Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 04 24 /13:30

FNTT atsakymas dėl B.Markausko: dokumentų klastojimo nenustatyta, nes negalima suklastoti to, kas galbūt niekada neegzistavo

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) nepradės ikiteisminio tyrimo dėl žemės ūkio ministro Bronio Markausko ūkininkavimo ne savo žemėje, tačiau pažeidimų rado. Tyrimą atlikusi FNTT apklausė visus keturis Sofijos Markauskienės sklypo savininkus ir geodezininką, kuris paliudijo, kad B.Markauskas kalbėjo su visais savininkais, tačiau apie ką kalbėjo su Ramučiu Lėliu – jis negirdėjo. Tačiau tarnybai nepavyko rasti nei vienos nuomos ar panaudos sutarties dėl ploto, kurį S.Markauskienė Nacionalinei mokėjimo agentūrai deklaruoja nuo 2012 metų.
Bronius Markauskas
Bronius Markauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Šiandien gavome atsakymą iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos. Jame labai aiškiai konstatuojama, kad nuomos dokumentai niekada nebuvo pateikti ir jų niekas nėra matęs. Taip pat konstatuota, kad galimai padaryti pažeidimai deklaravimo tvarkos, nes tokių dokumentų nerasta“, – BNS antradienį citavo konservatorių Andrių Kubilių.

Tuo pačiu FNTT rašte teigiama, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo požymių, todėl priimtas sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

„Bet nusižengimai, mano akimis, yra visiškai akivaizdūs. Tai papildomi argumentai, kurie bus panaudoti interpeliacijoje“, – tvirtino A. Kubilius.

„Mano įsitikinimu, po šio FNTT atlikto tyrimo ministras galėtų mūsų ir nebevarginti tuo interpeliacijos procesu“, – pridūrė jis.

Pažeidė paramos administravimo taisykles

Kaip pranešė FNTT, pareiškimo nagrinėjimo metu nustatyta, kad dėl 4 žemės sklypų, įvardijamų portalo 15min.lt publikacijose, S. Markauskienė paraiškas paramai gauti teikia nuo 2012 metų.

2012 metais S.Markauskienei už veiklą minėtame plote išmokėtas 691 euras, 2013 – 408 eurai, 15min jau anksčiau skelbė, kad 2014 metais išmokėti 376 eurai, 2015 – 334, 2016 – 348, pernai – 364 eurai.

Susipažinusi su pareiškimu ir atlikusi duomenų patikslinimą, FNTT atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą, vadovaudamasi Baudžiamojo proceso kodekso 3 str. 1 d. 1 p. (nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių).

Tačiau nustatyta, kad gali būti pažeistos paramos administravimo taisyklės (nustatytas neteisingas deklaravimo faktas), ir ši informacija perduota Nacionalinei mokėjimo agentūrai.

FNTT priimtą nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą ir patikslinimo metu surinktą medžiagą perdavė tikrinti Generalinei prokuratūrai.

Geodezininkas liudijo matęs, kad B.Markauskas kalbėjo su R.Lėliu

Vykdydama tyrimą FNTT apklausė visą eilę žmonių, taip pat – visus 4 sklypo, kurį S.Markauskienė NMA deklaravo kaip vieną lauką, savininkus.

Tačiau iš FNTT rašto galima spręsti, kad tyrėjai neapklausė ne tik B.Markausko, bet ir ūkio savininkės S.Markauskienės.

FNTT nustatė, kad jokių žemės nuomos ar panaudos sutarčių S.Markauskienė su visais jais nebuvo sudariusi, tačiau trys savininkai paliudijo, kad žinojo, jog laukuose dirba S.Markauskienė.

Tyrėjų apklaustas bendrovės „Gargždų projektas“ geodezininkas Alvydas Kulingauskas FNTT pasakojo, kad 2014 metų vasarą jis atliko matavimus sklype, ir jie buvo visi keturi sukviesti. „Pradėjus pasirašinėti dokumentus – planus, kuriuose nurodyti sklypų duomenys, prie jų priėjo B.Markauskas. (...) B.Markauskas paklausė, ar būtų galima pievas arti, visi sklypų savininkai sutiko, niekas neprieštaravo, o jis B.Markauskui papildomai pasakė, kad saugotų riboženklius ir neužartų“, – rašoma FNTT atsakyme į tarnybą besikreipusiems konservatoriams.

A.Kulingauskas liudijo, kad dar B.Markauskas pasišnekėjo su vieno iš sklypų savininko – Edmundo Daubario žmona Elena Daubariene, tačiau apie ką, jis negirdėjo, bei su R.Lėliu. A.Kulingauskas tuo metu rinko kitų savininkų parašus.

B.Markauskas praėjusią savaitę pareiškė turintis raštiškus liudijimus žmonių, kurie tą dieną matė jį kalbėjus su R.Lėliu, tačiau jis pripažino, kad niekas negirdėjo apie ką.

R.Lėlys 15min yra tvirtinęs, kad su ministru nėra kalbėjęs apie galimybę naudotis jo žeme, o savininko E.Daubario žmona E.Daubarienė 15min yra sakiusi, kad ir jos vyro plotas naudojamas be savininkų žinios. 15min turi šių pokalbių įrašus.

Turėjo pateikti nuomos sutartis, bet nepateikė

Keturių savininkų sklypą S.Markauskienė NMA pirmą kartą deklaravo 2012 metais. Deklaruojant pirmą kartą, pagal taisykles, reikia pateikti žemės nuomos arba panaudos sutartis.

„Jei deklaruoti plotai, valdomi kelių bendraturčių ir nėra notariškai patvirtinta ir įregistruota viešajame registre naudojimosi žemės sklypu tvarka, pareiškėjas privalo pateikti rašytinius visų bendraturčių sutikimus, kur būtų aiškiai išskirta valdomo sklypo dalis“, – teigiama taisyklėse.

Markauskai duomenis NMA teikė per Klaipėdos rajono Sendvario seniūnijos žemės ūkio specialistę Joaną Gečienę. Tačiau apklausiama ji neprisiminė, kas iki 2014 metų teikė duomenis NMA – S.Markauskienė ar pats ministras. Bet prisiminė, kad 2014-2017 metais tai pagal įgaliojimą darė ministras.

Ji nurodė, kad 2017 metais, kai S.Markauskas jau buvo ministras, paraiškas esą tvarkė pati S.Markauskienė, kuriai yra 86 metai. Priminsime, jog delfi.lt konferencijoje B.Markauskas yra prasitaręs, jog 2017 metais, jau būdamas ministru, duomenis NMA pateikė pats asmeniškai.

LRT laidos „Panorama“ stopkadras/Sofija Markauskienė
LRT laidos „Panorama“ stopkadras/Sofija Markauskienė

Beje, anot jos, deklaruodami pirmą kartą šį plotą Markauskai nepateikė raštiškų nuomos sutarčių su savininkais, nes S.Markauskienė nebuvo nauja pareiškėja, be to, nebuvo dvigubo šių plotų deklaravimo.

15min yra skelbusi, kad NMA nei karto per visą S.Markauskienės ūkio istoriją nebuvo paprašiusi pateikti žemės naudojimą pagrindžiančių dokumentų – jų neturint ūkininkams taikomos sankcijos.

Tačiau du kartus S.Markauskienės ūkis tikrintas vietoje.

Tai savo išvadoje pažymi ir FNTT. NMA Kontrolės departamento Klaipėdos patikrų vietoje skyrius paraiškas vietoje tikrino 2015 ir 2017 metais.

2015 metais patikrinimo metu dalyvavo ir B.Markauskas. Įsipareigojimų pagal programas pažeidimų nenustatyta, tačiau pamatavus S.Markauskienės deklaruotus laukus, nustatyta, kad deklaruotas plotas didesnis, nei tinkamas paramai plotas. Plotai buvo pakoreguoti pagal natūralias ribas.

2017 metais vykdant patikrą lauko plotai nebuvo matuojami – tikrinti trąšų naudojimo ir purškimo žurnalai, tręšimo planai, srutų rezervuaro dokumentacija. Jokių pažeidimų nustatyta nebuvo.

FNTT išvadoje rašo neįžvelgianti dokumentų klastojimo, nes negalima suklastoti to, kas galbūt niekada neegzistavo – žemės nuomos ar panaudos sutarčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas