Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 10

Dėl egzaminų rezultatų skelbimo laiko kilo pasipiktinimas: iki perlaikymo – vos para

Nacionalinė švietimo agentūra praėjusią savaitę pranešė, kad pirmieji valstybinių brandos egzaminų rezultatai – lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos, biologijos, geografijos, prancūzų ir vokiečių kalbų – bus paskelbti liepos 11 d. nuo 14 val. Dalis abiturientų piktinasi, kad tai daroma taip vėlai. Juolab kad iki lietuvių kalbos egzamino perlaikymo teliks kiek daugiau nei para.
Lietuvoje laikomas Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas
Lietuvoje laikomas Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Praėjusios savaitės pabaigoje Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) išplatino pranešimą, kad liepos 11 d., nuo 14 val., prie egzaminų rezultatų skelbimo sistemos prisijungę abiturientai galės sužinoti pirmuosius valstybinių brandos egzaminų rezultatus.

Numatyta paskelbti lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos, biologijos, geografijos, prancūzų ir vokiečių kalbų egzaminų rezultatus.

Visų kitų egzaminų rezultatai bus paskelbti iki liepos 13 d., o pakartotinės brandos egzaminų sesijos – iki liepos 17 d.

Pyksta dėl tokio laiko

Tačiau toks laikas, anot kai kurių abiturientų, kelia dar daugiau streso visiems, kurie laikė valstybinius brandos egzaminus.

Taip teigia su 15min susisiekusi abiturientė Marija, piktindamasi NŠA veikla: „Egzaminų rezultatų, kurių visi tikėjosi penktadienį, nebuvo, vietoj to atsirado įrašas apie tai, kad rezultatai bus antradienį po 14 val. Tuo tarpu lietuvių egzamino perlaikymas jau ketvirtadienį ryte.

Žinant, kad svetainė paskelbus rezultatus nulūš (nes ji lūžo net ir penktadienį, kai rezultatų nebuvo), kai kurie savo rezultatus sužinos tik vakare.

Abiturientai turės lygiai 1 dieną nusiraminti, susitvarkyti su stresu, sužinoti, kur ateiti perlaikyti egzamino, ir dar pasikartoti. Ar čia normalu? Kažkas dar turės sukoordinuoti visą šį reikalą (kur kam ateiti laikyti).“

Kelia klausimus ir dėl apeliacijų

Tokių ir panašių pasipiktinimo komentarų pasirodė ir feisbuke, po NŠA paskelbta informacija apie egzaminų rezultatų. Čia komentatoriai piktinosi ir paskelbimo laiku, ir tuo, kad esą anksčiau skelbtas laikas buvęs liepos 7-oji.

„Neprofesionalus darbas ir dar labiau neprofesionalesnė komunikacija iš Jūsų pusės. Buvo skelbta apie pirminių rezultatų paskelbimą po liepos 6 dienos. Toks suklaidinimas kelia grėsmę ir abiturientų išleistuvėms.

Taip pat kyla klausimas dėl apeliacijų teikimo. Jei rezultatai paskelbti taip vėlai, kokia tikimybė, kad apeliacijas pateikę moksleiviai gaus brandos atestatus laiku – per atestatų įteikimo šventę?“ – klausimus kėlė Sara.

Abiturientai turės lygiai 1 dieną nusiraminti, susitvarkyti su stresu, sužinoti, kur ateiti perlaikyti egzamino, ir dar pasikartoti. Ar čia normalu?

Į tai NŠA atstovai atsakė, kad apie rezultatų skelbimą po liepos 6-osios tikrai nebuvo skelbta – esą socialiniuose tinkluose išplito praėjusių metų pranešimas. O tai, kad apeliacijos bus išnagrinėtos iki liepos 26 d., esą buvo paskelbta dar prieš egzaminų sesiją.

Ne vėliau kaip iki liepos 13 d.

Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) savo komentare, kurį pateikė Komunikacijos ir kontaktų skyriaus vedėja Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė, teigia, jog nuo pat brandos egzaminų sesijos pradžios informavo abiturientus, kad egzaminų rezultatai bus paskelbti ne vėliau kaip iki liepos 13 d. Jokios kitos datos esą nebuvo minimos.

„Jei tik yra galimybė egzaminų rezultatus paskelbti anksčiau, NŠA ir stengiasi tai padaryti.

Informaciją, kad egzaminų rezultatai bus paskelbti liepos 11 d., Nacionalinės švietimo agentūra paskelbė po praėjusį penktadienį įvykusių valstybinių brandos egzaminų kandidatų darbų vertinimo komitetų posėdžių.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lietuvoje laikomas Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lietuvoje laikomas Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas

Klaidinga informacija dėl egzaminų rezultatų skelbimo datos buvo pateikta vienoje iš interneto svetainių. Pastebėjus joje klaidą, NŠA kreipėsi į tos svetainės redakciją, kad klaidinga informacija būtų ištaisyta“, – teigiama komentare.

Agentūra tvirtina, kad brandos egzaminų kandidatų darbų demonstravimo ir rezultatų skelbimo sistemos veikla dėl didelio prisijungimų kiekio nebuvo sutrikusi: „Prisijungusiems buvo rodomas pranešimas, kad prisijungimas neteisingas. Prie sistemos galima prisijungti tik tuomet, kai į sistemą sukelti egzaminų rezultatai.

Egzaminų rezultatų skelbimo sistema ištestuota ir techniškai parengta.“

Dėl to, kad iki perlaikymo liksią tik para, NŠA irgi nemato problemos. Esą taip yra kasmet: „Pakartotinės sesijos egzaminas – mokyklinis lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas – vyks liepos 13 d. Jį gali laikyti tie, kurie lietuvių kalbos ir literatūros egzamino neišlaikė pagrindinės sesijos metu. Įprastai kasmet šio egzamino rezultatai skelbiami likus dviem – trims dienoms iki lietuvių kalbos ir literatūros mokyklinio brandos egzamino pakartotinėje sesijoje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas