Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 16 /14:05

Degėsių smarvė Kuršių nerijoje: pliaže neįmanoma būti, dūmai eina nuo Kaliningrado

Penktadienio rytą Neringoje ir kitapus marių, Ventėje, buvę žmonės skundėsi smogu: ore skendėjo tarsi rūkas, jautėsi degėsių kvapas. Tuo metu specialistai teigia, kad šį sezoną iš tiesų gaisrai kamuoja ir Kaliningrado sritį, o dūmus sklaidantis vėjas juos atneša ir iki Lietuvos.
Matomi dūmai Preiloje
Preiloje poilsiaujantys žmonės mato apniukusį dangų ir jaučia degėsių kvapą. / 15min skaitytojo nuotr.

Prie jūros neįmanoma būti: smarvė, graužia akis

Penktadienio rytą vienas per kitą žmonės socialiniuose tinkluose klausė, kas vėl dega. Kuršių nerija skendėjo tarsi rūke, buvo jaučiamas degėsių kvapas. Pasak Kuršių nerijoje esančių poilsiautojų, degėsių kvapas ypač buvo jaučiamas prie jūros. Dūmų smarvė ypač buvo stipri prieš kelias dienas. Penktadienio rytą Preiloje buvo didelis rūkas, bet nedvokė.

„Tačiau nuvažiavus prie jūros pasitiko smogas. Ledų pardavėjas gelbėjimo stotyje sakė, kad kitame krante dega durpynai. Prie jūros būti neįmanoma, pradėjo perštėti nosies gleivinę ir gomurį. Prie marių to kvapo nebuvo, bet vėliau danguje pasirodė melsvi dūmai nuo Kaliningrado pusės, iškyšulys buvo paskendęs rūke. Ir jau ėmė jaustis smarvė“, – su 15min įspūdžiais dalijosi Preiloje esanti vilnietė Jūratė.

Apie tai, kad paplūdimyje prie jūros neįmanoma būti, jaučiasi degėsių smarvė, o nuo dūmų graužia akis, 15min sakė ir kiti poilsiautojai, buvę prie jūros Smiltynėje. Jie irgi neiškentė bei pasuko namo.

Kvapas buvo jaučiamas ir kitame krante – Ventėje. Ventės rago ornitologijos stotį lankę žmonės nufilmavo tirštą rūką. Teigė, kad jaučiamas ir nemalonus degėsių kvapas.

Degėsių kvapas jaučiasi dažnai

Ventės rago ornitologijos stoties vadovas Vytautas Jusys teigė, kad penktadienio ryte marias ir pamarį iš tiesų buvo aptraukęs rūkas. Įdienojus, pasirodžius saulei, jis ėmė sklaidytis.

VIDEO: Ventės ragas paskendęs rūke

„Degėsių kvapas šį sezoną iš tiesų vis jaučiamas. Kiek žinome, sausra ir Kaliningrade, ten irgi vis kyla gaisrai. Pavasarį vis degė žolė. Dabar vėl kažkas degė“, – teigė jis 15min.

Kaip teigė Neringos meras Darius Jasaitis, šį sezoną jau kelis kartus buvo jaučiamas nemalonus kvapas nuo Kaliningrado. „Kai pasisuka vėjas, panašu, atneša degančio durpyno kvapą. Tikrai žinome, kad ten dega durpynai, o jų be stipraus lietaus neužgesinsi“, – teigė kurorto meras.

Net keli gaisrai šią savaitę kilo ir Kuršių nerijoje. Išdegė keliasdešimt arų miško paklotės skirtingose vietose.

Įtariama, dalis gaisrų kilo neatsitiktinai ir buvo sukelti tyčia.

Penktadienį ugniagesiai kviesti į Nidą, tačiau iškvietimas nepasitvirtino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas