„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
2018 08 16

Dėl galimo salmoneliozės užkrato „Forto dvare“ Panevėžyje sunegalavo penki žmonės

Specialistai tiria galimą salmoneliozės užkrato atvejį Panevėžyje, prekybos ir pramogų centre „Babilonas“ esančiame restorane „Forto dvaras“. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) ketvirtadienį pranešė, kad tyrimas pradėtas pirmadienį gavus medikų informaciją apie penkis susijusius ūmios žarnyno infekcijos atvejus.
Šventės vieta
Asociatyvi iliustracija: restorane / 123RF.com nuotr.

Apklausus susirgusiuosius paaiškėjo, kad ligos priežastimi galėjo būti higienos taisyklių nesilaikymas ruošiant ar patiekiant maistą vienoje iš Panevėžio miesto tvarkymo įmonių.

Panevėžio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba antradienį dėl šio pranešimo patikrino minėtą „Forto dvaro“ restoraną. Jo veikla sustabdyta.

„Susirgo trys darbuotojos ir du klientai (...). Įmonė uždaryta, veikla sustabdyta, turi atlikti dezinfekciją, tada vertinsime jos efektyvumą. Dar turi visi darbuotojai pasitikrinti sveikatą, o virtuvės darbuotojai – ir išklausyti higienos įgūdžių mokymo kursus iš naujo“, – BNS pasakojo Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Jūratė Vaitiekūnienė.

NVSC savo ruožtu nurodo, kad židinio epidemiologinis tyrimas tęsiamas.

Užsikrėtus Salmonella Enteritidis tipo bakterijomis, paprastai liga pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu bei karščiavimu. Dėl karščiavimo, vėmimo ir viduriavimo ligonis netenka daug skysčių, gali išsivystyti dehidratacija. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.

Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną, tačiau sergantis salmonelioze žmogus taip pat gali būti infekcijos šaltiniu. Infekcijos šaltiniu gali būti bet koks maistas, jei ruošiant nesilaikoma higienos reikalavimų. Rankomis ruošiamas maistas gali būti užteršiamas kryžminiu būdu, kai nuo paviršių arba įrankių bakterijos patenka į vartojimui paruoštą maistą ir kuris prieš vartojimą papildomai nėra termiškai apdorojamas, aiškina NVSC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs