas su šiais užsieniečiais).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas